Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Trollferd til The United States Of America (oppdatert)

av yngve

11071833 10153242815453560 7295478118384153088 NLodd stakk innom og oppdaterte oss fra turen de er på i Usa akkurat nå, det setter vi stor pris på!!!

"Hei Yngve og Heavymetal-lesere!, her er en liten oppdatering fra turne.

Kort fortalt; so far so good!

Lengre fortalt:

Nå har vi vært på veien i litt over to uker, og vi koser oss fult ut. Alt gikk overraskende fint på vei ned med fly, immigrasjon, bagasje osv. Framme i Charlotte tilbragte vi en natt på en flott suite, før bussen kom å hentet oss dagen etter. Helt suveren buss med alt man trenger av kjøkken, oppholdsrom, nok kjøleskapplass og til og med en dusj. Etter vi var innlosjert der satt vi nesa mot første venue i Charlotte.

Vi hadde en spinnvill vikar på trommer første uka her, namely Bukken, kjent fra en rekke band som Zerozonic, Dead Trooper, Metal Militia etc. Undertegnende har også første gig med nytt in-ear monitoring system, så man var litt spent på hvordan det skulle gå, men generelt var det nærmest flawless første uka.

Første uken var det bare oss og Korpiklaani på veien, og kun en turnebuss. Tanken var å prøve oss litt frem i sørstatene hvor vi ikke har vært så mye før. Det var en kul opplevelse for oss å gjøre konserter i Atlanta, Texas og New Mexico blant annet. Det var litt mindre oppmøte når ingen av bandene hadde besøkt byene før, naturligvis, men vi hadde en kjempebra første uke hvor vi fikk spilt for mange nye fans.

Første uka dekket vi også ganske store strekninger med buss, helt fra North Carolina til California. Vi hadde et par dager fri fra spilling siden det var for lange avstander mellom konsertstedene, og det ene stedet stoppet vi på en flott strandby ved Mexicogolfen. Litt sandvolleyball og solbading gjorde ikke vondt!

Når vi kom frem til Los angeles og Hollywood, joinet vår faste trommeslager oss, og Bukken gikk over til ekstra perk og vokal. Her joinet også Ensiferum med en turnebuss til, og den større delen av turneen startet på den legendariske scenen House of Blues i Hollywood. Det var en kjempeartig plass å spille på, og festen flyttet seg ned til Rainbow Bar etter at konserten var ferdig.

Etter det har vi fulgt vestkysten oppover, med stopp innom San Francisco, Portland, Seattle og Vancouver, før vi nå har en pausedag i en Canadisk fjellby, Camloops. Mye moro så langt - og bra liv på alle konsertene!

For de nysgjerrige på den tekniske fronten, så stiller Firebird Industries med full produksjon og turnemanaging. Ganske proffe greier med fast lydmann som har samme mikrofoner, digitalmikser, trommesett, kempere (digitale gitaramper), lys etc. PA-anlegget er ikke det samme hver dag, men det er bare det som må tunes, ellers er alt stort sett det samme, slik at lydsjekk går veldig glatt (omtrent ikke-eksisterende). Jeg selv spiller med sansamp som lyd ut, og har en egen liten mikser til in ear-monitoringen. Jeg får en feed ut av miksebordet hvor jeg får basstromme, vokal og litt gitar/trekkspill. Ellers styrer jeg bass og backingtracks selv. Det er stort sett saxmannen Dag (han er dessverre syk og kunne ikke være med på turne), samt litt bassklarinett og trompeter som ligger på tape på noen av låtene. Alt er trådløst med Sure til in-ear, mens det går i line6 digitaloverføring på gitarer/bass. Topp opplegg!

Med det tar jeg kvelden her og planlegger en episode av Game of Thrones i bunken før det er natta. Kos dere i hjemlandet!"

Man takker for denne fete oppdateringen, husk nå på å tjore bukken for kvelden, det er ikke bra å ha denne karen gående løs uten oppsyn.

***

Intervju fra 07.05.15:

På en eller annen måte har Trollfest fått grønt kort og adgang til junaiten, og hva du enn måtte mene om det, er det nå for sent. Bandet har landet, de er igang med konserter og vi må bare sitte og se på hvordan det utarter seg. Oh the horror! Jeg måtte jo sjekke litt, nysgjerrig som jeg er, og trakk inn Lodd Bolt for litt status før avreise. Og mulig blir det et par bidrag fra bandet underveis også, det hadde jo vært utrolig gøy å se om de puster og peser etter noen harde dager der over.

