Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Musikkåret 2016 for Ruben

av yngve

Hmno JpgRuben er en seig dreper, om han ikke leverer så mye, vet man at når det kommer, det siver dedikasjon og elsk til det han skriver mellom linjene. Og vi snakker om en fyr som over lang tid har deltatt i Heavymetal.nos redaksjon, med sin ekstreme musikksmak har han reddet meg mang en gang ;). Vær beredt på en tur inn i et musikalsk mørke.

***

Ruben: "Musikkåret 2016 ja. Det har ikke blitt skrevet mye fra min side i år, beklageligvis, men sånn er det. Jeg har dog fått med deg et knippe utgivelser jeg kan mene noe om. Jeg syns det har kommet en del bra i år, ett par overraskelser og god kvalitet. Jeg vil løfte fram 3 selskap jeg syns fortjener honnør for sin jobb med fortrinnsvis black metal: Terratur Possessions, Ván Records og Debemur Morti Productions. Disse tre serverer som oftest knallgod musikk og har tanker bak det de gjør. Spesielt Ván er helt rå på dette med å gi utgivelsene det lille ekstra som gjør at det alltid er spennende å handle der... 

Så til sakens kjerne, hvilke skiver som kom i år var bra?

Ulver har kommet med intet mindre enn 2 utgivelser i år. Den nydelig såre og fantastiske ATGCLVLSSCAP og soundtraccket til filmen Riverside. Begge platene er ganske så stille av seg og ganske så nedtrykte. Ulver kan ikke beskrives, men må oppleves. Og for meg er bandet religion. Alt de gjør er gull verdt, og det viser disse to platene også. Ser allerede fram til neste Ulverslipp som jeg har på følelsen ikke er langt unna...

Urfaust gledet oss med hele tre utgivelser i år. En split med fantastiske Ghoul Cult, enkelt kalt Ghoulfaust. Begge band leverer og man snurrer aldri den ene sida uten å kjøre den andre også. Knall split. Takk til Terratur Possessions som slapp denne. Så slapp de en EP, Voodoo Dust. Voodoo Dust er en cover av The Devil`s Blood, og her må bare hatten av. FOR en fantastisk versjon. Spør du meg gruser den originalen. Låta er kanskje årsbeste for min del. Rett og slett fantastisk!  Så slapp de en ny fullengder, Empty Space Meditation . Som alltid leverer Urfaust gull, og det er bare å ta hatten av for Ván Records som har disket opp med mange flotte utgaver av plata. Spesielt Lavish edition er bare usedvanlig vakker. Der er Ván bare best! Takk igjen Urfaust, for at dere beriker mitt musikkliv!!!

Terratur Possessions kom i år med et slipp som virkelig fikk meg til å droppe haka i gulvet. Cornigr Funereal Harvest. Der snakker vi black metal slik black metal er ment å være. Dette er nok årets black metal-utgivelse for min del. Tre låter som bare tar pusten fra meg. Denne er hørt på i det uendelige, og jeg må si at artwork-en bare er fantastisk! Sykt sykt fet utgivelse som gir meg frysninger gang på gang på gang.

Denne troner høyt oppe på lista over tidenes utgivelse.

Andre slipp fra Terratur som var verdt å merke seg i 2016 er Whoredom Rife, Martrød, Darvaza og Slidhr.

Fire overraskelser som bare plutselig dukket opp på markedet var Deathspell Omega, Antaeus, The Ruins of Beverast og Teitanblood. 

Deathspell Omega med en kort fullengder hvis navn er The Synarchy of Molten Bones. De låter like fett som alltid, dog kommer de nok aldri til å klare å overgå tidligere bragder. Men denne har snurret godt siden den kom i hus, og den skal snurres mer. Omtrent samtidig kom også ny fullengder fra Antaeus og de skuffer heller ikke. Det låter fortsatt like stygt som det alltid har gjort og jeg simpelthen elsker det bandet gjør. Condemnation heter plata, og liker du kjapp og stygg black metal, kjenner du din besøkelsestid.  Teitanblood har forsynt oss med en ny EP, Acursed Skin. Acursed Skin-låta er ny, men side B inneholder ei gammel låt. Grisefete spor fra et band som virkelig leverer. Ikke pent dette heller, men så er det da heller ikke pen musikk de lefler med.  EP ble vi også servert av The Ruins of Beverast , i form av Takitum Tootem! Foruten tittelsporet inneholder EP-en er cover av min favoritt Pink Floyd-låt, Set the Controls for the Heart of the Sun. Tittelsporet er helt vanvittig fett. På vinylen står det Takitum Tootem! (wardance) og det føles som en krigshymne. Et spor man kan høre på før man går i kamp. Skikkelig suggerende og tøff låt. Coveren er også en stilig sak. Jeg ble faktisk ganske imponert over hvor kul den er. Så absolutt verdt en lytt…

Griftegård ble jo dessverre en saga blott. Som fugl føniks ut av asken ble heldigvis Dautha brakt til liv. Ola Blomkvist er nemlig ikke ferdig med doom. Den Første heter bandets eneste slipp så langt, en demo i 78 eksemplar. Nydelig utgave inneholdende fantastisk musikk. Likte du Griftegård bør du sjekke ut Dautha. Liker du doom bør du sjekke ut Dautha. Ván tar nå imot pre-orders på demoen, som de slipper tidlig neste år. Hurra! Selvfølgelig bestilt på vinyl.

Alcest og Les Discrets har også kommet med nye slipp. Alcest med fullengderen Kodama og Les Discrets med en EP. Begge slipp består av vakker musikk. LD beveger seg i en litt annen retning der musikken er hakket mer elektronisk enn før. Jeg liker det og syns det er spennende. De EP kommer i februar og en fullengder er på vei. Så får tiden vise om de er blitt mer elektroniske på fulltid. Alcest fortsetter som før. Vakkert og majestetisk.

Darkthrone skal faktisk bli nevnt også. Arctic Thunder blir ikke høydaren i bandets diskografi, men jeg syns den er tøff jeg. Vokalen er knakende god og låtene holder mål og vel så det…

Skuggsjá, 'A Piece for Mind and Mirror', kom i mars, og jeg må innrømme at dette var ei plate jeg venta rimelig spent på. Jeg liker både det Ivar og Einar driver med til vanlig, så jeg så for meg at dette kom til å bli noe utenom det vanlige. Og de har skapt ei spennende og variert plate, godt forankret i det urnorske og mer moderne tid. Dette har de sammenflettet på en aldeles nydelig måte og når layout på vinyl er så sinnsykt vakker må man bare takke å bukke for et fantastisk verk av ei plate!!!

Dette er det jeg kommer på i skrivende stund. Mye jeg skulle ha hørt som jeg ikke har rukket innom, men det tar jeg igjen seinere.

Mye flott musikk.

Flotte folk. 

Takk Yngve for at du holder ut med meg og mine små bidrag."