Karmøygeddon 24

Sikt mot stjernene ...

av yngve

Stargazer 23

Bandet leverte et klassisk hardrockalbum nylig, det tredje siden oppstarten i 2009, og det fikk fortjent bra anmeldelse her på Heavymetal.no og mange andre steder. Jeg fikk fatt i vokalist Helgemo, og du sjekker hva han hadde å si samt smaker på et par låter mens du leser.

Jeg brukte store ord i min vurdering av skiva, og skrev blant annet at "...vi trenger Stargazer, for ikke bare er det kanskje Norges beste hardrockband, som overgår Tnt (minus de tre første) og Stage Dolls, men de er så bra at dette albumet garantert vil lage noen bølger på den internasjonale scenen."

Du leser hele anmeldelsen HER.

Stargazer@www

Kult, Stargazer på Heavymetal.no, DET er på tide. Er livet fett?

"Ja, altså, livet? Det er det som hender til enhver tid ikke sant? Ja, det har vært fett å være Stargazer siden siste albumet kom ut. Men, livet, tja, det svinger hele veien, ups, downs and all arounds!"

Jeg må være mer spesifikk neste gang, haha, men godt å høre at livet går i bølger, jeg stoler sjeldent på folk som påstår at alt er solskinn uansett :).

Det måtte et dansk selskap til før jeg fikk skive til anmeldelse, har dette vennskapet med Mighty resultert i at Stargazer har tatt et kraftig steg fram? Og at dere opplever en strøm av forespørsler?

"Ja, da vi var uten selskap før 2019, var vi i dvale i forhold til oppmerksomhet for bandet. Med Mighty Music på laget begynte noe bra med The Sky is the Limit, med tanke på omtale og oppmerksomhet. Nå etter Life Will Never Be The Same har kommet, har det nærmest tatt av fra der vi var! Antall forespørsler i promo og mediaøyemed har vært mangedoblet fra forrige utgivelse til nå. Vi gleder oss til at dette resulterer i utstrakt turnévirksomhet, for det er ett av våre mål med dette bandet. Det å nå ut slik at vi kan spille konserter gjennom større deler av året."

La oss si at min opplevelse med selskapet er veldig bra, de er flinke til å pushe artistene sine.

Og hvordan kom det i orden? Med Mighty? Var det de som jaktet dere ned, eller sendte bandet så mange mailer at de resignerte? :).

"Det var et insider-tips fra vår gode studiovenn Søren Andersen i København som førte oss sammen."

Dette er bandets tredje skive, hvor er dere i slagplanen? Om det har eksistert en slik? At dere har lagt planer fram fra førsteskiva på ønsket progresjon?

"Altså, den første skiva, som kom i 2009, der fulgte ikke andre planer med annet enn at vi visste vi ville gjøre alvor av musikken vår, å få ut vår egen musikk. Så, utover 2010-tallet begynte studiobygginga, deretter læringsprosessen med å bli produsenter selv. Vi visste ikke at vi skulle ha så mange lineup-skifter og at studio skulle ta så lang tid, så de fleste hadde nok avskrevet oss før vi kom frem i lyset med The Sky is the Limit. Jeg tror egentlig det bare er William (gitarist - Yj)og jeg som hele tiden har visst at dette skal vi få til. Nå etter de to siste albumene har vi bare blitt mer og mer sultne på å lage bedre og bedre album, det vil si at vi er allerede i gang med låtene til neste album. Vi var kanskje avskrevet en gang, men ryktene om vår død var nok overdrevet. Nå føler vi at vi har noe å komme med og nå vil vi regnes med!"

Er dere tilknyttet et management? Som booker etc? Om så, hvordan gjorde det hverdagen til bandet lettere? Og om ikke, hvordan er det å gjøre slikt selv?

"Vi har booking i Norge, Jon Enger og Live Wire Booking har gjort mye fint og holder stadig på.

