Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Norges nye superfestival?

av yngve

Band012Etter at Norway Rock la inn årene (selv om de har begynt å trekke de tilbake igjen nå:)), var det helt klart et behov for en bredbeint metal- og hardrockfestival her til lands. Det er en del nisjefestivaler som trekker sine tilhengere, og vi har Karmøygeddon, som på en måte er lik Tons Of Rock, bare noen hakk under i størrelse. I år er det andre forsøk fra Tons Of Rock i å etablere seg, og kommer det nok folk, vil vi nok oppleve en ny og kraftig deltager innen norsk festivalflora. Med flere svært spennende band har festivalplakaten begynt å bli solid, alle headlinerene er på plass, da er det kun for deg å sjekke jobbeturnus eller ferie, bestille billett og stille opp. 

Bookingansvarlig Jarle Kvåle var så kul at han tok seg tid til å svare på noen spørsmål mellom slagene, rock!

Tons Of Rock@Facebook

I fjor, med Tons Of Rocks debut, ble det slått hardt på stortromma. Arrangementet hørte jeg var fett, stort, men ikke så mye folk. Noen ville ha lagt seg ned eller vurdert sin eksistens, men jeg mistenker Tons Of Rock å ha en annen tyngde, en langtidsplan? For det ser ut til at det kanskje i år allerede vil vokse godt?

"Første året gikk veldig bra, og vi er veldig godt fornøgde med besøkstalla. At me greidde å etablere oss så sterkt første året var meir enn forventa. Ja, me har absolutt ein langsiktig plan med Tons of Rock. Me ynskjer å bygga eit solid fundament for festivalen vår, og då må ein ha litt perspektiv på ting. Me gjennomførte ein omfattande brukarundersøking på dei som var der i 2014, og fekk fantastiske tilbakemelding. 96% av publikummet var svært nøgde med festivalen og ville tilbake."

Jeg vet det har tilkommet noen nye tryner i festivalgjengen, noe som kanskje har hatt et utslag på bookingen?

"Bookingruppa er akkurat den same nå som då me starta, så det er ikkje gjort nokon endringar der. Men det er klart me rådfører oss med folk, noko anna ville vore idiotisk. Me snakkar med veldig mange forskjellige folk om booking, og høyrer gjerne etter når gamle hundar gjøyr. Dessutan har me som bookar festivalen hatt rock & metal som hovudinteresse sidan bleistadiet, og den lidenskapen er jo veldig grei å ha i arbeidet vårt."

Og er dere stort sett den samme gjengen nå som i fjor? Da tenker jeg på kjernen, de som jobber på årsbasis med dette, eller i ihvertfall de som jobber jevnt med arrangementet.

Ja det er vi. Nokon endringar det gjort, men stammen er den same. Vi har med oss ein fantastisk gjeng med personar som legg ned ein stor innsats for Tons of Rock. Første året er jo alltid spennande for gjennomføring, og det er klart det var mykje armar og bein under gjennomføringa. Men folk la ned ein enorm innsats, og tek med oss ein stor porsjon kunnskap og erfaring til årets arrangement."

007 Gojira Fall2014Gojira (foto: Andrew Stuart)

Mange hintet om at TOR kanskje var en konkurrent til Sweden Rock, at man både ønsket å ha et stort norsk arrangement som holdt folk litt på hjemmebane samtidig som man kanskje trekker noen svensker over grensa?

"Nokon konkurrent er det ikkje. Sweden Rock er ein fantastisk festival som har bygd seg opp over mange år. Men det var på høg tid at me fekk ein stor utandørs festival i Norge dedikert til rock & metal igjen. Det er ufatteleg mange som har takka oss for at dette kom på plass, og engasjemanget blant folket der ute for festivalen har vore over all forventning."

Hvordan er magefølelsen foran sommerens festival? Mange bookere og arrangører har jo nesten tarmslyng helt opp til avspark, men kanskje er det en fin flyt på salg og planlegging for dere så langt? Det er jo jammen litt tid til dette finner sted, så muligens et vanskelig spørsmål :)

"Magekjensla er veldig bra. Me har solgt dobbelt så mykje billettar som på same tid i fjor, og me merkar at det er ei kraftig auke i interessa for festivalen frå publikum, managment, band, media og samarbeidspartnarar. Første året blei møtt av ei voldsom interesser frå dag ein, men og naturleg sunn skepsis. No har me gjennomført ei suksessrikt første år, og folk har fått oppleva festivalen. Publikum, band og managment snakkar med kvarandre, og når desse er nøgde, så er det den beste reklamen me kan få."

