Mortemia, et pandemisk prosjekt

av yngve

Mortemia 21 Foto Angst Im Wald

Bilde, fotograf: Angst Im Wald

Morten Veland har brukt tiden i pandemien til å slippe låter og samlet dette til prosjektet 'The Pandemic Pandemonium Sessions'. Med seg har han et knippe vakre damer, som gjester på hver sin låt. Jeg har presentert låtene etterhvert som de kom, og har latt meg imponere ved flere anledninger. 

Les og sjekk låtene HER .

Så, da er det bare å ønske Morten velkommen til Heavymetal.no for å bli utspurt.

Den lange turen med å slippe låter, lage videoer, ha logistikken på stell, det har vært en del jobb for deg dette?

"Ja, det har vært travle tider de siste 2 årene. Prosjektet ble startet som en slags respons på at Covid la de fleste andre planer i grus, eller på is. Jeg måtte finne på noe som kunne holde meg i gang gjennom pandemien. Det har vært en spennende og lærerik reise, og det ga såpass mye mersmak at jeg allerede er i gang med det neste Mortemia-prosjektet som også vil utgis på samme måte."

Og hvorfor valgte du å spre låtene slik? Det er litt moderne, hehe, men hva tror du du har oppnådd med dette kontra å slippe en singel eller to, og så hele skiva?

"Jeg hadde veldig lyst å prøve noe helt nytt. Den digitale tidsalderen har jo endret bransjen ganske så mye i senere tid, så jeg ville gjøre det på denne måten som et prøveprosjekt. Det å ha en jevn flyt av nye låter inn på de digitale plattformene tror jeg kan være bra i disse tider. Jeg var også veldig spent på å se hva jeg kunne klare å utrette uten plateselskap og publisher i ryggen."

Mortemia 21

Det er en god samling sanger, med så mange forskjellige gjester, hvordan fant du fram til de rette? Var det basert på vokalister du kjente og ville ha med, eller søkte du opp noen fordi du følte at de ville passe akkurat den sangen?

"Det var en god kombinasjon av det du nevner. En del av gjestevokalistene er venner av meg, noen har jeg kjent i mer enn tjue år, mens noen er vokalister jeg har oppdaget under pandemien. Når Covid brøt ut fikk jeg plutselig tid til å gjøre ting jeg ikke hadde tid til tidligere, det å sette seg ned å lete etter ny musikk og nye vokalister var en av disse tingene. Pandemien har ødelagt mye, men den har også åpnet nye muligheter. Den har på mange måter pushet meg til å tenke nytt, og det skal jeg ta med meg videre også nå som ting begynner og komme mer og mer tilbake til normalen igjen."

Og med å ha forskjellige gjester på hver sang, har du jo ikke denne ensartede bandfølelsen gjennom et album. Er det noe du i det hele tatt hadde med i betraktningen når du startet prosessen?

"Jeg har vel tenkt tanken, men ettersom Mortemia er et prosjekt, og ikke er et band, har det ikke vært spesielt viktig for meg å etterstrebe noe typisk bandfølelse. Jeg ønsket å lage et prosjekt som viser mangfold i metallsjangeren. For meg som har jobbet med metall med kvinnelig vokal siden den spede begynnelse, er det gøy å se hvor utrolig mye talent det er der ute nå. Da jeg startet opp var det kun 2-3 kvinnelige vokalister i metall, mens i dag er det utrolig mange."

Og dette har garantert tatt tid, som nevnt innledningsvis, er dette noe du vil satse på framover? Eller var det kun et prosjekt, som tittelen henviser til, som fant sted i pandemien?

"Ja, det har utvilsomt gått med en god del tid til dette. Men det har vært en spennende og interessant prosess. Så nå er jeg i gang med neste Mortemia-prosjekt som har fått tittelen The Covid Aftermath Sessions. Dette prosjektet vil også være lagt opp på samme måte, med en forskjellig gjestevokalist på hver låt. Og låtene vil igjen bli gitt ut som singler med 4-6 ukers intervaller. Første låt ble sluppet fredag 9. desember 2022."

Og hva skjer med Sirenia for tiden? Det kom jo et album i fjor, Så det var ikke kun 'The Pandemic Pandemonium Sessions' som ble lansert når samfunnet var litt ute på tynn is .

"Sirenia har akkurat ferdigstilt vårt neste album, det vil bli gitt ut på Napalm Records i mai i år. Så det har vært travle tider i Sirenia-leiren også. Vi fikk gjort en Europaturné i april, samt spilt noen sommerfestivaler og konserter i løpet av året, så det har vært litt aktivitet også på livefronten. Vi ser nå frem mot neste år og satser på betydelig mer konserter og turnéer."

Er livebiten noe du prioriterer i forhold til Pandemic Sessions? 

"Frem til nå har Mortemia kun vært ment som et studioprosjekt, men hvis prosjektet fortsetter å vokse i samme tempo fremover, vil det bli naturlig å begynne og turnére også med Mortemia. Det kunne også blitt veldig spennende. Tiden vil vise hva det blir til."

Du har holdt det gående lenge, hva er det som fortsatt gjør at du holder på? Hva holder gnisten i live?

"Der er sikkert vi i samme båt. Min interesse for musikk er i dag akkurat like sterk som da jeg startet mitt første band for 30 år siden. Det må den være skal man drive på så lenge, og jeg tipper du føler det på samme måte ettersom du også driver på etter så mange år. :). 

For meg er det fortsatt så mange låter jeg ønsker å skrive, og så mange riff og idéer som venter på å ferdigstilles, og bunken av idéer vokser bare dag for dag."

Haha, som skivene og mailene her altså :).

Du var en del av denne gothbølgen som kom fra vestkysten av Norge, og som på en måte var innovasjon som spredde seg verden over. Hvordan ser du på det nå etter så lang tid? Påvirkningskraft, hva dere gjorde den gang, hva det betydde?

"Det var en utrolig spennende periode på nittitallet. Vi hadde også stor tro på det vi drev med musikalsk, og inngikk ingen kompromisser med musikken vår. Utrolig moro å se at en så liten subsjanger i dag har blitt til en av de virkelig store sjangrene i metall."

Da ønsker jeg deg en flott dag/kveld alt ettersom, og takker for tiden du hadde å avse. Er det noe her på tampen du vil si, informere om, linker, merch, gode greier eller noen som fortjener litt digital dask, kjør på:

"Selv takk for intervjuet, og takk for all støtten din gjennom hele dette Mortemiaprosjektet, det setter jeg veldig stor pris på.