Karmøygeddon 24

Rampart "Codex Metalum"

av arni sørlie

Codex Metalum 306x306Selskap: Iron Shield Rec. 

Release: 08.04.16

Heavy metal fra Bulgaria med nerve og kul damehals i front.

Bulgaria er ikke et land jeg med det første forbinder med klassisk heavy metal, og derfor var jeg naturligvis ganske spent når innhøring av Codex Metalum startet. Rampart har holdt på i ti år, og det er fjerde fullengderen vi her har i hende. Codex Metalum er mastret av Arne Lakenmacher, som også har mastret band som Gamma Ray, DORO, Stormworrior…etc, og når de bandene er nevnt, så er faktisk mye allerede sagt.

Rampart har mye bra innabords, men også mye av det heavy metal-scenen har 13 på dusinet av allerede. Jeg mener da at det blir for typisk, og ikke sterkt nok i helhet. Band kan spille supertradisjonell heavy, og få det til å låte friskt som en tur med dashcam i en rallycrossbil, men ofte mangler både rally og cross, og man sitter igjen med en tur i 80 km/t, i 90-sone på en alt for bred motorvei. 

Rampart er litt der…..

Rampart@Facebook

De har mye av riffene, lett tilgjengelig låtbygging, attityde og ekthet, men flertallet av låtene detter litt gjennom. Det varierer fint med uptempo speedmetalishe temaer, midtempo pumping, og selvfølgelig må man tåle litt powerballade. Men, allikevel, noe skurrer for meg. Jeg brukte lang tid og mange høringer for å bli enig med meg selv hva som manglet for å få en frisk tur med Codex Metalum.

Maria Diese som halser gjør en solid innsats, men den litt nasale stemmen er nok en smaksak for lytteren. For meg ble det litt for tynt, selv om hun gjør de monsterfete refrengene på Diamond Ark, og The Metal Code helt innafor. Hvis man greier å isolere vokalen vil man høre mye kult, og en skikkelig oldschool vibrator bak mikrofonen. Jeg tror kanskje at gitar og komp har fått litt mye plass i mixen, og at det gjør Maria litt tynn for øret til lytteren?? Altså, Maria er ingen Doro, eller Leather Leone, men hun hadde fortjent litt mer plass.

Helt grei heavy metal med litt oldschool vibber, men i helhet ikke mer enn det må være. Kicker man på vokalen er nok lytteopplevelsen større enn den er for meg. Dette er for fans av metal man må litt i undergrunnen for å finne.

6/10

Tracklist:

  1. Apocalypse or Theater
  2. Diamond Ark
  3. The Metal Code
  4. Sacred Anger
  5. Of Nightfall
  6. Into the Rocks
  7. Colours of the Twilight
  8. Crown Land
  9. Majesty (Blind Guardian cover)