Karmøygeddon 24

Manes, døden i slomo (albumstream)

av yngve

Manes 18Trønderne slipper snart skive, jeg frister med eksklusiv stream på 'Slow Motion Death Sequence'. Og du kan du sjekke ut en liten greie jeg sydde sammen med Torstein i bandet og Phil @Debemur Morti, bandets franske selskap.

Du kan forhåndsbestille/kjøpe skiva HER.

Bandet har levert ganske kontrastfylte affærer i årenes løp, fra den grimmeste svartmetal til den vakreste samplerocken ever. Jeg er helt klart fan av Manes basert på skiver som ligger i sistnevnte kategori. Så, Torstein, hva kan folk forvente seg fra det nye albumet kontra tidligere utgivelser?

Torstein: "Det vet jeg egentlig ikke, jeg er litt avkoblet i forhold til eventuelle forventninger. Vi prøver å ikke gjenta oss selv så mye, og vi har lite til overs for sjangerbegrensninger og slikt, men det er vel kanskje uansett likheter på bakgrunn av hvem vi er, hva vi kan og hva vi liker og alt det der. Vi er ikke så store på å raffinere et sound eller vokse som band eller de tingene der, så vi starter basically med blanke ark (med sorte ark?) hver gang, føler jeg."

Manes@Facebook

Og du har vært opptatt med filmer/dokumentarer i de siste årene, har Manes blitt nedprioritert i noen grad?

"Det vil jeg egentlig ikke si. Kanskje? Ambisjonene våre ligger godt plantet i å lage musikk, det vil si teste, prøve, feile, rive fra hverandre og lime sammen, og ikke like mye i å spille konserter og den slags. Det betyr at ting ofte kan ta litt tid. Vi ser ikke på Manes som jobb, og ønsker vel heller aldri at det blir en jobb."

Er den svarte biten av Manes over?

"Tja, jeg vet ikke helt. Det er uten tvil et ganske forstummende mørke som dynker store deler av Slow Motion Death Sequence, men lite geiter, stearinlys, ringbrynjer og grankvister. Det er en dose nihilisme i det tematiske, men det vil jeg ikke kalle svart som sådan."

Hva? Ingen ringbrynjer? Kjenner skuffelsen siger over meg :).

Når folk er så utålmodige og stresset som de er i dag, he-he, har du en forhåpning om at Manes klarer å jobbe seg inn i materien til de som kommer i kontakt med skiva? Eller er du happy bare dere treffer de som følger nisjen, de som er i stand til å grave, jobbe og sette pris på det dere lager?

"Vi håper og tror at folk kan og vil bruke en del tid på denne skiva. Den er ikke nødvendigvis veldig umiddelbar hele veien, og det er heller ikke det jeg vil kalle musikk for sosiale anledninger. Jeg vet forøvrig ikke om vi har en nisje. Har vi det? Vi er litt out of tune når det gjelder hvem som vil kunne finne på å like skiva. Vi har ikke spilt konserter på over to år, og har ikke helt fingeren på trend-pulsen heller, tør jeg påstå."

Hvordan ser arbeidsstrukturen ut i Manes for tiden? Det er jo en kjerne som alltid, eller?

"Vi har vært en kjerne på fire personer i over 15 år, og i umiddelbar nærhet har vi vi en håndfull folk vi jobber med mer eller mindre fast. Samt noen vi ikke har jobbet med før. Det er oss fire som er hands-on gjennom hele prosessen fra vi starter med et nytt prosjekt til det utgis. Når det gjelder det musikalske starter det i hovedsak med en løs idé fra Skei eller Eivind i form av et riff, en melodi, en beat eller noe slikt, men denne gangen har Rune også bidratt med flere ideer. Så jobber vi med disse i egne studioer, eller samles i et annet, gjennom lengre tid til ting tar form."

***

Så måtte jeg jo sjekke innom, Phil@Debemur, han vet jeg er svært engasjert i det han slipper, det er lite kommersielle nykker der i gården.

Når var det du oppdaget Manes Phil?

Phil: "Wow, det er et godt spørsmål, haha. Om jeg ikke tar feil var det Khal Drogo (Nocternity) som introduserte meg for Manes tilbake i 2005/2006. Jo, jeg tror det må ha vært det, men jeg er ikke 100% sikker."

Når signerte du bandet? Og hvorfor?

"I juni 2013 fikk jeg en forespørsel fra Skei som lurte på om jeg var interessert i Manes. Det var veldig overraskende, og jeg ble superspent, som en unge som skal pakke opp gavene på bursdagen. Jeg kunne ikke la dette gå forbi meg. Og selv om jeg elsker svartmetal-tiden til Manes, er jeg enda mer fan av den nyere utgaven, avant gard/eksperimentelle stilen."

Hvordan vil du beskrive nyskiva? Om du som labelboss skal forsøke på selge det til leserne?

"Magisk! 

Mindblowing!

Ett av de to vil jeg tro.

Du vet, noen album er perler, men trenger litt modningstid før de framstår som den skatten de er. Du må bruke laaaaaaang tid før du kommer helt inn i skivene. Men  Slow Motion Death Sequence var IKKE en slike en for meg, jeg falt faktisk pladask for albumet med en gang, kjærlighet ved første blikk. Hva, dette kan ikke stemme, er det så bra?

Det beste er jo å lytte på musikken selv, og det er derfor vi lar leserne til Heavymetal.no ta del i denne albumstreamen. Men lytt skikkelig, lytt med fokus! Ikke gjør andre ting samtidig, dette albumet er pur magi."

Oppfordring om å ikke multiaske deg gjennom skiva er herved overlevert. Legg deg ned på sofaen eller i senga, med hodetelefoner gjerne, og bare lytt.