Karmøygeddon 24

Kraken utfordrer

av yngve

Kraken KievBergenserne i kraken slapp sitt debutalbum for en tid tilbake, et album jeg slet litt med å komme innpå. Jeg liker band som utfordrer, og de fikk litt pluss for det, slike band er i min sone. Det er ikke så lenge siden jeg hadde et intervju med bandet i forhold til turen de hadde sammen med Claymords til Ukraina, men nå holder vi fokus på skiva. På den andre siden av det virtuelle bordet sitter bassist Jonis, trommeslager Jostein og vokalist Nils. Og ja, gitarist Harald er jammen meg med han også, det betyr at hele bandet tok seg tid til å promotere seg via Heavymetal.no, det setter jeg UTROLIG stor pris på :).

Hei, og velkommen tilbake til Heavymetal.no :)

NP:"Tusen takk, veldig kjekt å være her!"

Vi dekket jo turneen ganske geit nylig, så vi lar dette intervjuet fokusere på skiva, framtidige planer og hva som rører seg i hodene til dere i bandet :) Skiva har jo vært ute en tid, har det løsnet?

NP:"Vi har fått masse positiv oppmerksomhet, mest fra områdene vi var på turné så det viser deg at det som gjelder for å komme seg fram er å gå ut og å vise seg."

Harald: "Vi har nå over 5000 streams på låtene fra platen, salget har så vidt begynt å røre seg de siste to månedene. Mesteparten av streaming er på Spotify i Norge, like bak kommer USA og Colombia..!"

Jonis: "Vi har også noe ute på diverse russiske/østeuropeiske servere, men der er det visstnok umulig å få vite antall streams..."

Dere har et, som jeg kom fram til når jeg lyttet på skiva, et ganske utradisjonelt uttrykk. Hva blir dere sammenlignet med? Og hva inspiserer dere til å komme fram til dette resultatet? Det er jo litt all over the place, samtidig som det er full kontroll.

NP: "Mesteparten av den nevrolinguistiske programmeringen vi mottar kommer gjennom musikken vi hører på. Bakgrunnsmusikk krever liten innsats for å prosessere og stimulerer derfor enkel tenking. Vi i Kraken liker å stimulere vår egen hjerneaktivitet gjennom å høre på mer krevende forgrunnsmusikk. Dette er et naturlig steg for mennesker som er glade i musikk, og det er vår egen versjon av utfordrende og givende musikk vi ønsker å lage. Vi har blitt sammenlignet med så forskjellige artister som Mastodon, SOAD, Clutch, Pantera og Mike Patton sine prosjekter. Om folk hører inspirasjonskilder i Kraken så syns jeg det er fett uavhengig om de har rett eller feil, det viser at de er engasjerte. Vi i Kraken ønsker uansett å være Kraken, ingen andre."

Jonis: "For min del verdsetter jeg også en del enkel musikk, avhengig av humør, kan like gjerne sette på en skive med Darkthrone så vel som en med Meshuggah."

Muligens er jeg litt på tynn is, men jeg synes litt av løsningene dere velger, og også enkelte partier, kan minne om Vulture Industries. Det er et hav mellom dere, men kan det være at Bergen by, scenen og dere som kanskje sosialiserer med hverandre, lar seg påvirke? At det sverter litt av?

NP: "Det kan være, men jeg kan ikke høre det. Vi har som sagt ingen intensjoner om å høres ut som noen andre, men Vulture er jo et utrolig fett band, da!"

Jonis: "selv om vi mennesker liker å være unike, er vi vel ofte et produkt av det tid og rom man lever i. Ingen bevisst kobling, men takk for sammenligningen, har sansen for Vulture!"

ImProduksjonen var både og, på ingen måte dårlig, men den er ganske spesiell. Etter litt tid med skiva har jeg skjønt at den underbygger og forsterker låtene, var det slik dere også jobbet? At det ikke bare var snakk om å få en feit produksjon, men at den skulle gå hånd i hånd med musikken?

NP: "Det stemmer. I dag er det aller meste av metalmusikk overprodusert og fulldigitalisert. Spilt inn på klikk og har en klinisk nøyaktighet. Det trenger ikke være dumt det, men det er ikke for oss. Det er med overlegg at vi tilnærmer oss musikken på en mer organisk og levende måte. En Kraken-låt skal være en pustende organisme, ikke en kald maskin. Vi ønsker å gjenskape samspillet og være et åttearmet monster i stedet for fire individer. Om en arm skulle feile så vil de sju andre sørge for at monsteret går like støtt."

Harald: "Vi spilte inn hver låt live i studio for å finne riktig energi. Så jobbet vi videre fra den plattrmen, med fokus på analog, generisk sound. Den er også mikset live av to teknikere på en analog mikser."

Jonis: "Jeg hadde veldig sansen for innspillingsmåten, var greit å bare spille sammen som et band, også beholde de beste takene etterpå. Mennesker er ikke maskiner, syntes det er litt tøft å ha fått fanget opp det."

Cudos!!!

Jostein: "Effektene er også laget manuelt, f.eks. er alle effektene på cleansporene laget ved at vi hengte opp gitarforsterkeren til Harald opp i taket og lot den snurre sakte rundt og kaste lyden rundt i rommet.