Hvordan var tilbakemeldingene fra artistene ifjor? Det er jo, basert på det jeg har sett av bilder, svært kurant lokasjon ;)

"Lokasjonen er unik. Eg har sjølv reist rundt som artist og spelt på flesteparten av dei største festivalane, men tør å påstå at Fredriksten Festning er den mest spektakulære lokasjonen for ein rock/metal festival eg nokon gang har sett.

Artistane var svært nøgde, og ikkje minst imponerte over Fredriksten Festning. Slayer ville ikkje reise derifrå, og storkoste seg på festninga. Ghost var svært interessert i historikken, og fekk guida tur rundt på festninga. Ganske morosamt å sjå Ghost traske rundt unmasked på festninga midt i blandt ein heil haug med folk i Ghost-skjorter som ikkje la merke til dei."

018 Opeth 2014Og Halden, hvordan er byen å holde dette i? Er det stort nok i og rundt i forhold til overnattingsmuligheter etc om Tons Of Rock blir svæææært? Eller er det i hovedsak telting dere ser for dere skal ta unna?

Bilde: Opeth (©Opeth.com) 

"Vi har ein suveren plassering på campingen, kun 200 meter frå sjølve festninga. Denne blir og utvida og forbetra på årets utgave med bla eigen butikk osv. Det er fleire hotell i Halden, men desse romma er det stort rift om, og dei blir fort utsolgt. Me har festivalhotell i Sarpsborg, og det er fleire andre hotell både i Sarpsborg, Fredrikstad og Strømstad. I tillegg er det lett å komme seg til Halden frå Oslo der ein har eigne bussar og tog."

Hva er du så langt mest fornøyd med av banda selv? Av de som har kommet på plass?

"Å få på plass Twisted Sister var sjølvsagt enormt for oss. Bandet skal kun gjere 5-6 konsertar worldwide i 2015, og då er det sjølvsagt eit scoop for oss på få ein av desse. Dette er eit av banda me har vore i kontakt med sidan oppstarten, og å få dei på plass allereie på år 2 er fantastisk. Opeth på festninga trur eg og blir ein høydare å oppleve, litt av den samme magien som å sjå Ghost når mørket senka seg over festninga i fjor. Solstafir konserten gler eg meg og enormt til, og ikkje minst Venom."

Været har jo mye å si for en festival, er det krise om regn og andre ulumskheter hamrer ned?

"Det finnes ikkje dårlig vær, bare dårlige band, og dårlige band har vi ikke, så det går så fint så."

Haha, du tar den :). Men jeg er litt enig, for når for ex Sagh spilte på Norway Rock, og man nesten måte skyve unna regnet, og man bare stod og nøt det hele.

Hvordan er systemet i år? Cashless, kan folk betale med kort? Kontanter? Bonger?

"Vi brukte cashless i fjor, og kommer til å bruke det igjen. Systemet fungerte svært bra, og var noko av det vi best tilbakemelding på. Det var en del skepsis før festivalen, men svært gode tilbakemelding frå publikum under og etter festivalen på dette. Cashless gjer og betalinga mykje meir effektiv og er med og minimerer køane."

Og det blir kanskje noen boder med mulighet for å handle stash, gamle vinyler, skjorter?

"Absolutt. Vi ønskjer å tilby et bredt utvalg av mat, drikk, skjorter, vinyler og anna stash. Dette er noko vi jobbar med å utvikle år for år, og er definitiv ein viktig del av festival opplevinga for folk."

Oh no, jeg kjenner vinylkløen begynne allerede...

Hvordan tror du den norske festivalscenen ser på dere? Det er jo en hel del festivaler rundt forbi, små og noen store, men ikke SÅ store som dere. Er dere en konkurrent tror du? Eller utfyller alle hverandre? Mulig extremmetallen sliter mer her...

"Vi har fått utelukkande positive tilbakemeldinger frå andre arrangørar. Vi jobbar og snakker veldig godt samen med mange andre festivaler, og det tror eg er nøkkelen til å få ting til å fungere. Vi søker hele tida erfaring og kompetanse frå andre festivaler, og har sjølv opparbeida ein kompetanse som vi gjerne deler med andre."

Og er det stor interesse fra mediene? Lokalt og nasjonalt? Og mulig også internasjonalt?

"Absolutt, og dette er noko vi merkar aukar heile tida. Vi fikk veldig god dekning allereie på år 1, og interessene er aukande."

Selger dere billetter i stor grad her eller er utlandet også godt representert?

"Vi solgte mest i Norge første året, men en god del billetter går også til andre land. Som andre metalfestivalar ser vi at publikum kjem frå mange ulike land."

Da pakker jeg sammen og takker for meg, er det noe du vil føye til på slutten er det bare å hugge løs:

Takke for interessa, og vil berre sei at vi gler oss enormt til juni og ny festival. Følg oss på Facebook eller på hjemmesiden for oppdatert info."