Karmøygeddon 24 Paradogmata Ad Hmno 500x80

Ohmwork - elektriske tromsøværinger

av yngve

11066798 850222181715250 7965508749900188021 N"Ohm er en måleenhet for elektrisk motstand" står det å lese på Wikipedia. Jeg har aldri vært noen elektriker eller veldig inne dette, men jeg har pisset på strømgjerder i oppveksten. Bandet Ohmwork har ikke tatt navnet fra benevnelsen, hva som ligger bak om mer til når nordlendingene presenterer sin hardrock her på Heavymetal.no.

Velkommen til Heavymetal.no! Dere har jo vært innom flere band tidligere, kanskje har dere vært her før?

Anders: "Takk for det! Ja, jeg hadde et par utgivelser for noen år tilbake med et band som het Band of Volunteers."

De som husker tilbake til når jeg dekket det bandet, husker kanskje at det falt godt i smak.

Ohmwork, navnet er jo knyttet til Ohm, hvorfor valgte dere dette som bandnavn?

Helge: "Det har vi rett og slett knabbet fra Geezer Butlers (GZR) band og utgivelsen Ohmwork (2005). Navnet er har en kul klang ved seg. Vi syntes det låt som et kult bandnavn."

Trioformat, det er sjeldent, var det et bevisst ønske eller fordi dere ikke fikk fatt i flere musikere som passet inn i konseptet? 

Børge: "Vi hadde løst å starte som trio. Så var det kanskje snakk i starten om å ta med en organist, en Jon Lord. Denne personen ble vanskelig å spore opp, ikke overraskende nok. Men det funket veldig greit som det var i utgangspunktet, og en powertrio ble vi."

Helge: "Trioformatet har et helt eget sound, og det blir mer rom for de enkelte instrumentene."

Anders: "Tight som F..."

'Shadow Tech', tittelen avslører ikke så mye, og jeg har ikke tekster. Hva ligger bak? 

Børge: "Dette var Helge sin ide, og ordet klang fint. Tittelen tar vel ikke i utgangspunktet i låtene, Anders?"

Anders: "Nei. Dette er en person som er i kulissene og drar i trådene. En med en eller annen ond hensikt.. He-he. Vi har lekt med tanken om å lage et konseptalbum en gang i framtida, og personen/begrepet ShadowTech er noe vi da vil forklare mer om hva er."

Les min anmeldelse av skiva her.

Og coveret, som ikke ser så behagelig ut :), hva pumpes inn og hvordan knytter dere coveret til tittelen? 

Anders: "Vi fortalte designeren hva albumet skulle hete og ga han frie tøyler. Det han kom opp med likte vi godt. Dette er personen ShadowTech. Hva som pumpes inn fra den tanken passer seg ikke på trykk. Ha-ha."

Ligger det også en rød tråd gjennom låtene på skiva? Eller er alle tekstene enkeltstående?

Anders: "De er enkeltstående. Dette er et typisk låtbasert album. Hensikten vår med denne plata var å lage ni gode låter som alle kunne stå på egne bein."

Tromsø, som Kristiansand hvor jeg bor, ikke verdens navle, men Tromsø må vel sies å være litt svakere representert på metal- og hardrockkartet. Er det et greit miljø der oppe? Nok musikere, og band å henge/spille med?

Helge: "Det er et kjempegodt miljø for rock og metal. Det er dog en del innavl, mange av de samme bandfolkene går igjen ulike band."

Anders: "Faktisk så er det litt utypisk det at vi i Ohmwork kun ønsker å spille i Ohmwork. Det er noe jeg er veldig godt fornøyd med. Børge spiller trommer i Ohmwork. That’s it. Helge spiller kun bass i Ohmwork, osv. Vi trenger kun å fokusere på dette bandet, noe som selvfølgelig er en stor fordel."

11146334 830487443688724 7119769139431688603 O

Børge: "Vi har veldig mange band i Tromsø innenfor rock og metal, black metal, grindcore, osv. Et stort og rikt miljø, og nye gode band kommer til underveis. Det er ofte en eller annen bra konserter å gå på her i byen."