Jarle970857 10151672477524587 1521102783 N(1)Foto: Jarle Hovda Moe

Bandets medlemmer, får vi en kjapp innføring i hva dere har gjort og gjør? Det er så mye innavl i Bergen, som det jo er i mange byer, så det er litt vanskelig for oss utenforstående å ha full oversikt :)

NP: "Jeg har hoppet innom flere andre band, men det har blitt med øvinger og gjesteopptredener."

Harald: "Jeg har viet de siste 8 årene kun til Kraken som gitarist!"

Jostein: "Jeg har en fortid i progrockbandet Ampera. I tillegg til Kraken har jeg sideprosjektet Slaamaskin."

Jonis: "Spiller også i NewDoom-bandet Ashowa, ellers har jeg gjort litt session her og der. Spilte i et par mindre nevneverdige band før vi begynte med Kraken."

Siden låtene er såpass uortodokse og annerledes, hvordan finner dere fram til sluttresultatet? Er det jamming? Kommer en eller annen med skisser? Deltar alle i bandet med ideer?

NP: "Litt av alt faktisk. Noen idéer, noe jamming. På Requiem har alle bidratt med utgangspunkt i gitartemaene som Harald og Alf (ex-medlem) har lagd. Vi planlegger andre strukturer og rutiner på framtidige låter."

Jonis:"Alle i bandet er med, enten ved at vi jammer, eller ved at vi tar ideer og riff slik Nils sa, og tester dem i øvingslokalet, bygger om strukturer, lager nye partier, osv."

Jarl Eebt Davon A QFoto: Jarle Hovda Moe

Jeg har ikke sett dere live, hvordan vil du beskrive kraken i denne settingen? Hva sier for eksempel folk til dere etter konsertene?

NP: "Personlig er det å stå på scenen min terapi. Om jeg har dagen så går jeg inn i en transelignende tilstand og får ut det jeg har av aggresjon. Av scenen vil mange beskrive meg som avbalansert, reflektert og rolig, jeg tror det har en direkte sammenheng. Dersom jeg klarer å gi en sådan reaksjon til vårt publikum er jeg fornøyd."

Harald: "I Ukraina hørte vi mange You blew my mind-kommentarer etter konsertene. Så ville de ha plektrene våre og ta bilder sammen med oss.."

Jostein: "Responsen vi får på konsertene er veldig ofte overraskelse i positivt fortegn og et stort glis. Vi har nok en musikk som fenger mange og gir en sår nakkemuskel dagen derpå."

Jonis: "Folk virker rett og slett ganske glade!"

En av mine favoritter ble 'Hair Of The God', hva er de foretrukne sangene hos dere?

NP: "Alle har sin sjarm, og når du vasser i dine egne låter etter hundrevis av øvinger, konserter og studiotid, er det veldig lett å bli musikkblind, men jeg har en liten spesiell forkjærlighet for HoTG jeg også, så det var et godt valg!"

Harald: "Jeg liker resultatet på alle låtene veldig godt, hver har sitt eget lille vesen. Det var veldig vanskelig å kutte i setlisten. Jeg er fornøyd med desperasjonen i Soulscarred, grooven i Infected, og progelementene i HoTG og Tarkmanius – for å trekke frem noe."

Jostein: "Jeg foretrekker låtene med litt tempo, som EMP og Hair Of The God."

Jonis: "Jeg liker best partier i låter, jævlig fornøyd med f.eks. soloen til Harald i Evilution, hovedriffet til Pythonic Cowboy, deathmetalriffet på EMP, etc – men av enkeltlåter tror jeg også at jeg holder en knapp på HoTG!"

Se der ja, da var jeg ikke helt på jordet med mitt valg :)

Les anmeldelsen av 'Requiem' HER

Jarle Jwu5onlj4b EFoto: Jarle Hovda Moe

Og tekster, går denne delen i samme merkelige ånd som musikken? Hva vil dere si med lyrikken? Det kan se ut som om det er en del temaer med negativ fortegn, ihvertfall om du tar meg som utgangspunkt. Hva som er ondt og godt er jo litt in the eye of the beholder :). Men tekstene vitner om at dere har en agenda, at det ikke bare er tilfeldige ord som mange band garantert velger seg. Dessuten har dere pentagram i bookleten.

NP: "Pentagrammet er der som en del av den kunstneriske helheten, det er ikke et religiøst budskap. Temaet er de syv dødssynder, alle er representert på coveret, så du kan se hvor mange du klarer å identifisere! Jeg lager tekstene med innspill fra gutta, og det er tekster jeg lager når jeg er i den rette modusen. Det er helst når jeg er et mentalt mørkt sted. Det er så mye faenskap i verden at det kan være lett å gi seg hen til galskapen. Der har metalmusikken alltid hatt en viktig funksjon for meg, jeg har fått ut aggresjon og fortvilelse uten at det har gått ut over noen og jeg har beholdt min mentale helse. Jeg sitter igjen med mye glede, positivitet og kjærlighet som jeg kan spre rundt meg. Metal gjør verden til et bedre sted!"

