Karmøygeddon 24

Panychida "Grief For An Idol"

av steinar selstø

GriefRelease: 21.12.13

Pagan metal er vanligvis ikke min greie, men russiske Panychida framstår som et langt mer interessant band enn de fleste av sine sjangerkolleger. 

Panychida@Facebook

Hovedgrunnen er nok at bandet tilhører den mer brutale siden av sjangeren, den som musikalsk henter det meste fra black metalen. Det innebærer at både glad- og ompametal glimrer med sine fravær. Det går stort sett hurtig her, og vokalen er en artikulert og tydelig black-variant. (V'gandr, kjent fra Helheim, bidrar for øvrig med gjestevokal på ei låt.) Selvsagt er musikken melodiøs, men de verste svulstighetene styrer man unna. 

Det gjør også susen at bandet har god nese for fengende melodier. Til tider er man relativt storslåtte og episke, men slettes ikke hele tiden. Det meste er av musikken er gitardrevet, men programmerte innslag av blant annet sekkepipe dukker opp og krydrer. Hadde vært kult å høre resultatet om bandet dro til med ekte instrumenter framover. 

Når skiva dessuten er velprodusert og bandet tight, er veldig mye i orden. Selv for en som ikke er så glad i sjangeren …

7,5/10

Tracklist:

 1. Dance of the Fiery Stars 
 2. Two Untouched Moments 
 3. Krasatina (Grief for the Idol) 
 4. Wayfarer’s Awakening 
 5. Don't Tell Lies to Children 
 6. Doomsayer 
 7. O veliji Vezě 
 8. The Great Dance of Dionysus 
 9. Love Bombing 
 10. Minnestund 
 11. Perchta