Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Sabaton + Avatar (Oslo 27.03.15)

av yngve

16933678576 Ab33a0412b Z 16771932148 3bf1cf110b HÅ ta turen til Oslo for å se Sabaton er vel verdt de fire og en halv timene det tar å toge for meg, og hele oppholdet gikk knirkefritt. Jeg og guttungen reiste opp for å sjekke ut hvordan låtene på 'Heroes' tok seg ut live, og dette er tredje gangen vi ser de sammen, selv har jeg en del flere møter under beltet :)

(Bilde til venstre pluss to helt nede er Sabaton, de to andre er Avatar)

Alt trenger ikke å være så sært, teknisk og brutalt, av og til holder det med klassisk metal framført som dette; Accept-style og med store og bra refrenger, samt konge lyd og proft band. Vel er medlemmene noe overivrige i sin standup, som kunne ha fungert om det ikke hadde vært så innøvd, men litt sprell tåler vi. 

Først skulle svenske Avatar i ilden, og etter å ha hørt en del fett i forkant, og med noen møter med bandets skiver opp gjennom årene, var jo forventningene relativt høye. Ikke falt jeg pladask for dette, litt fordi de (naturligvis) fikk litt mindre kraft i produksjonen denne kvelden, men også litt fordi jeg ikke helt fikk foten. Dette er teatralsk, musikken spenner fra Rammstein-aktig metal til litt hardere saker (man hørte lett at gjengen kommer fra Gøteborg, for det var unektelig mye fra denne karakteristiske scenen innbakt i metallen til Avatar), og imaget er tuftet på en felles aganda. Eller, frontfigur Johannes er litt sterkere visuell, og har størst plass på scenen. Som kanskje er naturlig. Han framstår som en miks av Marilyn Manson og gjengen i Calatrilloz , og hadde forsåvidt ganske bra scenepersonlighet. Jeg likte ikke når han prøvde seg i power metal-avdelingen og la seg høyt og melodisk, da skar det seg litt, men ellers vekslet det mellom en ok røff variant og en litt Rammstein-aktig sak. 

Proffe karer, veldig innøvd, kanskje litt stramt, men folket i salen så ut til å ta godt imot svenskene, de hadde altså en del fans på Sentrum Scenen denne kvelden. 

De par første låtene var ikke helt der, mulig de trengte litt tid til å spille seg inn, men fra tredje og utover løsnet det. Tredjelåten var også hakket mer ekstrem, og var for min del mye mer spennende å følge live. 

Avatar@Facebook

Man kunne føle at det lå forventninger i luften rett før Sabaton gikk på, og under hele gigen ga folk en utrolig bra feedback, noe bandet satte stor pris på. Men dette er de vant til, jeg har vel aldri opplevd at dette ikke har vært tilfelle. 

Jeg var i mitt sedvanlige ess og glemte notisblokk hjemme, det betyr at hele gigen som vanlig må anmeldes basert på minnet, som fortsatt er inntakt. Heldigvis. Men generelt, om man ikke skal dissekere greia, var dette en av de beste jobbene jeg har sett, kun overgått av den gang de debuterte på Karmøygeddon. Lyden var enorm, ikke så kraftig i volum som jeg har sett de med før, alt gikk på skinner og bandet kom i mål uten snubling. Det skulle jo bare mangle med tanke på hvor mye de spiller. 

Dette var første gang jeg så de med denne trommisen, sist jeg så de, på Subscene i 2012, var det jo Snowy Shaw som hamra. Og jeg likte veldig godt det trommisen hadde å formidle, spesielt vil jeg trekke fram The Art of War som eksepsjonelt fet! Tøffe breaks, snertene detaljer og et herlig driv.

16958281562 88e5146285 H

Jeg oppholdt meg på galleriet, i avdelingen for de under 18, og dette var helmaks for en gammel skrott! Fantastisk utsikt, konge lyd og seter å sitte i. Mulig noen synes det er litt rart, men jeg NYTER å se konserter, men ofte har man dårlig sikt og/eller man får øl over seg - eller blir sliten i beina. Som musikknerd med det å se og følge med på bandet som hovedagenda, var dette perfekt. 

Hva som skilte seg ut denne kvelden kontra de andre konsertene jeg har sett? Trommepodiet/tanksen? Den var RÅ! Jeg synes de har klart å komme i havn med en fet sak der, nå er det bare å kjøre krigsmaskinen enda lengre, å inkorporere enda flere effekter. Ellers? Vel, egentlig gikk det på skinner, de er så trygge på det de gjør at man ikke blir veltet over ende. Sabaton har blitt et innarbeidet maskineri som ikke gjør feil, de leverer og leverer bra. 

Sabaton@Facebook

Setlisten var for meg fet som fjell, spesielt siden jeg altså ikke har sett bandet etter Heroes (kun 79,- spenn på Cdon nå!) kom ut. Uten å påstå at jeg husker alle låtene, og med en herlig kode i notisbok-funksjonen på mobilen underveis, kom jeg fram til følgende:

 • Ghost Division
 • To Hell And Back
 • Carolus Rex
 • 40:1
 • Gott Mitt Uns
 • The Art Of War
 • Solider of 3 Armies
 • Resist And Bite
 • Far From The Fame (Feteste låten på skiva!)
 • Saboteurs
 • Karolinens Bön
 • Swedish Pagans
 • Attero Dominatus
 • Nightwitches
 • Primo Victoria
 • Metal Crüe

Jeg retter en STOR takk til Radar Booking for at guttungen og jeg kunne komme og overvære konserten, og for fotopass til Boris Danielsen, som knipset bildene du ser her i artikkelen. Her er link til flere bilder om du vil se.

16958280262 026c018f3d H16958280142 4a3bc0cec5 H