Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Pictures Of Pain, verdens ende

av yngve

13064695 1055376811175415 3035523564290117081 OTing tar tid, både å lage skiver for bandet og for Heavymetal.no å få sydd sammen intervju og få dette online. For en herlig gjeng ;) . Jeg har fulgte denne banden hele veien, og sisteskiva 'World Demise' er i tråd med bandets tidligere slipp; progressivt og melodiøst, alt pakket inn i et sound som bærer preg av at medlemmene henter inspirasjon fra hin dager. Jeg tok en prat med trommeslager Frode og vokalist Hans Helge, heng deg på og mulig du oppdager et nytt band du liker?

Bandfotograf: Jørgen Freim

Nytt album, som, har vært ute en tid, det tok sin tid :) Hva var grunnen til det?

Frode: "Ting tar tid, he-he. Er nok flere grunner til det, men må innrømme at jeg ikke skjønner helt selv hvorfor det tok så lang tid."

Hans: "Albumet var egentlig ferdig for over 1 år siden og vi hadde et reelt håp om å få den ut sommeren 2015, men problemet var å finne en felles ledig utgivelsesdato for Europa og utenfor Europa. Dette har med distribusjonsavtaler etc. å gjøre, så av den grunn tok det mer tid enn vi håpet på. Likevel, alt for lang tid, absolutt. Men vi har ikke planer om at det skal gå så lenge til neste album, for å si det sånn :)." 

Pictures Of Pain@Facebook

Og hvor deilig er det ikke å kunne ferdigstille et nytt album?

Frode: "Det er en veldig god følelse, noen av disse låtene har jo vært ferdige siden rett etter forrige skive. Men vi føler resultatet ble meget bra til slutt, både musikalsk og visuelt."

Hans: "Alltid hyggelig og spennende med nytt album. Lydmessig låter World Demise mye fyldigere og har mye bedre lyd enn debutalbumet, så Stein Sund i Black Dimension Studio fortjener absolutt honnør for godt utført arbeid! Videre fortjener også Mario Pereira også denne gang ros for fremragende cover-art."

Siden sist har det skjedd litt i materien hos Pictures Of Pain. Jeg synes det har tilkommet litt mørkere toner, et litt dystrere uttrykk. Er dere enig? Klarer dere å eventuelt høre hva som har skjedd siden sist?

Frode: "Ja, du har nok rett i det, låtene er nok mørkere og litt mer episke denne gang, uten at det var bevisst. Utviklingen av soundet har kommet naturlig for å si det sånt."

Hans: "Lydbildet er nok et lite hakk mørkere enn forrige album. World Demise er et album som krever mer tid enn det forrige. Det er hakket mer komplekst, hakket mer progga og låtene er generelt litt lengre. Det er mye som skjer underveis, så det krever en viss porsjon tålmodighet og lytting, kombinert med en fleksibel musikksmak. Tekstmessig er dette albumet også noe mørkere og dystrere enn debuten."

Les min anmeldelse av skiva HER .

Dere henger fortsatt på Pitch Black Records. Har de troen på dere? Og at dere selger såpass at det kan forsvare å presse nye utgivelser? 

Frode: "Pitch Black funker greit ja, Phivos som driver labelen er en ildsjel som hjelper oss så godt han kan, men det er jo begrenset med midler involvert i en så liten label. Men han har opparbeidet seg et større nettverk siden forrige utgivelse, så får vi bare se om en eventuell neste utgivelse også blir der."

Det er nok ikke voldsomt lukrativt å spille i band, ikke i type Pictures i hvert fall. Man skal være ganske store og aktive for å kunne trekke inn litt inntekter. Er det i hovedsak bare utgifter hos dere? At dere leverer fra dere ferdig master, at selskapet betaler kopier og promotering, og at dere i bunn og grunn ikke forventer å se penger? 

Frode: "Joda, vi tjener særdeles gode penger på bandet vi, hahaha. Nei, men vi går sånt ca. i null, det blir en del utgifter på et band som oss, men vi hadde en meget vellykket releasekonsert, så vi tok inn litt der. Men er nok ingen av oss som forventer å tjene noe på dette. Det er ikke pengene som driver oss."

Jeg har fulgt dere lenge, og jeg har alltid hatt en softspot for dere. Ser dere et marked for Pictures Of Pain i Norge? At det er flere som meg der ute? Om man ikke tenker lokalt, er det et potensielt marked nasjonalt? Eller må dere utenlands for å kunne sanke fete jobber? Jeg vil tro denne stilen har sine følgere, spesielt om man begynner å rote rundt i Hellas, Tyskland....

Frode: "Vi er veldig takknemlige for støtten du har vist via Heavymetal.no, og håper at det er flere som deg der ute. ;) Men vi er nok i en litt vrien sjanger som er tung å markedsføre, lite radiohits hos oss, men vil jo absolutt tro og håpe at mange kan finne noe de liker i musikken vår, vi dekker tross alt et vidt spekter. Håper å kunne få til litt flere konserter i både inn og utland."

