Deception Add 050324 Karmøygeddon 24

Leviticus, svenske pionerer

av yngve

Teatern1Kristenrockeren Björn Stigsson har i mange år frontet Leviticus, og vi snakker mange år. Helt siden 1982 har bandet eksistert, med litt pauser innimellom, men Björn har alltid hatt gitaren rundt halsen, Her får du et intervju hvor han både svarer på spørsmål om bandet og livssynet, og hvor han forteller at han heller vil spille med mørke og skumle band og ikke i kirker. For meg som mangeårig fan er det ganske kult å få fyren inkludert her på Heavymetal.no, så, som en kontrast til alle svarte og skumle; Leviticus!

"Hei Björn :). Først vil jeg bruke anledningen til å takke for at du ville stille til intervju, og for alle årene med så bra musikk. Hvordan har du det?

"Ja,  har det väldigt bra just nu, skriver mycket nya låtar i min studio och spelar mycket."

Du begynner å bli ganske gammel, sorry, men du er samtidig en som fortsatt lever og ånder for musikk. Du har sluppet skiver siden 1982 og er fortsatt aktiv med konserter. Er det ditt kristne engasjement som driver deg? Eller tror du du hadde drevet på med musikk om du ikke hadde valgt dette livssynet?

"Jag har alltid spelat sedan 12 år ålder, och musiken har varit en viktig del av mitt liv. Under alla år har jag haft en mängd olika band och jag har skrivit musik hela tiden. Jag har också under en lång tid varit producent och gjort många productioner till olika artister. Självklart betyder min kristna tro väldigt mycket, och på den har jag alltid byggt mitt liv."

Leviticus på nett

Staochtitta2Om det stemmer at du er født i 1951, betyr det at du var 31 år når du debuterte med ep-en 'Stå Och Titta På'. Det er ganske sent? Hva gjorde du før dette? 

"Ja, jag var 31 år vid första Leviticus releasen, men före detta hade jag en mängd olika band och åkte runt och spelade på klubbar och ungdomsgårdar. Jag studerade också klassisk gitarr i några år."

Om vi ser på deg som musiker, hva var det som fikk deg til å ønske å bli gitarist? Hvilke band åpnet døren for deg? Jeg vet at Jerusalem var et etablert band allerede, de hadde jo allerede tre skiver ut, var Uffe og gjengen viktige i å danne Leviticus?

"Min far var en väldigt duktig musiker, så jag har växt upp med massor av musik hemma. Det har varit mitt största intresse, och när Beatles slog igenom började jag spela och bilda band. Sedan har jag min grund i bluesen såsom John Mayall, Eric Clapton, Peter Green bl.a. Deep Purple, Genesis, Pink Floyd många andra band har under 70 talet inspererade mig mycket.

Ja, Jerusalem betydde mycket för mig i slutet av 70 talet då jag också blev en kristen."

Var Leviticus et populært band i de første årene? Jeg fikk ikke vite om dere før 'The Strongest Power' kom, da fikk jeg tak i kassetten :).

"Leviticus fick sitt internationella genombrott när The Strongest Power kom 1985, innan hade vi mest turnerat massor i Sverige. Jag Skall Segra, eller I Shall Conquer, öppnade upp i Sverige."

Du har alltid hatt den kristne troen som fundament, har denne alltid vært like sterk? Eller har du opplevd perioder i livet med tvil? Og er du en predikant som bruker musikken til å spre et budskap eller en kristen som tilfeldigvis spiller i band og har valgt å benytte livssynet som grunnlag for tekst og image? Begge deler er jo bra :).

"Min kristna tro har alltid varit stark sedan jag blev en kristen, men livet har ju många prövningar, men min tro har alltid burit mig. Jag fick en kallelse till att föra ut det kristna budskapet genom musik när jag blev en kristen, och Gud öppnade dörrar för mig att kunna göra det.

När många söker mörker och mystik och då vill jag visa på ljuset som är Jesus. Att vara fri är en underbar gåva som alla kan få och finna ro för sin inre människa."