Hva er favorittbanda fra Bergen?

NP: "Om jeg må velge: Enslaved, Major Parkinson, Vulture Industries."

Harald: "Jeg vil legge til Slut Machine, Lost at Last og Temple Sleep til NP sin liste."

Jonis: "Jeg så nylig et teknisk deathmetalband som gav meg bakoversveis, Canvas Black, har STOR tro på dem fremover! Ellers er jeg også glad i de gamle bergenske traverne også; Gorgoroth, Taake, Immortal, etc..."

Norske utover Bergen?

NP: "Shining, Forgery, D’Accord."

Harald: "Motorpsycho."

Jostein: "Ihsahn."

Jonis: "She Said Destroy & Blood Red Throne,"

She Said Dstroy, yes!!

Internasjonale?

NP: "Jeg er musikknerd, det er så mye at jeg må nøye meg med å nevne det jeg har hørt mest på i det siste; Meshuggah, Banco Del Mutuo Soccorso, Anaal Nathrakh, Witchcraft, Septicflesh."

Harald: "Devin Townsend, Clutch oPantera g får mye spilletid hos meg."

Jostein: "RUSH, Gojira, Dillinger Escape Plan."

Jonis: "Death (!), Behemoth, Deicide, Jethro Tull, Parkway Drive, og Black Sabbath er vel det som har lagt mest på playlisten siste min 6 mnd..."

Og jeg mistenker at Kraken ikke bare hører på musikk, at film og kanskje bøker er store inspirasjonskilder. Stemmer dette? Og er det lov å spørre hva slags litteratur og filmer som foretrekkes?

NP: "Ja det er klart, så lenge noe inspirerer og engasjerer, vil vi oppsøke litteratur og kultur innen de respektive temaer, og det vil naturligvis prege vårt budskap. På samme måte som musikk liker jeg best litteratur som utfordrer meg og får meg til å tenke. Det siste jeg har lest er Richard Dawkins, Christopher Hitchens og Stephen Hawking. Det gjelder også film, men der kan jeg også sette pris på lett underholdning. Favoritter er blant annet Lynch, Kubrick, Coen og Tarantino."

Harald: "Det som NP sa, pluss Manjit Kumar, Tristan Egolf og gjerne Terri Pratchett."

Jonis: "Joda, f.eks. er jo EMP inspirert av filosofen JA Fisher (The Myth of Antropomorphism, 1979), og er et ordspill på begrepet extended mentalistic predicates. Hvis du var ute etter hva jeg leser ellers, er det en salig blanding av faglitteratur og skjønnlitterære greier av ymse slag."

Jeg vet det er planlagt flere konserter i områdene dere nettopp var på besøk i, er det også plottet noen her hjemme?

Jonis: "Vi er i snakk med noen kontakter om Sør- og Øst-Europa, så får vi se på tilbudene og overveie litt, men det blir nok ikke noe større turer før etter nyttår en gang. Harald er på Norge-biten, så tar vi det derfra. Det blir mest fokus på nytt materiale de neste månedene."

Les om bandets tur til Ukraina HER

Og siden mange band tenker framover, jobber dere med mye låter mens dere turnerer, eller fokuserer dere maks på Requiem og tømmer denne for energi før dere åpner neste dør?

NP: "Vi lagde store planer for vårt neste prosjekt mens vi var på turné. Eg kan avsløre at vi har ambisjonene i orden! Det kommer til å bli helt sinnsykt!"

Jonis: vi har aldri fri, det er alltid en melodi, en rytme, en setning, e.l. man jobber med oppe i hodet."

Jarle1 Qp  X34 OFoto: Jarle Hovda Moe

Jeg setter stor pris på at Kraken gadd å henge her på Heavymetal.no!! Til slutt er det bare å fyre av salver mot fiender eller slenge kyss til de som fortjener det. Kanskje noen støttespillere til bandet dere vil belyse, som ikke får så mye oppmerksomhet?

Jonis: "Jeg synes Frode skal ha skryt for å ha kjørt avsindig bra lyd for oss ved en rekke anledninger!"

NP: "I tilegg vil jeg gjerne gi oppmerksomhet til: Alle band og venner vi har spilt sammen med, for mange til å nevne. You know who you are! Alle fans som kommer på konsertene våre, vi eksisterer på grunn av dere! Og til de som har bidratt direkte med produktet vårt fortjener en ekstra oppmerksomhet: Alf Gunnar Wold, takk for grunnmuren. Magnus Børmark og Øra Studio i bartebyen, takk! Aina Frozt, takk for fantastisk coverart! Monica Liljevold, takk for udødelig logo! Og takk til bandet mitt Jonis, Jostein og Harald!"

"Hele Kraken ønsker også å takke for det Heavymetal.no har betydd for oss opp gjennom årene som informasjonskanal! Håper dere får Norges beste konsertoversikt oppe og går igjen snart!"

Tusen takk! Og oversikten må jeg henvise til webmaster Harald, men tiden strekker ikke alltid til - det tar dessverre fryktelig mye tid bare på å holde siden jevnlig oppdatert :)