Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Tons of Rock, kvalitet over kvantitet

av yngve

Tons Of Rock 50x70poster2016 2Festivalen er kun kort tid unna, avviklingen skjer i slutten av juni, og er du i nærheten av å kalle deg selv metalhue, rocker eller har smått harde musikalske preferanser, er det der du skal. Billettsalget går over all forventning, og man kan trygt si at man ikke blir alene om å stå på det vakre området som er Fredriksten Festing i Halden og nyte artister som Black Sabbath, Alice Cooper, Blues Pills, Kraków eller Leprous, pluss mange, mange flere. En prat med Jarle@Tons Of Rock må til, satser på at du slenger deg på og leser gjennom. Blant annet avslører han at "...Ingenting går på skinner når du driver festival." Og har du ikke kjøpt billett, kjapp deg!

Billetter kjøper du HER .

Arrangementet på Facebook

I år ser det ut til at Tons Of Rock virkelig har vokst seg så store som det var ønske om fra starten, at 2016 er året der størrelsen er på et nivå som er ønskelig. Stemmer det? At dere har sett mot dette punktet? 

"Ja, vi har hele tiden hatt en visjon mot å etablere Tons of Rock som Norges største rock & metal festival. Vi setter oss hele tiden nye mål med festivalen, og i år ser ut til å bli et fantastisk år."

Og jeg husker jo fra det første året, og det andre, at dere i ledelsen sa tydelig at dette skal bygges over tid, og at man må ha krefter og økonomisk pondus til å tåle et par magre år uten å gå under – og det beviser jo dere med glans her. Begynner det å bli komfortabelt i sjefsstolene? At dere kan konsentrere dere mer om å lage festival enn å bekymre dere for oppmøte og underskudd? 

"Å drive festival er alltid uforutsigbart, og det er uendelig mange x-faktorer som kan slå inn. Vi jobber knallhardt hele tiden for å skape et så solid fundament som mulig for Tons of Rock. Det er utrolig viktig å ha en langsiktig plan, og ikke minst er det viktig å få med så mange bra folk som man kan på laget. Arbeidsvilje, kreativitet og pågangsmot er helt avgjørende egenskaper om man vil jobbe med dette, og vi er svært heldige som har mange slik personer i Tons of Rock."

Uttalelsen jeg siktet til, at festrivalen allerede før første året, og etter gjennomføringen av debuten i 2014, så langt, imponerte meg. Det å planlegge å bygge, tåle noen dårlige år for å etablere seg, er litt uvanlig, men også noe de fleste ikke har mulighet til. Mange arrangementer lever fra år til år og tåler lite, derfor er det gledelig at Norge har Tons Of Rock, festivalen som rager der oppe og gir oss et alternativ til å reise til Sverige eller Danmark. 

131029 Black Sabbath 640x426Bilde: Vet du ikke det finner du veien ut selv. Fotograf: Chris Walter/Getty Images

Det er liten tvil om at Sabbath er bandet i år som virkelig åpnet porten – det stemmer vel? 

"Utvilsom, det er jo det suverent største bandet vi har booket så langt. Da vi landa Black Sabbath på sin avskjedsturne til Tons of Rock, ble vi mildt sagt jævla happy:). Det er vel det vi kan kalle drømmebookinga."

Og med Sabbath kan det jo også være at mange som kommer i år blir så happy med festivalen og omgivelsene/rammene at de kommer tilbake neste år :). Her må jeg jo si at dere planlegger ganske smart. Enig?

"Helt klart. Vi ønsker jo selvsagt band som trekker mye folk til Tons of Rock, og med artister som Black Sabbath & Alice Cooper trekker vi jo større og bredere enn noen gang. Vil vise frem Fredriksten Festning som jo vi ubeskjedent nok kan kalle en av verdens mest spektakulære festivalområder. Både publikum og band som kommer her for første gang bli over seg av begeistring når de ser området."

Og faren ved å ha et band som dette, så stort, er jo at man skal toppe dette – eller ihvertfall å ha tilsvarende trekkplaster også senere. Har dere sett denne problemstillingen? Det er jo en del å ta av, men det er jo ikke altfor mange av de stooore som spiller på annet enn megasteder med titusener av folk.

"Vi tenker ikke på at vi må toppe noe som helst. Vi jobber for å få fetest mulig lineup hvert eneste år innenfor de rammen vi har. Noen år vil man ha litt stang ut, eller som i år der man har stang inn eller rett i krysset i bookinga."

Er det noen forandringer siden i fjor? Har dere sett det nødvendig å endre noe som vi i publikummerker? Eller er det bare finpussing og kvalitetssikring av det som var? Da tenker jeg på fasiliteter, mat, boder…

"Vi har gått fra 2 til 1 hovedscener. Fort East er borte, mens Fort West er blitt noe større. Dette for å få bedre produksjon, øke kapasiteten og gjøre området enda bedre for publikum. I tillegg har vi innlemmet Huth Scenen som en offisiell del av programmet. Denne scenen ligger i indre festning, med en helt uslåelig beliggenhet og utsikt over hele Halden. Den scenen blir kraftig oppgradert, og mange vil nok nyte den plassen godt under festivalen. Vi jobber med å utvide mat og handletilbud, samt at vi oppgraderer antall toaletter etc. Vi kommer til å ha dobbelt så mye folk som i fjor, og derfor har vi brukt mye tid i vinter på oppgrader logistikken så godt vi kan."