I dag er det fryktelig mange svarte og negative band innenfor metal- og hardrockscenen. Opplever du konfrontasjoner med dine tros-motstandere? Eller spiller du på festivaler eller konserter hvor sataniske band opptrer? Som kristen er vel dette uansett positivt, å kunne være til stede.

"Jag spelar gärna med band som är svarta och negativa, jag vill inte spela i kyrkor. Jag ser Leviticus som ett hårdrocksband som många andra, men vi väljer att sjunga om Jesus istället för satan. Vi vill ge människor ett hopp att allt inte är mörkt och hopplöst utan att det finns ett ljus och
ett liv som kan förvandla alla situationer, att få göra det med den musik man gillar mest är en otrolig kombination."

Leviticus@Facebook

Mange velger å ikke vektlegge hvor et band står når det gjelder tekster og image, de bare liker musikken for det den er. Om vi tenker slik om Leviticus, lar musikken stå på egne ben, ville bandet fått en lignende status uten det kristne innholdet tror du? For selv om mange ikke-kristne også liker det dere lager av musikk, er det jo en kjensgjerning at Leviticus var et band som ble veldig stort hos kristne ungdommer som søkte etter et alternativ til de mørkere banda.

"Jag har inte tänkt tanken att vi skulle ha andra texter eftersom det har varit naturligt och viktigt för oss med det kristna buskapet. Vi har självklart många kristna fans, men vi har också många människor som gillar vår musik som inte är troende. Jag tror att många gillar våran musik och sound för musikens skull och en del för budskapet. Jag lyssnar själv på många grupper som ej har kristna texter och jag älskar deras musik."

Ishall Conquer UsaSå kom 'Jäg Skall Segra', eller 'I Shall Conquer'. Debutskiva. Hvordan føltes den den gang? 

"När Jäg Skall Segra, eller I Shall Conquer, kom, fick vi mycket kritik från kyrkorna eftersom vid den tiden var skivan mycket hård och omslaget var brutalt. Men många älskade den för det radikala budskapet och för den tunga musiken.Det var en tuff men en underbar tid."

Denne skiva kom først på svensk i 83, deretter i to forskjellige versjoner i de to kommende årene. Ble lanseringen av den engelskspråklige utgaven tatt godt imot? Ble det noe gjennombrudd?

"Ja, i USA tyckte man att den var kanon så därför fick vi göra en engelsk version med en gång, och när vi spelade på Greenbelt utanför London 1984 så gjorde vi en dundrande succè. Då hade vi bara den svenska version att sälja, men det gick bra och alla skivorna såldes slut med en gång. Detta var en festival och vi gjorde en otrolig succè där, vi hade längre köer vid vårat skivtält än  både engelska och amerikanska band hade. Så egentligen startade allt här."

Så, fra å ha låter som var i hardrock-sjangeren, ble det hele snudd på hodet når 'The Strongest Power' kom. Denne skiva er ultratung! Hva skjedde? Hva gjorde at du og resten av bandet ble så heavy?

"Vårat sound blev mycket hårdare på The Strongest Power, och vi gjorde tyngre låtar med tyngre gitarrer + Tauruspedaler oc Kjells trumspel blev också tyngre. Vi jobbade väldigt mycket med den platta, och vi skapade ännu mer ett eget sound.Vi hade en underbar period när vi spelade in den på Soundtrade Studio i Stockholm. Vi ville bli tyngre och gå vidare i vår utveckling. Jag änvände också syntgitarren ihop med basspedalen, vilket gav ännu mera tyngd."

Les anmeldelsen av skiva her

Og trio, det er helt utrolig hvor bra «The Strongest Power» låter, hvordan dere arrangerer og løser låtene som trio. Ble det gjort mye ekstra i studio? Eller er det bare den heavy produksjonen som får alt til å høres ut som fem mennesker? :)

"Vi ville ha ett tungt sound, och Peo gjorde ett jättebra jobb som producent. Våran utmaning var att låta så mycket som möjligt, jag hade också en syntgitarr som funkade väldigt bra till att utveckla soundet. De båda basspedalerna, Moog Taurus betydde mycket för botten i musiken."

