Karmøygeddon 24 Paradogmata Ad Hmno 500x80

Tunge og svarte netter i Kopervik

av yngve

296449362 3198671140349189 5484353893893902934 N

Edit: trekker opp dette, alt skjer om få dager.

Black & Heavy Nights er et festivalkonsept som finner sted i slutten av oktober. Der deles det opp over to dager, der en dag har hakket mer svart kaffe på menyen, mens det på lørdagen er fokus på stonerbasert og nygammel metal. Jeg dro litt i buksebeinet til Leif Neverdahl, og der var det liv laga og maks åpen dør.

Arrangement Black & Heavy Nights@Facebook

Halla Leif, hvordan er livet der på vår vestlige kyststripe?

"Hei Yngve. Jo takk her går det bra, enda smått overveldet etter tur til Bergen og Beyond The Gates, imponert over hva de får til på den festivalen!"

Det er nok en gang klart for festival i Kopervik, er det ikke nok med Karmøygeddon for dere altså? 

"Hadde det vært opp til Johnny og meg, og pengene fløt fritt, hadde vi nok hatt festival en gang i måneden, he-he. Men seriøst så føler vi dette er akkurat passe, en mindre og mer kompakt festival på høsten, og hovedfestivalen i mai, dermed er vi sikret så lite fritid som mulig."

Johnny (Angelund, festivalgeneral for Karmøygeddon - Yj) er jo med i det meste som skjer der, men det er mange som ikke vet hvor mange som er svært aktive, og har vært det i årevis, i Haugesund/Kopervik. Hva er din rolle innen konseptet Heavy/Black Night?

"Jeg booker litt og haler litt i artistene når de skal på scenen, samt alt annet som måtte dukke opp. Egentlig det samme jeg gjør på festivalen i mai."

Lineupen i år, fordelt på to kvelder og med stilskille, hvordan er du selv stilt til innholdet? Er det bare gull, eller er det noen band som får det til å kile litt ekstra på de riktige stedene?

"Innholdet er midt i blinken for min del, jeg er flasket opp med klassisk heavy, men fikk etter vært smaken på black og death, dermed to kvelder med flere band jeg ser frem til.

Skal jeg trekke frem noen er det uten tvil Black Viper, Century og Shakma på lørdagen, mens Alfahanne og Nifrost blir høydepunktene fredagen."

Billetter kjøper du HER .

Lineup pr. 11.08.22 ser slik ut (det kommer en liten bunke band til om få dager):

Black Nights vol. 3. - 21.oktober:

 • Alfahanne
 • Nifrost
 • Ulvhedner
 • Bölzer

Heavy Nights vol. 5. - 22. oktober:

 • Black Viper
 • Shakma
 • Purple Hill Witch
 • Century (S)
 • Gravy Jones

Bilde: Gravy Jones, fotograf  Kristian T. Eikeland

Gravy Jones 22 Foto Kristian T. Eikeland

Og hvorfor fordele det slik? Er det for eksempel tydelig at det er veldig stor forskjell i hvem som kommer på den ene eller andre kvelden? Eller er det stort sett folk som kjøper pass til begge og koser seg på tvers?

"Fordelingen kom på en måte etter hvert, det startet jo med Heavy nights, så Black nights, og det ble på en måte naturlig å slå det sammen. Konseptet har vel mer eller mindre erstattet Karmøygeddon Arctic, selv om vi gjenopplivet den festivalen med kun norske band under pandemien 

Enkelte foretrekker jo selvsagt den ene kvelden fremfor den andre, alt etter musikalske preferanser, men ser også at folk koser seg godt på tvers ja."

Ovenpaa, det er jo ikke store plassen, er det eneste alternativ, eller er det rett og slett en helt kurant plass å ha dette på? 

"Telt er jo også et alternativ, noe vi har brukt ved flere anledninger. I år passet det uansett greit med Ovenpå, er jo lillescenen når vi har hovedfestivalen i mai, og når våre folk skrur lyd der er som regel resultatet helt kanon."

Og festivalen er jo litt trendy også, hehe. Protype-metal, yngre band som spiller eldre form for metal og hardrock. Vil dette være et konsept du tror vil holde seg framover? Beyond the Gates er vel en type storebror til dere, var det en inspirasjon?

"Trender følger vi vel egentlig ikke så mye med på, har stort sett gått i dette hele våre liv, he-he. Men er jo kjekt når klassisk heavy metal får en ny vår, med nye band som høres ut som gamle helter, men med den ekstra energien mange av de etablerte mangler. Vil tro dette holder seg fremover, god musikk er god musikk, og tviler sterkt på at vi går lei. Beyond The Gates i år var helt fantastisk, og helt klart en inspirasjon, de gutta vet virkelig hvordan man skal stelle i stand en festival."

Og hvorfor startet dere dette? Var det fordi det var et skrikende behov? Var det fordi banda som spiller på Heavy Nights ikke var aktuelle til Karmøygeddon?

"Kristian (Eikeland) hos oss har vært pådriveren her, han har utrolig bra kjennskap til det som beveger seg i undergrunnen, fin ungdom. Johnny er heller ikke vanskelig å be når det kommer til klassisk heavy metal, og han begynner å få litt greie på black metal også, he-he (Noooo! Y :)).

Ser du på billettsalg og publikum de siste årene, vil jeg vel også si at behovet er der, jeg føler vel at de som kommer på denne festivalen er over gjennomsnittet interessert i musikk, og gjerne går litt mer i dybden en den vanlige festivalgjengeren. De fleste kunne nok vært aktuelle på Karmøygeddon, og flere har jo allerede spilt der, men er Karmøygeddon er jo mer for alle, med god blanding av alle sjangere, her er det mer spisset."

Tips da? Jeg er jo stor fan av noen av de banda som skal spille, men om du skal dele ut dine anbefalinger?

"Shakma, for de som ikke har fått med seg de, med nytt materiale, digger det bandet. Ser også frem til Century, sjarmerende svensk heavy metal, og selvsagt Black Viper, for en gjeng. Ellers er Nifrost et band jeg har likt siden de startet, vi har jo hatt de en gang før, og hadde det vært opp til meg hadde de spilt hvert år. Må ta med Alfahanne til slutt, alfapocalyptic rock, utrolig bra både på plate og live."

Bilde, Shakma, fotograf Kristian T. Eikeland

Shakma 21 Foto Kristian Eikeland