Karmøygeddon 24 Paradogmata Ad Hmno 500x80

Mental katastrofe!

av yngve

420016 454939527860992 1904257815 NKristiansandsbandet, som blant annet teller tidligere Tonkatryne Bernt på seksstrenger, har vært ute med skive en tid.  Vår medarbeider Steinar anmeldte skiva, jeg tok meg av intervjuet, her er hva gøtta hadde å si. På den andre sidne av det virutelle bordet satt vokalist Jan og nevnte gitarist Bernt.

Etter en del venting er det nå klart for et lite besøk hos Mental Diaster, får vi en liten presentasjon? Hvem spiller, hva har dere gjort før og når startet dere opp?

Jan: "Hepp, hepp. I skrivende stund består bandet av Bernt på gitar (ex-Tonka), meg (Jan Åge på vokal (Blot)). Bengt på bass (Blot, Powerride) og David på trommer (ex-Faanefjell). Bernt starta bandet i 2010, hanka inn meg på vokal, de to resterende kom snart diltende etter;-)."

Jeg vet at dere har kjørt et par-tre gigger, kanskje flere? Hvordan har folk tatt imot dere? Jeg har selv sett kun en, under Southern Discomfort for en god tid tilbake.

Jan: "Så langt har vi som du nevner kun 3 konserter under beltet, alle lokale. Giggen du nevner var vel på Sixpence, og det var en forferdelig svett affære. Publikum har tatt oss strålende godt imot, noe som er utrolig hyggelig, så det er jo tydelig at man har gjort noe riktig;-)."

Mental Disaster er negative i uttrykket, i hvert fall om vi legger låttitler til grunn. Hvor dypt går dette? Er det bare for å rølpe og følge forklaringen på Facebook? Øl og metal?

Jan: "Negativt og negativt fru blom, he-he. Det kommer vel an på øyet som ser (faktisk sant, det er øyet som ser :) Yj). Navnet var noe Bernt allerede hadde bestemt da jeg joinet, og jeg syntes det speiler musikken bra. Hva låttitlene og tekster angår, så stikker det vel ikke så mye dypere enn vidløftig fantasi med et godt glimt i øyet. Noe er klart mer gjennomtenkt enn annet såklart."

Hm, der ble jeg ikke mye klokere, men slik er det. Tekster er vel tilgjengelig for de som ønsker det, om du vil snoke mer kan du jo sjekke innom gjengen på Facebook.

Det er et litt kjølig lydbilde synes jeg, en tanke industrielt. Dette gjelder selvsagt ikke musikken, men lyden. Er dere happy med slik det kom i havn? Eller er dere allerede innforstått med småting dere vil endre til neste gang?

Bernt: "Meningen var vel å lage et litt mer moderne lydbilde, noe jeg syntes passer denne stilarten godt. Det er jo alltid rom for forbedringer, men jeg syntes det funker flott til å være førsteskiva. Det er viktig å ikke bite over for mye i begynnelsen."

Og jeg tipper denne er rattet på plass hjemme hos deg Bernt?

Bernt: "Kan nok stemme det ja, med god hjelp fra Bengt."

Jeg vil ikke kategorisere dere som rendyrket thrash, som dere selv sier, til det er det for mye extremmetal inne i materien. Eller er det bare thrash? Rett og slett?

Jan: "Vi liker å kalle det for ekstremmetall med death og thrash basis. Rendyrket thrash er det såvisst ikke!"

Som låttitlene er coveret nok i et negativ terreng. Hvorfor bruker dere energi på å konfrontere heller enn å fronte en sak? Det ligger jo litt i naturen til mange metalband å opponere, er det rebellen i dere som tvinger seg fram? 

Jan: "Jeg ser ingen grunn til å skulle lage ei ekstremmetall skive som handler om f.eks å plukke blomster heller da osv, ha-ha. Derfor på debutskiva får både Vatikanet og religion generelt svi litt ekstra. Neste gang kan det være noe helt annet som blir stående i fokus, men jeg må si vi er godt fornøyd så langt."

Jepp, da forventer jeg blomstertema neste gang :) Mulig med fokus på de ville blomstene.

