Karmøygeddon 24

TotsåsRock 2020, i Koronaens tid

av yngve

Totsåsrock 2020 (2)

(Bilder er lånt av festivalen, det ligger flere HER, fotografer var Øyvind Malum, Liv Maren Mæhre Vold, Roy Vebjørn Kveliaunet, uten at jeg vet hvem som knipset disse spesifikke - Yj)

Knut Inge Seem har skrevet noen ord om festivalen. Takk til Eskild Kløften for tips og logistikk på det hele ;).

Et par uker har gått siden Totsåsrock, en av de få festivalene som arrangerte tilnærmet som vanlig, gikk av stabelen.  Denne lille festivalen er plassert i trønderske Lierne, midt ute i skogen, noe som gir en unik miks av villmark og metal. Festivalen baserer seg på en miks av ukjente band i startgropa og mer etablerte gamle travere. De har også fortsatt trenden med å dra gamle lokale helter fram fra rockedvalen.

På grunn av koronabegrensninger hadde kun i underkant av 200 personer adgang pr. konsertdag, og krav til avstand og bruk av håndsprit ble håndhevet strengt. I skrivende stund kan vi slå fast at det var en suksess, det er ikke meldt om smitte i forbindelse med festivalen.

Det hele sparket i gang på fredag med Murder Maids, et ungt energisk hardcore-/punkband sammensatt fra flere steder i landet. Disse er som snytt ut av New York-scenen i 1977 og har ting på gang, Spidergawds Per Borten er etter sigende involvert i bandets debutplate.

Neste stopp var Steinkjerbandet Soaris, moderne metal med litt touch av Gojira. Bandet har holdt det gående i par år og har fått gode liveskills. Bra låter, dyktige på scenen.

På grunn av innreisenekt av virusgrunner måtte festivalen kansellere de svenske bandene som var booket, derfor måtte det kastes rundt for å få dekket opp tomrom. Ikke mange band kunne stille på så kort varsel. Ett av dem var Pelagic, som også tidligere har vært å se på Totsåsrock. Stoner-/doomtrioen fra Malvik leverte like tungt og tøft som alltid. Bandet ledes av Håvard Alvarez, en av regionens beste gitarister, og som alltid, bluesen ligger tungt bak i Pelagics lydbilde.

Som nevnt prøver festivalen å riste frem lokale helter. I år var turen kommet til Podium. Bandet var i sin tid ett av de desidert mest populære i området, og gjennom tv-opptredener kom også flere Norgesturneer. Dette er hard rock av gammelt merke, tenk DumDum Boys med mer vreng og tightere komp. Fredagskvelden ebbet ut med rocketrubadur i festivalens enorme lavvo.

Lørdag ble startet av en annen gammel kjenning. Prospect har vært her før, leverte da, og leverte nå. Dette er no nonsense rock'n roll. Ac/Dc, Airbourne. Liker du fire flate og riff i A liker du disse.

Neste band var The Federation fra Ørlandet. Hvordan skal man beskrive disse? Altså, det er rock, men også tidvis metal, og det er også sinnsykt morsomt. Meldingene og humoren sitter løst, men det er ikke for å dekke over manglende musikalitet, for disse gutta kan virkelig spille. Og de betakker seg ikke for ellevill sjangerlek og noe uventa coverlåter heller. Brede smil på publikum etter dette.

Drusar fra vestlandet kom, så og vant. Dette er rock som må staves RÅKK, eventuelt RAWK. Ballhard klassisk tungrock levert med total overbevisning av folk med ti tonn sceneerfaring. Dette er hvor begrepet bredbeint rock (råkk) kommer til sin rett. Til alt overmål på klingende jølstramål.

Festivalens mest kjente band var utvilsomt Mork, som er klassisk norsk svartmetall. Og Haldens store sønner leverte til 20 i stil. Festivalens setting i tussmørke langt til skogs var som skapt for dette. Utvilsomt en av sjangerens store liveband. Dette var et av øyeblikkene der musikk går over til en seriøs kunstopplevelse.

Blodsmak avsluttet det hele. Også en band som har vært er før, men som på grunn av koronakrise måtte ta turen igjen. Det hadde vel egentlig hverken publikum eller band noe i mot. Metal på nynorsk, elegant og frenetisk ledet av alltid like energiske Tom Ostad.

Et, så langt vi kunne se, fornøyd publikum rusla ut i natta etter historiens fjerde Totsåsrock. En spesiell festival på mange måter. Det kompromissløse fokuset på gode band, unike opplevelser, lokal mat (her er kebaben av reinsdyrkjøtt med tyttebærdressing), lokalt brygget øl og en dedikert gjeng arrangører gjør sitt til at dette er en annerledes opplevelse, som neste år fortjener at flere opplever villmarkens magi.

Totsåsrock 2020 (1)

Totsåsrock 2020 (5)

Totsåsrock 2020 (3)