Utover landegrensene mangler et management for å holde i trådene og skape og å ta vare på muligheter for turnévirksomhet. Nettopp utenlandsturnering vil være et satsingsområde for oss, fra i år og videre. Vi har noen fete jobber i utlandet på plakaten allerede heldigvis, og vi starter med Nordic Noise i København på mai. Vi skal også til Hard Rock Hell i Leicester, UK i juni, Rock the Boat fra Oslo til Køben i september blir også fett! Det jobbes med flere greier, men ikke noe som er festet til papiret, ennå."

Det har stort sett vært bra tilbakemeldinger på spesielt den forrige, og nå denne nye. Har det gjort noe med dere? I hvordan dere satser på bandet? Eller ville dere fortsatt gjort det på samme måte om Stargazer ble avfeid som et retroband som ikke hadde en plass i 2023?

"Det som det har gjort mest for oss er at vi har vært så heldige å få bekreftet at det vi mente er bra greier, det ser ut til at veldig mange er enige med oss i. Det hjelper på at du føler deg tryggere i det du gjør, man får jo mer selvtillit av gode og oppbyggende tilbakemeldinger, heller det enn det motsatte."

Og der er vi litt i kjernen når det gjelder Stargazer, det er så datert, men så bra gjennomført :). Der tror jeg hemmeligheten ligger, i kvaliteten. Man har jo hatt de stor å se opp til, lært av, og nå er det bare å levere høy kvalitet. Føler dere selv at dette er slik? En homage til heltene gjort så bra som mulig?

"Ja, vi gjør mange gjenkjennende nikk til vår ungdoms helter, det stemmer! Vi elsker den musikken! Det vi har oppdaga i arbeidet med Stargazer er at vi er så gjennomsyra av denne musikken, at det blir nærmest som en katalysator å lage musikk i Stargazer. Det må bare ut, gjennom oss, og så er det både så enkelt og så vanskelig på en og samme tid. Vet ikke helt hvordan, men det virker som vi har et filter påskrudd, som forteller oss når det er for mye eller for lite. Vi stoler veldig på den prosessen vi er i når vi lager denne musikken i hvert fall. Gøy at det oppleves som høy kvalitet. Det er garantert viktig at det er høy kvalitet for å bli med i beregningen i det lange løp. Uten kvalitet blir du avkledd."

Det jeg liker med dere er at selv om mye er, som nevnt, dratt ut fra fortiden, har dere ikke låtmateriale som lukter kopiering. Sangene er veldig bra arrangert, men også med en personlighet som i hvert fall ikke jeg får følelsen av å ha hørt før. DET er i seg selv en bragd. Tanker?

"Vi får mange tilbakemeldinger på dette, at selv om noe høres litt ut som derfra, og noe annet litt ut derfra, så høres vi også ut som Stargazer, hele veien. Jeg tror det har med måten vi for det første slipper gjennom våre egne tanker og idéer, men også måten vi lar intuisjon, improvisasjon få være med i prosessen hele veien. Så bearbeider vi, gjennom vårt filter ut gjennom hele produksjonsprosessen. Du skal være forsiktig med å være vår darling for å si det sånn, for da står du høyt oppe på dødslista! :)."

Budskap, tekster, tittel, cover, henger dette sammen på noen måte? Er det en agenda bak det hele? Eller er det kanskje tilfeldigheter satt sammen, der man setter søkelys på bra tekster uten at det nødvendigvis er knyttet til en baktanke?

"Det er en merkelig prosess det også vet du! Bitene faller på plass gjennom arbeidet med albumet, og når vi kom til slutten på Life…, da så jeg og William helheten i det. Tekstene er der med en mening, det har vært mye rensing, tømming, undring, jævelskap og glede for å komme gjennom akkurat dette. Livet, som vi snakka om i starten, det hender, mens alt annet også skjer."