Hvordan føles det å se denne skiva re-utgitt i dag? Det er jo helt klart etterspørsel.

"Det känns jättebra att skivan är återutgett, och vi har även även nu fått många bra recentioner, fast det var nästan 30 år sedan vi spelade in den. Kerrang gav oss ett otroligt betyg 1985 då den släpptes, och det var ett bevis att musiken stog för sig själv."

Hvordan kom dere i kontakt med Ektro Records? 

"Ektro Records gillade The Strongest Power väldigt mycket och ville ge ut den på nytt. De har också gjort ett jättebra jobb. Leviticus är det enda bandet med kristna texter som de har gett ut, annars har dom släppt massor med produktioner."

Fra å være i den tunge sonen ble plutselig Leviticus tilgjengelig og mye mer kommersielle. Jeg ELSKER 'Setting Fire To The Earth', den er en av de skivene jeg kommer til å ta med meg på en øde øy ;), men den er unektelig veldig mye softere i enkelte av låtene. Men albumet har fortsatt denne harde kjernen, som på 'Don’t Go Out'og 'Elijah On Carmel', som har mye 'Strongest Power' i seg. Hva var tanken bak å vri det hele inn mot denne stilen?

"Ja det är sant att vi bytte stil vid denna tidpunkt, inte medvetet utan det blev bara så. Vi var nog lite inspirerade av den tidens anda, glamrocken kom och vi tog intryck av det."

Det var også den første endringen i besetningen på 'Setting Fire…'. Hva var grunnen til at Håkan forlot bandet? Og er Håkan og Kjell (trommis) brødre? 

"Håkan slutade i bandet för han ville gå på bibelskola, det kändes tufft då eftersom vi hade lyckats så väl med The Strongest Power. Men han ville detta och det fanns ingen schism i bandet vi var lika goda kompisar som förut. Kjell och Håkan är kusiner."

Vokalist Terry sang vel bare på denne skiva? Hva var grunnen til at det ble med kun denne? Han var jo kjempeflink!!

"Ja, Terry sjöng på Setting Fire To The Earth och gjorde ett fantastiskt jobb som sångare. Vi hade lite olika musik uppfattningar, så därför beslöt vi oss att bryta upp den sättningen som var på denna skiva."

'Setting Fire To The Earth' mener jeg å huske gjorde det bra. Anmeldelser i større blader etc. Jeg så dere live også på denne skiva, i Kristiansand/Norge høsten 88 :), sammen med Bloodgood. Var denne perioden den mest suksessrike for dere?

"Jag tycker nog att tiden från sommaren 1984 till 1990 var en väldigt fin tid, vi fick turnera runt omkring i världen, Europa, USA, Sovjetunionen och Australien. Vi fick också uppleva mycket kul saker och träffa mycket folk.Vi sålde nog lika mycket av alla skivorna. Kanske något mer av Knights Of Heaven."

KnightsofheavenEtter 'Knights Of Heaven' et par år etter, tok det slutt for en tid. Hvorfor denne pausen? Og denne skiva fikk jeg ikke helt taket på, hva er etter din mening forskjellene på denne og de andre utgivelsene? Kanskje er jeg bare helt på tur? :)

"Ja, 1990 kände vi att vi ville ta ett break och det gjorde vi. Vi avslutade den perioden med en 6 veckors turnè i USA, från väst till öst. Skivan Knights Of Heaven är mycket mer kommersiell än de övriga, och det är sant att tyngden försvann. Vi hade amerikanska producenter som var väldigt duktiga, men Leviticus soundet försvann en del. En del tyckte det var rätt, andra saknade råheten och tyngden. En del recentioner upphöjde oss, andra tyckte att vi hade blivit för kommersiella."

Så ble det XT sammen med Sonny Larsson på vokal, og blant annet Kjell på trommer, som jo har fulgt deg helt siden starten. Tre skiver, jeg har dessverre kun den siste på cd. Hva gjorde dette bandet for deg? Ble potensialet utnyttet? Fikk bandet uttelling?