Usa vet jeg at Trollfest har besudlet tidligere, var det to ganger du fortalte meg? Hva i all verden tror du er grunnen for at dere får lov
å komme tilbake? For tredje gang??

"Hei Yngve! Nei det kan du lure på, he-he! Det hele startet vel med at vi fikk slengt oss på Paganfest America 2013. Det var en rullende festivalturne hvor vi var andre bandet ut av totalt 5 faste band og ofte lokale band i tillegg. Store konserter med mye folk, så det var naturligvis bra promo for oss. Det førte til at vi fikk hovedsupport jobben med Alestorm på slutten av 2013 som også ble en bra suksess.

Etter det har vi sluppet ny skive og spilt to turneer i Europa, men ingenting i USA før plutselig jobben på 70 000 Tons Of Metal tikket inn i år. Av de 120 konsertene som gikk av staben på den båten der, var våre to stappet med folk. Signingsession og tamburinklinikk var det fult av folk på. Arrangørene av denne turneen samt managementet vårt møtte vi der og rett etter vi kom hjem fra den båten tikket det inn et tilbud. Naturligvis er vi veldig glade for det, for det amerikanske markedet er veldig spennende og noe vi har lyst til å følge opp! Samt at det er latterlig gøy å turnere der borte!"

Og Trollfest skal denne gangen på tur med Korpiklaani og Ensiferum, to band som har fellestrekk, men også absolutt ikke .) . Har dere noen koblinger eller kjennskap til disse to banda fra før? Er de klare for galskapen?

"He-he, ja vi kjenner de ganske godt fra før av. Korpiklaani har vi turnert med to ganger før og Ensiferum var med på den første runden vi hadde i USA/Canada. Korpiklaani er ikke akkurat kjent for å spytte i glasset de heller, så der kommer vi godt overens. Ensiferum turnerte vi med som sagt, men vi delte ikke buss med de (stor forskjell vel og merke), så det blir første gangen med oss nå. Det går nok fint tenker jeg. Vi er ganske trivelige stort sett ;). Finner er temmelig vanskelige å drekke under bordet, men vi skal gjøre et forsøk!"

Kaptein Kaos er jo sisteskiva, hvordan har den gjort det der ute? Hva skjedde når kapteinen gikk amok? Jeg har dessverre ikke hørt denne, hvordan er den i forhold til de tidligere utgivelsene?

"Den siste skiva har gjort det veldig bra! Det var mye nytt som skjedde her. For det første byttet vi studio og begynte å jobbe med Endre Kirkesola i DUB Studio. De tre første skivene var mer eller mindre gjort hjemme selv, de to neste i Strand Studio mens denne gangen gikk vi til Endre, noe som var en helt ny opplevelse.

Innholdsmessig kan jeg kort summere det ned til at den siste skiva er mindre ekstrem enn de forrige, og en hel del mer variert. Konseptet er at Kaptein Kaos er et troll som finner opp en tidsmaskin og reiser rundt til forskjellige tider og hendelser. Tittelkuttet og første låt hendler om big bang, nummer to (Vulkan) er om Pompeii, Døden Banker På er om svartedauen, Kinesisk Alymi er om når kineserne (egentlig Kaptein Kaos) fant opp kruttet, etc. Når man lager låter som skal passe til forskjellige tider og land, blir det ganske variert og det var det som var tanken.

Generelt er det også mer groove og mindre blast på denne, da vi hadde lyst til å lage litt fete harmonier og stemninger ikke bare blaste på i 10000bpm :) (selv om vi digger det og).

Salgsmessig og mottakelsen har vært utrolig bra, og det er et produkt vi er kjempestolte av!"

Nå vet jeg at det er en liveskive på trappene, var det dere eller selskapet som trigga dette? Hvor ble den spilt inn?

"Det var vi som tok initiativet. Det er fra Alrosa Villa i USA (samme venue som Dimebag ble skutt på faktisk). De tilbød oss å ta opp alt fra mikseren på egne spor, og få det på cd rett etter konsert for en billig penge. Der slo vi til - og nå har vi fått mikset det. Kun digitalt gitt ut på vårt eget selskap, så vi står for alt selv her. Det var en knallkveld på turneen, og det er jo litt artig å vise frem er mer in the moment side av Trollfest en på skive hvor det er 400 instrumenter og en haug med duppeditter som er med på å gjøre lydbildet."