Sjekk ut hele skiva her:

Hvordan jobber dere opp låter? Bernt, er det ferdig lagt fra din side, og at de andre kommer med egne ideer? Eller snekrer dere det hele i flokk?

Bernt: "Alt material på denne skiva er laget av meg, utenom teksten. Den tar Jan seg av."

Nå mener jeg å huske at sporen til flere av disse låtene, kanskje alle, går litt tilbake i tid. Stemmer det? At sangene på skiva begynner å få litt alder? 

Bernt: "6 av låtene eksisterte før bandet kom sammen, resten kom ihop da ting ble mer stabilt."

Siden jeg spilte med Bernt i Tonka, kjente jeg igjen noe ser dere, derfor spørsmålet.

Og siden jeg er i denne gata; hvordan er planene framover når det gjelder oppfølger? Jobber dere aktiv med dette? Er dere et effektiv band?

Jan: "Alt av tekster er allerede ferdig for neste skive, samt basisen for et par låter, så det er bare å glede seg;-).

Siden det er en privat release, var dette selvvalgt? Det å slippe albumet på egen hånd? Prøvde dere på å fiske i land en kontrakt? 

Jan: "Vi gjorde et par halvhjerta forsøk på å hanke i land en deal, og da dette selvfølgelig ikke ga no spess respons, fiksa vi like godt resten sjøl. I ettertid har vi fått flere tilbud men vi avventer litt."

Jeg personlig synes det ble for masete, for mye støy i låtstrukturen, noe vokalen nok må ta litt av skylden for. Prøvde dere å legge vokalen dypere, eller var det denne svartmetallaktige skrikingen som føltes best for dere? Jeg vet det er en dypere stemmebruk innom en hel del, men det er denne lyse varianten jeg føler dominerer og legger føringen.

Jan: "Skrikevokalen kan nok bli litt for mye for den sarte sjel, men i og med at jeg i bunn og grunn er svartmetaller, ble det slik. Deathvokalen kom som nr. 2 i rekka, da resten av gjengen gjerne ville ha det slik - så jeg føyde meg for presset, he-he. Men når det er sagt føler jeg ting falt på plass som det burde for ei brutalmetall-skive."

Er besetningen stabil? Er det samme gjengen nå som når skiva var ute? Eller har det forekommet endringer?

Bernt: "Det kommer an på hva du mener med stabil, ha-ha, men jo, vi har vært den samme besetningen siden dag 1, og det ser ut til å funke bra."

Satser dere på livejobber framover? Jobber dere for eksempel med å hanke inn festivaljobber? Kanskje noen allerede er på plass?

Jan: "Vi har vært ute og fiska hos flere festivaler, men enda ikke noe napp. (Tålmodighet er en dyd). Men det er jo klart at man vil helst spille så mye som mulig, så hva fremtiden bringer vites ikke."

Vel, da er dere som leser dette og booker eller trenger konsertpartnere opplyst om sørlendingene.

Og favorittene er? Hva pirrer dere musikalsk så mye at håret blir svett?

Jan/Bernt: "Slayer selvfølgelig, Messhuggah, Emperor, Morbid Angel. The list goes on and on;-)."

Denne skiva har ikke jeg anmeldt, men jeg har da hørt en del på den. Hva vil dere si til en som ikke har hørt albumet? Om dere møter en potensiell kjøper/fan på gata og skal forklare med få ord hva det dreier seg om?

Jan: "Rett og slett: Liker du brutal, grooovy og steingal metall med grei produksjon så burde MD være et lett valg. Løp og kjøp og alt det der."

(Nesten) helt på tampen, hva vil dere si med bandnavnet? Er det selvopplevd? :)

Bernt: "Vi har vel alle hatt våre opplevelser, ha-ha. Neida, men vi liker navnet. Total galskap."

Tusen takk!! Jeg setter stor pris på at dere tok turen innom, og sorry for litt venting, det blir bare slik av og til. Avslutt gjerne med noen ord, hatmeldinger, kjærlighetserklæringer eller andre innfall:

Jan/Bernt: "No worries, kun hyggelig. Setter pris på at så mange mennesker allerede ser ut til å digge makkverket våres, så det er jo morro.
Noen siste ord?? Tjaaa..støtt metalscena hvor du enn måtte befinne deg. BUY OR DIE!!!!;-)."