Karmøygeddon 24

Krakow - less is more, minus

av yngve

Krakow 18Bergenserne har vært ute med skiva 'minus' en tid, og det gleder meg at de både lager musikk som er litt smal og musikk som kan plukkes opp lenge etterpå, og som ikke taper seg i stor grad. Dette intervjuet var jeg sikker på var ute, det var planlagt publisert for litt siden, sorry folkens, men som nevnt er musikken tidløs, så mangel på datostempling er fra min side et kompliment :).

Bandbilde, fotograf: ukjent

Krakow leverer fortsatt til gull i sin sjanger, innesluttet rock gjemt bak vegger av lyd og følelser. Hva ønsker dere at folk skal sitte igjen med etter å ha lyttet på skiver, vært på konserter?

"Vi ønsker at lytteren skal forsvinne inn i en verden der vi er soundtracket, kjenne på ubehaget, det vakre, det rå. Lukke øynene og stole på at vi navigerer individet gjennom vårt landskap.

Bandet er ikke kommersielt, og jeg vil tro at det ikke er mye spenn å trekke ut av dette. Så, hva driver dere etter å så mange år? Gjenspeiler Krakow medlemmenes indre sjeleliv? Er dette en refleksjon på slik dere er som mennesker?

"Vi er ikke her for pengene sin del. Vi er kommet så langt at å gå null er et reelt mål, og det er vi veldig fornøyd med. Det koster mye penger å spille inn plate og turnere. Vi har vel alle på et tidspunkt vurdert fremtid i/for bandet, men Krakow er en så stor kjærlighet for oss at toget må gå videre. Vi er langt fra ferdig. Krakow er det lengste forholdet noen av oss har hatt, og det balanseres urovekkende godt med tanke på vi har samboere alle mann, 7 unger og diverse husdyr..."

Helt siden dere startet har jeg vært fascinert av musikken, og nå er det vel 12-13 år siden jeg først hørte om bandet, og hvor vel første slipp kom i… 07? Hva står igjen som høydepunktene så langt?  Det har jo vært en del konserter og gode anmeldelser…

"Vi spilte i Sveits, og da vi gikk på scenen stod Tom G. Warrior helt fremme, som ble stående gjennom konserten, og hvor han kom backstage etterpå og sa This is the most beautiful, extreme thing I have ever witnessed! It´s not music, it´s art!

Brutal Assault er også en konsert som gjorde inntrykk.

Vi er utrolig takknemlig for de gode tilbakemeldingene vi får. Det er mye blod svette og tårer i arbeidet vårt, så det kjennes godt at folk setter pris på musikken vår."

Krakow 1812-13 år, det er lenge å sitte i et mørkt hjørne og egentlig ikke komme stort lengre, å være så nisje at det er vanskelig å se forbi den mørke tåken. Hadde dere ønsket å breake? Få tilbud om jobber, store oppslag? Eller er det i en dunkel, isolert og lett kunstnerisk skuff dere liker dere?

"Selvsagt vil vi mer, vi er et band som fortsatt er sultent. Nå har vi nettopp signert med nytt management (AISA) som har stor tro på oss, samt nytt booking selskap (Doomstar Booking), og vi er klar for å jobbe hardt. Det har vi gjort lenge nå. I 13 år."

Minus, hvorfor ikke pluss? 

"Lydbildet er renere enn tidligere, det er mindre effekter. Vi i bandet er på bedre og enklere steder i livet (fysisk og psykisk). Siden amaran har vi gått gjennom mye, fra sammenbrudd, rus og alkohol, personlige tap. Nå er livene og bandet på en helt annen plass. Alle vet sin rolle. Less is more. Minus."

Les min anmeldelse av skiva HER .

  • With themes spanning from outer space to the hidden worlds deep below, travelling in time from the distant future to the near past like an inverted space odyssey.
  • There is beauty, and there is rotten decay, like a lush forested island in the center of a lake of septic water
  • It’s a collection of contradicitons

Presseskrivet var veldig bra skrevet, det er ikke ofte jeg sitter med en forståelse og en innsikt, og føler at det var midt i blinken. Hvem forfattet dette? 

"Forfatteren bak presseskrivet var vår eminente tidligere trommis Ask. Han er en ordsmed, og klarer på en fantastisk måte å formidle med ord det bandet forteller med musikk."

Ask er, for de som ikke fikk det med seg, ute av bandet, erstatter er Rune Nesse.

Jeg har spilt skiva i loop, og ble ofte ikke venner med hvor og når låter sluttet og begynte – det er for meg en svært god greie. Jeg elsker skiver og band som fanger helheten, hvor man kan legge bort føringene og bare la slusene åpnes. Er dere der selv, at det er skiva og ikke enkeltlåter som er det ønskelige å fokusere på?

"Både og. Vi vil jo at en enkel låt skal kunne stå for seg selv, å bli spilt isolert. Men som album må man tenke helhet, derfor ble disse 6 låtene satt sammen. Vi har skisser på 8 låter til fra denne skriveprosessen."

Coveret sparket meg ikke i leggen, sorry, men jeg vil tro dere er fornøyde med det selv? Det er jo Hooper (som blant annet har laget verk for Neurosis) som står bak, hva vil dere si med bildet/ideen?

"Vi har samarbeidet med Hooper på mange utgivelser nå, og vi føler kunsten representerer musikken vår veldig bra. Vi er veldig fornøyd! Hooper får musikk av oss, og sender oss diverse bilder han mener kan passe."

 Dsc3872 2 Fredag, Krakow, Tons Of Rock

Bilde: live@Tons Of Rock 16, fotograf: Jørgen Freim

Tekster, tematikk, hva ligger til grunn for 'minus'? Jeg har jo ikke fullversjon og klarer ikke å plukke opp tekstene…

"Tekstene er ofte personlige, og jeg liker ikke å utdype hva jeg vil fortelle. Jeg skriver ofte for meg selv og setter heller pris på når lytteren har sin egen tolkning og historie.  Men på denne platen er det enkelte tydelige låter. Som the stranger, den bygger på Stranger Things. Det var tanken Kjartan hadde bak musikken og teksten."

Er dere så fornøyde med Karisma? Lokalt og greier. Og om jeg refererer til et tidligere spørsmål, hvor det å ønske å vokse var et poeng, har dere luktet rundt etter større selskaper noen gang? Eller er kanskje Karisma akkurat det rette for dere? 

"Vi føler Karisma er mer rett for oss enn det Dark Essence var. Vi er ikke et ekstrem band, og litt lei av å være i den båsen. Vi har god dialog og vi ser de står på, så vi har et godt samarbeid."

Krakow er musikk for sjelero, å lengte, søke, drømme. Takk for det dere lager, jeg setter stor pris på dere 😊 Om det er noe dere vil si, noen av de usynlige hjelperne til bandet som trenger å bli dratt fram i lyset, her er en perfekt plass til det: 

"Krakow ville ikke vært der vi er i dag uten vår produsent og femte medlem; Iver Sandøy. Enslaved skal også ha en stor takk. Ellers må vi nok takke Valborg, Jannicke, Ingrid og Kristine for at de holder ut og godtar at de er nr. 2 :)."