1488141 10152133916928560 1988548877 NJeg trodde jeg hadde lest feil, har gøtta på Sebs Hotel sponset dere på turneen? Hvor fett er ikke det???

"Det er faktisk fetere en bacon med smør det! Vi har alltid hatt et godt forhold med Sebs, og de gangene vi har spilt der har det vært sinnsykt bra stemning! Det er vel ingen hemmelighet at 7 mann på veien i er dyrt, og spesielt USA hvor man må ta med over 40 lapper bare for arbeidsvisum inn i regnestykket.

Vi søker på det som er av statlig støtte for å dekke utgifter, men vi har aldri fått noe til Usa-spilling, og heller ikke denne gangen har vi fått støtte. Da vi satt oss ned å så på tallene, var det tydelig at det kom til å bli tøft økonomisk, folk må jo ta seg fri osv. Vi vrei hodene litt rundt for å tenke, og tok kontakt med Sebs om de kunne hjelpe oss ut hvis vi i gjorde litt dugnad for de. Trivelige som Hamaringer er, slo de til på det. Og de hjalp oss ut bigtime for at vi kunne komme oss over pytten.

Vi er kjempeglade for å jobbe med de fremover og kjøre fete gigs der nede. Det som er veldig kult der er at de muligens har Norges beste PA og lysanlegg, slik at Trollfest virkelig kan vise seg frem fra sin beste side. Neste gang skal vi bygge i høyden for å trøkke inn et tosifret antall folk på scenen ;)."

Hvordan forbereder dere en slik turne? Har dere et bookingbyrå/management som tar seg av det meste? Eller er det stor egeninnsats?

"Selve bookingen av konserter er det managementet og bookingagent som gjør, men ellers må vi selv ordne med mye av det praktiske. Det er mye som skal ordnes, merch-design, fly, visum, skatteskjemaer, budsjetter, leie av backline, etc. I tillegg prøver vi jo å promotere med videoer osv. Et band som ikke er på hugget selv kommer ikke langt. Før denne turneen har det vært ekstra mye i og med at tiden mellom vi fikk tilbudet til avreise var ganske kort, men vi klarte å dra det i land og alle sitter med et visum i passet sitt og er klare for avreise på mandag! Spesielt vår kjære gitarist har jobbet ræva av seg før denne turen, så masse kudos der! Nå er det bare å senke skuldrene og nyte turnelivet :)."

Og, ok, hm, det er vanskelig å se for seg en slik gjeng som dere oppholde dere i en buss over så lang tid uten at det skjer noe alvorlig. Skillevegger i bussen? Kasser? Eller er dere så mentalt frika hele gjengen at det balanserer seg og framprovoserer en harmoni?

"Med hånden på hjertet kan jeg si at det aldri har vært et problem. Snarere tvert imot. Nå er jo jeg relativt fersk i bandet (kom inn i 2012), men det første som slo meg som sinnsykt fett var at alle var kjempekompiser, og vi hadde det utrolig gøy sammen. Slik er det fortsatt. Selvfølgelig er det trangt i en buss til tider, men vi respekterer hverandre og humøret er stort sett alltid på topp av en eller annen grunn.

God historie: En gang vi satt på en pub før konsert i Canada et sted sa vi; nå skal vi diskutere litt historie og vitenskap UTEN å sjekke wikipedia eller noe. Vi kom i på newton og hestekrefter og alt mulig drit. Så begynte vi å rulle sammen aviser og slå hverandre litt lett med et par newton og diskutere det. Veldig random. Turnemanageren dog fikk høre at vi hadde sloss med køller og tok meg til side for en prat når det var på tide å dra. "We dont want any trubles and fights on the bus! Go back and sort it out with the guys right now!" Øøøøøøhhh javel, jeg gikk bak for å bekrefte at det virkelig ikke var noe stress. Alle begynte å le og selvfølgelig var det ikkeno krangling. Enden på visa var at vi alle kledde oss helt splitt nakne og løp ut i loungen mens vi ropte "vi er venner!". Fikk ikke noe mer spørsmål fra turnemanageren etter det…

Det sosiale er kanskje det aller viktigste på tur. Det er jo alltid fett å spille konsert, men de 45 minuttene går fort. Hvis det er kjett de resterende 23 timene i løpet av døgnet fordi man ikke trives med folka, er det ikke mye moro lenger… Heldigvis, i Trollfest har vi det veldig kult sammen og er gode venner. Det tror jeg vises på scena også :)."