Nå er Tons Of Rock den største metal- og hardrockfestivalen i Norge, det er fortsatt plass til en del mennesker der oppe på festningen, men det er jo en grense. Om dere kommer til det punktet, er det visjoner om å kanskje vokse ut av festningen? Eller vil dere, som jeg var inne på, kvalitetssikre, og forfine opplevelsen der dere er heller enn å bare tenke kvantitet?

Wo Kpromogal1

Bilde til venstre: Europe. Fotogra: Tallee Savage

"Festningen har mang ulike bruksmuligheter. Vi har skapt en ramme for hvordan Tons of Rock er, men det er klart mulig gjøre om strukturen på ting for å øke kapasiteten. Men vi er veldig fornøyd med den modellen vi har, og ønsker helle å raffinerer og gjøre den best mulig fremfor å nødvendigvis bli størst mulig. Kvalitet er definitivt viktigere enn kvantitet for oss."

Det er flere band jeg personlig hadde reist til type Oslo fra Kristiansand for å se, Blues Pills, Red Harvest … selv om det nok er de store folk flest kommer for. Er det viktig for dere, det å tekke hele spekteret? Å tilfredsstille de som meg, som er litt smale, og de som vil ha fest og stemning? Er dette en kabal dere jobber bevisst med?

"Helt klart. Vi elsker å skape et mangfold, og halve gleden er jo å få folk til oppleve nye band. En del kommer bare for å se på de store banda, men oppdager nye spennende band. Det er og mange som bare digger mindre sjangerband, og som til vanlig ikke ser større mer kommersielle band, som blir overasket over hvor gøy det er å se gamle store kanoner. Tror mange vil få den følelsen med Europe i år (Europe er krem! Makan til comeback og fete skiver, blir ett av høydepunktene!! Yj). For eksempel snakke eg med mange metalllere i fjor som aldri hatt sett DumDum Boys live før, men som synes det var grisefett live. Slike opplevelser er jo hele poenget med festival."

Og alt går på skinner så langt? Er vel bare været som gjør som det vil :).

"Ingenting går på skinner når du driver festival :), men ja, vi er mye bedre i rute enn noen gang før, og det jobbes vannvittig mye med Tons of Rock om dagen. Staben blir stadig større, og det legges ned uendelig mange timer i forberedelser nå i mai og juni. Været bli selvsagt strålende :)."

Og hva ser du personlig frem til å sjekke ut? Er det band du har plottet og skal se, som du har gjort krav på og forlanger en lomme til? 

"Personlig blir det definitive høydepunktet for meg Alice Cooper. Min absolutte favorittartist. Når Alice drar i gang 70 -tallslåtene sine, blir nok ikke jeg snakkendes til. Det er jo verdens beste musikk rett og slett.

Unnamed (1)Programmet i år er vi veldig fornøyde med, og i år er det og et vannvittig program basert på min egen smak. Vi kan jo selvsagt ikke bare tenke egen smak når vi booker en slik festival, men i år føles det nesten som egen playlist på mang måter. Jeg håper jeg får tid til å se veldig mye konserter i år."

Bilde til høyre: Blues Pills

Det er fullt på hoteller i Halden og sikkert i de nærliggende byene, festivalcampen er, om jeg husker riktig, bra booket og med en økning fra i fjor. Får dere noen tilbakemelding fra aktørene som tjener på at dere arrangerer festival? 

"Festivalcampen får en kraftig økning i år. Den ligger jo fantastisk til, og vi prøver hele tiden å gjøre den bedre år for år. Feedbacken fra publikum er at de elsker campen. 

Og det er klart at det er veldig mange som tjener godt på at vi arrangerer Tons of Rock. Interessen fra folk som ønsker å samarbeide med oss har vokst veldig og er noe vi jobber mye med. Særlig nasjonalt er det flere og flere aktører som vil samarbeide med festivalen. Vi har noen veldig gode samarbeidspartnere lokalt, men er og liten tvil om vi skulle ønsket at flere lokale og regional krefter kom på banen. Tons of Rock samarbeider for eksempel tett med flere lokale idrettsalg som Halden Håndballklubb, Kvikk Halden og Comet Hockey. Disse er svært viktige for oss, og vi er blitt en betydelig økonomisk partner for dem. Næringslivet lokalt er vi dog ikke like imponert over, og vi jobber stadig med å få dem mer på banen."

Da takker jeg stort for tiden Heavymetal.no fikk, i et garantert fullstappet program, jeg ser fram til å traske på festningen og myse på band – lykke til!

"Takk skal du ha Yngve. Vi gleder oss enormt, og håper du alle andre får en strålende helg på Fredriksten Festning."

Jeg har allerede startet jeg, øver meg ved å spille hauger av musikk fra banda som stiller. Nå er årets Karmøygeddon over, kanonfestival, nå er det et hakk opp i størrelse og maks kos i Halden om halvannen måned :).