191116 Heavymetal No Bannerannonse Kg2019 80x500px

Vederkast "And In The Abyss They Sleep"

av yngve

Vederkast Album 18Selskap: Rob Mules

Release: 16.11.18

Tromsøbandet maler stemningsfull musikk med enkle pensler.

Det er musikk som ikke er dynget ned med effekter og smør på flesk. Både musikken og produksjonen er organisk og skåret ganske greit ned til beinet, til der man finner ut om sangene klarer seg uten alle hjelpemidler. Litt som Anathema begynte med rundt midten av 90-tallet. Eller Katatonia. Svenskene er kanskje det bandet Vederkast ligger tettest opp mot, ihvertfall på noen av sangene på skiva.

Vederkast@Facebook

Og det er likheter med disse to referansene her, litt mer rocka kanskje, litt mer Katatonia. Vokalen og drivet i låtene, måten de er harde uten å være det, måten låtene fikser å overbevise med lite stress. Det er lite teknikk, kjappe pedaler, tapping eller blastbeats 😉, her er det fokus på å bruke instrumentene til å lage musikk, ikke å vise seg fram og spille fletta av alle andre.

Kvartetten sier selv at de spiller "…melodisk progressiv hardrock fra nord", og det stemmer på mange måter. Jeg hører ikke så mye prog slik jeg tolker ordet, men en låt som Yearning har definitivt greit med Tool-lignende progressive elementer.

Vokalen har denne svake sårheten som definerer mye av bandets sound. Ingen av instrumentene dominerer i Vederkast, det er sjeldent jeg hører noe hvor alle danner en symbiose på denne måten. Alle drar likt, og man oppdager låtene, ikke alltid hva den enkelte gjør.

Det er en melankolsk rød tråd som låter veldig nordnorsk. Litt som den Thule hadde i sin tid. 

Vederkast er like i uttrykket skiva gjennom, låtene framstår mer som en smeltedigel og som en helhet mer enn enkeltspor. Det var ikke slik at jeg ventet på at en låt skulle blir ferdig fordi neste var så fet, en jeg gledet meg mer til enn en annen. Den følelsen har jeg også med nevnte Anathema Judgement for eksempel.

Et flott stykke musikk, som du skal nok være en litt mørk, sart og ensom karakter for å like, de sprudler ikke av glede for å si det slik :). Men, det er samtidig vakkert og utrolig kult. 

Coveret var faktisk tøffere på Yearning -singelen, så albumcoveret hadde litt potensiale til forbedring. Yearning er også et ytterpunkt på skiva, det er noe av det hardere, så vet du det.

8/10

Tracklist:

  1. In The Abyss
  2. Hope Lost
  3. Echoes Diminish
  4. Reflections Linger
  5. Yearning
  6. Searching
  7. In The Waves
  8. Blindfolded
  9. In The Abyss They Sleep