Det blir få pauser på dere, for sjekker man turneplakaten er det relativt lite mulighet til å kjøre sightseeing og kollektive ettermiddagslurer. Dere er ikke redde for at dette tar brodden (!) fra dere? Sliter dere helt ut?

"Nei absolutt ikke! Turne med turnebuss er ganske chill egentlig. Dagene går som oftest som det her: Man står opp om mårran, får i seg litt å spise, tusler en tur i byen og sjekker litt lokale greier (vi er veldig glad i akvarium!) tar litt bilder, finner en cafe etc. så tusler vi tilbake til venuen og gjør seg klar for konsert. Så spiller vi konsert på kvelden en gang og koser oss med det. Så er det å ta seg en dusj (babywipes hvis ikke det er dusj tilgjengelig), se litt av headlinerbandet, signere litt merch, drikke øl og feste litt før bussen går etter alt er ferdig rigget ned. Der legger man seg til å sove mens sjåføren kjører til neste by. Så er det samme leksa på nytt. Ikke verdens hardeste liv akkurat!

Det kjedeligste er egentig dager man ikke spiller, hva skal man finne på da liksom. Bare vente på bedre tider, he-he."

Trollfest er mye musikk, men enda mer image og fiksfakserier. Hadde Trollfest kunne fungert om alt hadde blitt fjernet foruten det musikalske? Hadde musikken klart å stå på egne bein?

"Nei fy faen. Musikken er bare drit…! 

He-he, nei her må du ta i et tak og høre litt Yngve! Musikken er hovedfokus. Slik har det alltid vært og slik skal det alltid være. Jeg skjønner jo at musikken fort kan bli oversett når man gjør så mye ablegøyer som vi gjør, men det er mye arbeid og godt håndverk som blir lagt ned i musikken. Målet vårt er å være Norges mest seriøse useriøse band, og der tror jeg vi ligger godt an :). Husker jeg ikke helt feil var det en låt som sjefen for plateselskapet vårt kicket skikkelig på som gjorde at vi ble signert, og det er jo litt fett.

Ta gjerne en gjennomlytting av Kaptein Kaos og glem hele gimmiken. Hvis du ikke gidder hele skiva, så i alle fall Ave Maria hvor det er trekkspill, sax, bassklarinett, trompeter, masse klarvokalharmonier etc arrangert sammen med et blodtight band!"

Så er man jo litt nysgjerrig på om dere gjør spenn på dette. Er det noen kronasjer i Trollfest for dere som spiller? Eller er det, som med meg og Heavymetal.no, et tapsprosjekt man driver med fordi det er kult?

"Vel det blir gradvis mer penger i omløp, men vi er også satans flinke til å bruke de! Det hender vi gjør gigger som betaler seg godt, men da stikker vi i studio for å ta opp knirkelyder fra en kirkebenk eller printe ut en diger ny backdrop. Så svaret på det er vel nei, ittno penger enda. Men veldig mye moro og opplevelser i særklasse :)."

Jeg digger videoene dere lager, cudos opp og i mente for å ta vare på fjaset og humoren. Metalscenen, spesielt den extreme, har jo veldig lite selvhumor, og når dere i tillegg har et så gjennomtenkt og bra gjennomført opplegg, er videoene dømt til å bli fete .) Er det snart klar for ny??? Og er det så mye jobb bak disse klippene som det ser ut som?

"Takk! Ja video har alltid vært en stor del av bandet, og noe vi har satset på. Manskow (trekkspill) har alltid vært flink med video og det er han som har vært regissøren på det meste opp igjennom. Nå har også Morten (gitar) begynt å engasjere seg der, så videoer kommer vi til å fortsette med fremover. Ny musikkvideo hvor vi er på location vet jeg ikke om kommer med det første, men vi har nylig gitt ut promovideo for et nytt drikkespill (Vi får vårt eget Trollfest brettspill om få dager!!), Trollfest nyhetssending, to videoer fra 70 000 tons of metal og en live-musikkvideo til en av sangene på liveskiva. Masse snacks! Så følg med på Youtube-kanalen vår!"

Da håper jeg turne går på skinner. Vi snakker 26-27 (?) giger, med oppstart til neste uke. Om alt går etter planen håper jeg vi får noen oppdateringer, om dere er i stand til å skrive seffers :) Alt vel!!!

"Tusen takk for det! 27 gigger ja! Ny rekord det for oss, blir kjempefett helt garantert! Vi skal høre fra oss!"