Hans: "Vi har sendt ut noen forespørsler med tanke på festivaler innlands, og også fått en god del positive tilbakemeldinger. Men problemet nå er at sommerens festivaler allerede er fullbooket, så vi sikter oss mer inn på høst/vinter markedet. Vi vil se nærmere på mulighetene for å kjøre noen konserter i Norge, enten på egen hånd eller sammen med andre band. Dessuten pågår det noe aktivitet i utlandet også, hvor vi nylig har blitt kontaktet av en etablert konsert arrangør som ser på mulighetene for å få til noe utenfor Norge. Dette er vel det vi kan si pr. nå, så får vi se hva tiden bringer. Men vi har tro på at vi vil kunne få til noe liveaktivitet utover året."

Hva er så inspirasjonen for tiden? Hva lytter dere til, og har det endret seg siden sist?

Frode: "Det er vel mye av det samme for de fleste. Steven Wilson har stått veldig høgt hos meg personlig den siste tiden, men sånt ellers en variert diett av ny og gammel metal og prog."

Og i forhold til musikken på 'World Demise', har den blitt påvirket av eventuelle nye impulser? Eller er Pictures Of Pain uberørt av hva medlemmene hører på?

Frode: "Det er vanskelig å si, men jeg tror nok at det kan ha en viss påvirkning av det en hører mye på, enten en vil eller ei. Man blir jo ofte inspirert av diverse band/artister, selv om sluttresultatet ikke nødvendigvis låter likt det ene eller andre bandet."

12809617 1025704980809265 8402716106273541971 N

Hans: "Jeg er nok den av oss som hører mest på klassisk 70-/80-tallsmusikk. Jeg har alltid likt at det er en melodiøs tråd, med klare melodilinjer i musikken. Band som Thin Lizzy, Queensryche, Judas Priest, Led Zeppelin osv. blir jo aldri feil, men jeg hører også på en del ulik nyere metal, selv om det ikke akkurat er noe jeg setter på under en romantisk rødvinsmiddag for to, he-he..."

Det er fortsatt den samme gjengen, fungerer besetningen fortsatt bra? Er alle like dedikerte, alle gjør det de skal, eller har arbeidsfordelingen/engasjementet endret seg?

Frode: "Ja vi er fortsatt samme gjengen. Dette er et minefelt å svare på angående arbeidsfordeling/engasjement, he-he. Begge deler kunne nok vært bedre til tider vil jeg påstå. Det er en kjerne som tar seg av musikk, web, og alt annet som må til, det går med mye tid utenfor øvingslokalet også."

Hans: "Det blir jo aldri en lik arbeidsfordeling når man er 5 medlemmer. I en ideell verden skulle dette selvsagt vært jevnt fordelt, men sånn er det sjelden, enten det gjelder band, jobb eller på hjemmebane for den del. Det kan være ulike årsaker til dette som; tilgjengelig tid, prioriteringer, familie og jobbsituasjoner, kunnskap (f.eks. tilknyttet web/data) osv. Jeg kan bare snakke for meg selv, men det går atskillig mer tid til bandet utenom selve øvingslokalet enn det gjør i selve øvingslokalet."

Hvordan har tilbakemeldingene vært så langt? Og om dere får anmeldelser fra magaziner som har jobbet med dere før, hva sier de om utviklingen? Går karakteren opp eller ned?

Frode: "Tilbakemeldingene har vært veldig bra så langt, kritikken går vel mest på den lange tiden siden forrige album, he-he. Men vi blander jo mye diverse i musikken vår, så den trenger mer en en gang i spilleren."

Hans: "Vi kan ikke annet enn å si oss meget godt fornøyd med de tilbakemeldingene vi har mottatt så langt. Reviewene har vært veldig gode, og albumet har allerede rukket å få utnevnelser som Release of the Month etc."

Heavymetal.no er alltid her og støtter opp om dere, det skal dere vite. Jeg takker så mye for tiden dere hadde å avse, og ønsker dere kjempe mye til lykke med tiden som kommer. Om det er noe dere vil si på tampen, noen å hate, noen å elske, noen som fortjener en virtuell klaps på kjeften eller skulderen, her er en perfekt plass å gjøre det på:

Frode: "Ja nok en gang en stor takk til deg Yngve for støtten, og Johnny Angelund som alltid har vært hjelpsom med oss. Og selvfølgelig Phivos og Pitch Black Records som gir ut musikken vår. Men jeg håper jo at både norske og utenlandske festivaler får ørene opp for oss, selv om vi er fra Norge og ikke spiller Black Metal. ;) For vi sparker røv i live sammenheng ;)."

Hans: "Henger meg på Frode, og retter en stor takk til dere ildsjeler i Heavymetal.no, med deg Yngve i spissen, for det gode arbeidet dere legger ned! 

Og for de som eventuelt vil finne ut mer om Pictures of Pain, er det bare å sjekke innom vår hjemmeside   for oppdateringer, info, merch, cd-salg osv. Vi tar mer enn gjerne i mot ris og ros, så det er bare å ta kontakt, samme hva det måtte være. 

Til slutt vil vi selvsagt også takke alle som støtter opp om bandet, stiller opp på konserter og til de som kjøper albumet. Uten deres støtte hadde det ikke vært mye vits i det vi holder på med, så TUSEN TAKK hver og en!"