Merch Hmno 500x80 Punkter

Hex A.D. melder inn fra studio

av yngve

Rick   Yngwie Guitar 3Rick og resten av doombandet er i studio, i England, med en veldig kjent producer, og ratter på plass låter til et kommende album. Her er litt info på hva du kan forvente deg, og et skrytebilde med en gitar fra en av verdens beste fjølhøvlere.

For å ta unna skrytet først, Rick poserer på bildet her, til venstre, med en gitar som selveste Yngwie Malmsteen har eid. Og siden dagens eier av instrumentet er Chris Tsangarides, avslørte jeg også denne velkjente produsenten. Vet du ikke hvem det , har du et problem, eller, oi, i dagens infoverden er google din venn.

Og gitaren? Den er visstnok med på skiva, den er i følge Rick, "...hovedgitaren på dette og det foregående albumet til bandet. Chris fikk den av Yngwie etter en kveld på byen."

"Hex har spilt en del live siden forrige album ble spilt inn i 2011, både i Norge og i utlandet" forteller Rick, og legger til at "...den forrige plata høsten særdeles gode kritikker, og jeg mener den dannet et solid fundament for å bygge videre på bandets musikalske retning." Vel, dere som liker doom og kjenner til Hex' forrige og til nå siste utgivelse, tipper jeg begynner å glede seg til ny musikk fra gjengen.

Rick utdyper litt rundt bandets uttrykk og retning: "Det er her jeg føler at det har skjedd mye. Vanligvis i slike settinger, hvor en artist har en visjon og senere spiller materialet sammen med andre musikere, blir eventuell ny musikk ofte preget av de andre musikernes spillestil og egne tolkninger. Imidlertid når det gjelder Hex A.D., har det vært stikk motsatt. Det livebandet som har spilt under Hex A.D.-navnet siden 2011, skapte et annet uttrykk enn det jeg var ute etter, OG det soundet jeg hadde på den forrige plata... så, sær som jeg er, istedenfor å skrive musikk som det bandet hadde spilt bedre, gikk jeg i dønn motsatt retning!"

Hammond   Mags

"Jeg begynte å skrive musikk for akustisk gitar og Hammond, og tok i bruk flere harmoniske og rytmiske elementer som dyrket mer av mine progressive-preferanser enn det vanlige tungrockuttrykket som mange er vant til å høre fra min kant" fortsetter gitaristen, og vokalisten, og påpeker at "... musikken er også tung og groovy på denne nye skiva, men den er definitivt malt med farger jeg ikke bruker så ofte."

På bildet til høyre trakterer Magnus Johansen Hammondet, og å se noe slikt er ALDRI feil.

Skiva, som har fått tittelen 'The Last Nail In The Coffin Lid', produseres av Chris Tsangarides, som for meg er synonymt med Anvil, Tygers Of Pan Tang, Girlschool, Magnum og Thin Lizzy. Muligens er du tjent med å sjekke denne linken på hans arbeider, for muligens er ikke alle en like stor Nwobhm-nisse som meg. Albumet er produsert av Chris og Rick i det engelske studioet The Ecology Rooms i Kingsdown, hvor Rick spiller alt selv, foruten tangenter, som altså beføles av tidligere nevnte Magnus.

Rick holder seg litt i landskapet rundt Chris: "Min fascinasjon for grupper som Jethro Tull, Pink Floyd, Fairport Convention, Steeleye Span og Strawbs har blitt dyrket frem i store deler av disse nye låtene. Det er også da litt artig at jeg igjen fikk mulighet til å jobbe med Chris Tsangarides, som har produsert og spilt inn nettopp Steeleye Span og Strawbs i senere år. Chris og jeg jobbet sammen på forrige album, og han har blitt en god venn som jeg anser som en viktig del av Hex A.D. sitt soniske uttrykk."

Hm, ok, platehylla her hjemme har mye Fairport, Steeley og Strawbs-vinyler, mulig dette bare blir mer og mer spennende?

"Hans (Chris) erfaring og ekspertise er nærmest umatchet i rockemiljøet, og med felles inspirasjon fra spesielt tidlig Alice Cooper, Free, Black Sabbath og Genesis har vi et samarbeid jeg unner alle musikere å oppleve."

Å endre stil og uttrykk fordrer noen ganger å endre lineup og å knytte til seg nye hjelpere, det gjelder Hex A.D. også. "Denne nye stilen har resultert i at jeg måtte se på musikerne i livebandet, og de som ser oss live i månedene som kommer kan vente seg noen nye fjes på scenen.
Magnus Johansen, som også spiller med Eirik Søfteland (kjent fra Idol og Stjernekamp), har blitt en viktig brikke i dette nye soundet med sitt tordnende hammond-orgel. Magnus ble med på deler av innspillingen av The Last Nail In The Coffin Lid, og hans orgel kan høres på samtlige spor. Jeg kan ikke legge skjul på at jeg rett og slett elsker lyden av et hammond-orgel i en Leslie-høyttaler! Det er bare så infernalsk tøft!!"

Crowland (2)Dere som har sett coveret på bandets siste skive, vet at det er gull, og det blir ikke dårligere det neste. "Coveret til den nye plata er igjen malt av Dave Patchett, men denne gangen er bildet et bestillingsverk. Jeg sendte han en del tekstutdrag, noen ønsker og hvilke fargekombinasjoner jeg så for meg. Dave tok utgangspunkt i albumets mest episke sang The Madrigal Of The Black Hooded Crow og malte et bilde med tydelige referanser til Aleister Crowley's tur til Egypt i 1904. Uten å gå i detalj, kan jeg si at sangen er inspirert av Crowley og spesielt boken han skrev med kona si under oppholdet i Egypt." Rick vet ikke hva jeg synes om akkurat den karen, men la oss bare understreke at han er veldig happy med bildet han fikk. "Det endte opp langt forbi mine villeste fantasier, og jeg må innrømme at jeg syns det er utrolig stas å kunne si at det blir coveret på et album jeg selv mener er noe av det tøffeste jeg har gjort."

Om planene fremover: "Det er allerede mange i den nasjonale tungrockpressen som venter på å høre det nye albumet, og jeg ser for meg release etter jul. I mars og april kommer vi til å spille mange konserter. Mye av dette vil bestå av små turneer i Norge og Sverige, samt noen enkeltkonserter i Oslo."

Hører dere det bookere? Ikke noen vits i å sitte på gjerdet, konserten i Buen i Mandal nå nylig var så bra at det aboslutt ikke er noen vits å tenke seg om to ganger.

"Her hjemme i Larvik vil vi kjøre litt ekstra på, og vi har snakket flere internasjonale gjester som vil komme og feire slippet på det nye albumet sammen med oss. Fans av svensk doom burde kjenne sin besøkelsestid den kvelden (aiaiaiaia - Yj). Jeg kommer nærmere tilbake til den datoen etter nyttår."

"Alt i alt er jeg utrolig fornøyd med den nye plata, og håper den vil bidra ytterligere til å trekke elementer fra prog og folk inn i den klassiske tungrocken. Vi gleder oss veldig til det som kommer!"