Hvilke band vil du/dere trekke fram lokalt, som vi bør sjekke ut?

Anders: "Som sagt mange bra band. For eksempel: Dimension Act, Vederkast, Dianemic, Itch Inside, med flere."

Ohmwork@Facebook

Bandfoto: June Åsheim

Ghost Town Artist kjenner jeg godt til, hva fikk et Tromsøband til å knytte bånd til et selskap lokalisert i hovedstaden? Var dere på jakt, og sendte eventuelt demoer til flere? 

Anders: "Vi sendte ut demoer, og de tok kontakt ganske kjapt. Etter noen samtaler med dem følte vi oss komfortable nok til å signere for dem. Vi fikk troen på at dette kunne bli et bra samarbeid. De presenterte mange gode tanker og ideer. Etter et år nå så syntes jeg de har holdt ord. Det har vært et fruktbart og kreativt samarbeid. Mange takk til Bent og Geir."

Lydbildet er ærlig og levende, jeg leser at dere ogs å ville fange bandet live i studio, ble skiva spilt inn slik også? Alle tre i samme rom, trykk play og rock i vei? 

Helge: "Stort sett. Det meste ble lagt live med engang, ett til to takes. Etter det la Anders resten av gitarene og vokal. Etter tre 8-timersdager var vi ferdige."

Jeg synes noe av gitararbeidet, riffingen, av og til minner litt om litt eldre Priest, og at dere av og til har en nerve som kan kobles til den engelske bølgen nwobhm. Er dere enige i dette? Og har dere kjennskap til denne bølgen?

Børge: "Mange folk som jeg spilt det nye og den forrige plata for, sier at dette ligner på Judas Priest. Jeg er stor fan av ”Stained Class-plata, og trommisen Les Binks."

Mitt favorittalbum med Priest det :)

11130480 830487433688725 3378607218593038417 O

Helge: "Nwobhm har vi selvfølgelig stor kjennskap til. Det er endel av kulturarven vår, oppveksten vår. Maiden, Priest, Saxon, osv. Man kan faktisk også ta med Motörhead som en del av denne bevegelsen. Det er ett av mine favorittband."

Om jeg bommet litt på spørsmålet over her, hva vil dere selv nevne av referanser? Hva sier folk når de skal forklare hva dere ligner på? 

Anders: "Som nevnt ovenfor, i tillegg til Dio, Black Sabbath og Dio-versjonen av Rainbow."

Børge: "Van Halen! Det var faktisk noen som sa at låta Outside In (Storm Season) kunne minne om Van Halen."

Og hvilke band drar dere inspirasjon fra selv? Hvilke band ligger til grunn for Ohmworks hardrock?

Børge:"Sabbath, Dio, Priest, Thin Lizzy, Racers X."
Helge: "Purple, Zeppelin."

Sånn, da slår vi fast at gøtta har bra musikksmak :).

Foreligger det så planer om å ut og spille? Det er et langstrakt land og turneplaner ender ofte på skisseblokka uten å komme i havn. Er det i hovedsak i nord dere spiller live? Og har dere noen form for turnestøtte å hente hos selskapet? Eller søker dere støtte hos forskjellige kommunale/statlige midler?

Helge: "Vi søker så det spruter, men vi får jo aldri noe.. He-he."

Børge: Hvis det er noen der ute som ønsker å sponse et rockeband, be our guests."

Anders: "Jo, vi booker en turne til høsten nå, så blir det noen festivaljobber i sommer. Vi har en plan om å komme sørover til høsten."

Jeg takker for tiden dere hadde å avse til heavymetal.no, og ønsker dere lykke til framover. Har dere noen avsluttende ord, noen kloke råd, hatmeldinger, ros, her er stedet å legge igjen slikt:

Helge: "Sjekk ut hjemmesida vår, og Facebook , og spre det glade budskap!

Børge: "Takk for oss, og takk for intervjuet. "

Anders: "Håper folket der ute liker nyplata vår. Kanskje sees vi på en eller annen konsert framover. Sjekk hjemmesidene våre på når vi har konserter. Takk for oss!"