"Jag träffade Sonny 1987 då han var med på min soloskiva, och 1992 bildade vi XT. Vi hade en jättefin peroid ihop och gjorde 3 skivor.  XTTaxfree och Extended Empire. Sonny och jag har alltid trivs och jobbat bra tillsammans, och han är en fantastisk sångare. Vi hade en del framgångar i Japan och sålde bra där. XT var en expriment grupp där vi testade musiker i hop med maskiner. Vi gjorde även några turnèer i Europa.

Läget runt 1995 var sedan tufft för många hårdrockband, det såldes inte lika många skivor och det blev en down period för många band som spelade den typ av hårdrock som vi gjorde, så vi bestämder oss att ta ett break."

1987 AaSonny har jeg lest noen steder har vært del av Leviticus, men det stemmer vel ikke? Eller har han vært medlem utenom skivene? I en kort periode? (fant jo et bilde på bandets hjemmeside med Sonny :), se til høyre).

"Sonny var med i Leviticus från sommaren 1987 till sommaren 1988. Då gjorde vi inga skivor. Även Sonny ville gå bibelskola så det var därför han slutade i bandet."

Var Leviticus et aktiv band mellom ca 1990 og Bobfest-konserten i 03? Eller var Bobfest en reunionsak som trigget dere til å begynne igjen?

"Leviticus spelade inte mellan 1990 och 2003, utan Bobfest var en reunion."

Min bror jobber på en kristen bokhandel og klarte å skaffe denne Best Of-saken som kom for 20 år siden (!!!). Nå er 'Strongest Power' ute. Når kommer det nyutgivelser av 'Setting Fire' og 'I Shall Conquer', og kanskje 'Knights Of Heaven'? Kanskje med bonusspor? Finnes det mer materiale som ikke er sluppet? Eller er debut-ep-en det du har å legge til som bonus i tilfelle?

"Vi vet inte om det blir några nysläpp igen men det finns intresse, så vi får se. Ektro är intresserade så vi får se vad som händer."

Hvordan er livet ditt i dag? Jobber du ved siden av å være artist? Produserer du fortsatt? 

"Ja, idag har jag ett jobb där jag jobbar med bistånd till bl.a. barn som får ett bättre liv och där deras drömmar kan bli sanna. Från 1995 till 2005 jobbade jag som producent åt olika skivbolag, och producerade väldigt mycket skivor med olika artister, men mest inom pop och dance världen.

Just nu sitter jag jag och skriver nya låtar och producerar till ett kommande album, kanske en ny soloskiva. Jag hade några tuffa år från 2005 och framåt då jag var så trött på musik, konstigt nog, men de 10 åren då jag var producent jobbade jag 8 dagar i veckan och bodde nästan i studion, och kände mig bara som en musikfabrik. Men nu är det roligare än någonsin igen och jag sitter återigen i min studio och producerar."

Ditt forhold til trommeslager Kjell må være veldig bra? Dere to har vært sammen om alt siden 1981, til og med på ditt soloalbum :) 

Leviticus 2011"Kjell är en fantastisk trummis och vi umgås mycket, vi spelar ibland ihop och även Håkan är med.»

Hvorfor slapp du egentlig dette soloalbumet? Var det et overskudd på låter, eller bare et behov for å gjøre noe annet? Mange av låtene er jo litt roligere, noe mer stemning, selv om det er flere harde rockere der :)

"Under tiden 1987 hade jag väldigt mycket låtar och jag fick möjlighet att göra detta soloalbum från skivbolaget. Jag ville testa lite olika sångare och låtar och det var också en fantastisk tid vi hade i studion."

Hva har du å si til våre lesere? Har du noen last words? Jeg sier tusen takk for tiden din, og takker for utrolig mange timer med kvalitetsfylt musikk!!! 

"Jag jag vill tacka alla som gillar vår musik och har följt oss, och jag tackar dig som ville göra denna intervju. Gud välsigne er alla!"