Karmøygeddon 24

Antiversum "Total Vacuum"

av rune stordahl

A2160563755 16Selskap: Invictus Productions

Release: 20.04.2015

Ærlig talt, skal dette liksom være en demo?

Å kalle et produkt som blir utgitt med proff print på både cd og lp for en «demo», viser i grunn bare hvor langt undergrunnsforfengeligheten egentlig strekker seg. Legg til at lyden på Total Vacuum er godt tilpasset sjanger og stil og ikke står tilbake for helt ordinære studioutgivelser fra andre band i samme musikalske landskap, så er «hykleriet» komplett. Sånn, det var det negative oppgulpet jeg hadde å komme med.

Antiversum er et nytt band fra Sveits og de har hevet seg på den farsotten som rir undergrunnen om dagen: Cavernous/Sepulchral/Black/Doom Death Metal (for å sammenfatte en del sjangerbenevnelser som florer på diverse blogger/webzines). Det er ingen tvil om at sjangeren hører til i Death Metal-segmentet, men mange av disse artistene hviler like mye på guffen og ekkel stemning – mer typisk for Black Metal – som på brutale motorsagriff. Så også Antiversum. Musikken deres utsondrer en følelse av avgrunn og undergang og er i mine ører en videreutvikling av Blackened Death Metal-sjangeren, samtidig som de har tatt opp i seg en god dose Doom. Og når jeg sier Doom tenker jeg først og fremst på ordets faktiske betydning, ikke som en referanse til sjangeren som Black Sabbath og Candlemass har vært foregangsfigurer i.

Soundet deres er grumsete og upolert, og gir alle låtene en klaustrofobisk og grotteaktig vibb. I mine ører kler det musikken på en god måte, men en del vil nok kunne oppfatte dette som Death Metallens ekvivalent til Necro Black Metal. Med andre ord; skal du har trigga basstrommer og superklinisk vrenglyd på gitaren, da er ikke Antiversum for deg.

Utgivelsen varer i drøye 24 minutter, noe som gir låtene en gjennomsnittlig varighet på rett over seks minutt. Det kunne vært i drøyeste laget hos et mer tradisjonelt Death Metal-orkester, men siden Antiversum – som allerede nevnt – dreier seg like mye om svart atmosfære som brutal riffing, er det ingen ulempe at de tar seg god tid til å utvikle låtenes dramaturgi.

Kritiske røster, som følger godt med i Black/Death Metal-undergrunnen, vil nok kunne hevde at de bare har hevet seg på en trendy bølge, men fikser bandet å lage jævlig bra musikk driter iallfall jeg i sånne typer innvendinger. Promoen var digital, men utgivelsen er allerede innkjøpt og spilt utallige ganger (og flere skal det bli).

Antiversum@Facebook

8,5/10

Tracklist:

  1. Finis Aeternum
  2. Vetus Angelus
  3. Total Vacuum
  4. Adventus Finis