Hva har dere gjort før? Når det gjelder musikk :). Jeg vet det var et navneskifte en gang, og at det vel er en del år siden dere startet opp ideen som nå er Stargazer. Men det er lite info utover det.

"Ja, vi het F.R.I.E.N.D fra 2005 til 2008. Jeg starta forløperen til det bandet i 2001, jeg var nødt til å få gjort noe seriøst med egen musikk. Jeg hadde skrevet en del låter, lagd noen demoer, og vurderte soloprosjekt den gangen. I oppstarten den gangen fikk jeg med meg en god venn, som var trommeslageren i vårt felles band Freeland siden midten av 90-tallet. Da kalte jeg likegodt bandet Freeland igjen når vi begynte sånn smått i 2001/2002.

Låtene ble med videre og nye kom til, så ble jeg kjent med William Ernstsen i mars i 2005, da han kom på audition i musikkrommet mitt på Berkåk den gangen. Han og jeg var match med en gang! Låtene vi spilte inn til første Stargazer-album var hovedsakelig låter som jeg hadde med meg siden denne nevnte oppstarten i 2001, men jeg hørte Williams gitarnerve og sound hele veien siden vi ble kjent, og det ble naturlig for meg at vi deler musikken i Stargazer oss mellom. Summen av helheten blir større enn enkeltdelene. Han legger til noe her, jeg putter på noe der, sånn har vi fortsatt å jobbe, bare at vi gjør enda mer av det enn før."

Bilde, fotograf: Ukjent

Stargazer 22

Og bassist, jeg har bare filer, er det Morty som spiller på skivene?

"I 2008, når vi skulle gjøre opptak i Nidaros Lydstudio, kom idéen om å ta kompet på albumet til nye høyder, vi lånte Morten Skaget (TNT) og Steinar Krokstad (Stage Dolls) til å legge grunnfjellet. Skaget har fortsatt med dette på alle våre album, og på de to siste albumene har Morten Skogstad (Stage Dolls/TNT) vært fundamentet på trommer."

Lydbildet er flott, det er stort sett en bra produksjon som favoriserer den klassiske metalen, men samtidig er det en moderne edge som gjør at det låter hakket mer oppdatert. Hva slags tanker hadde dere i forkant? Var det noen form for referanseskiver med i prosessen? Eller jobbet dere naturlig fra forrige, og søkte i å forbedre og utvikle soundet?

"Vi jobber ut fra referanser hele veien. William rendyrker sin gitarlyd, bokstavelig talt ut i fingerspissene, og det er med å gjør det så mye lettere for meg også, vi finner vårt sound ganske raskt. Det ligger mye teknisk kunnskap bak, mye forskning, mange timer med utprøving.

Så har vi som vi var inne på, lånt oss verdens beste komp, til å ivareta det riktige og organiske metalsoundet til den klassiske hardrocken. Nå, etter mange lineuper, har vi heldigvis klart å komme frem til en lineup som også ivaretar dette uttrykket når vi gjør konserter. Jomar Johansen på bass, Svend Skogheim på trommer og Sondre Bjerkset på keyboards er alle viktige enkeltfaktorer som bidrar til at dette blir veldig bra til sammen."

Hvor ser du for deg Stargazer på neste skive? Har dere planer om å turnere og promotere denne nye så mye at det er en mulighet for bandet å bli et midsize band man kan regne med ved neste runde?

"Ja, definitivt! Vi skal bygge, stein på stein, og bli store nok til at vi blir medregnet. Møt oss live også, så skjønner du at vi er på god gang!"

Tusen takk for at dere tok turen innom Heavymetal.no, det setter jeg og garantert leserne pris på. Lykke til framover, så lenge jeg får nyhetsdrypp skal jeg gjøre det jeg kan for å løfte fram dette sterke melodiske hardrockbandet. 

"Tusen takk for praten, og for morsomme og interessante spørsmål å svare på!

Vi rockes!"

Stargazer@Facebook

Spotify