Karmøygeddon 24

Jordsjø, mektig og organisk skogprog

av yngve

11947423 1515536885403373 4334118266927256698 N"Bandet trekker inn referanser fra eldre progband, hvor både produksjon og framføring understreker dette. Er du fan av progressiv rock fra 70-tallet, dekaden som ga deg meg, og liker litt skogfeel, litt mørk og snirklete prog." Det skrev jeg i en artikkel som kom online i fjor, og etter at jeg fikk høre kassetten/låtene på den selvtitulerte utgivelsen, var jeg solgt. Jeg dro inn bandet for en prat, og her er et band som jeg tipper ikke bryr seg pæra om at intervjuet ble liggende litt, for her snakker vi om musikk uten datostempel. 

NB! Jeg ser på bandets Facebookside, aktiv litt lengre nede her, at det foreligger ny kassett i februar! Følg med! Det ligger en ny sang helt nede i intervjuet. Der kan du også sjekke ut alle låtene som var å finne på kassetten.

Progressiv musikk er så mangt; fra det fløtete, nesten ekle, til det mest dirty som kan oppdrives. Jordsjø ligger i et litt skittent landskap, hvor det enkle og nedstrippede hersker, og hvor stemninger  og sjel overskygger teknisk briljans. Er jeg på rett vei?

"Ja, det er en grei beskrivelse. Jeg synes definitivt prog er tøffest når det er litt rufsete. Som i all annen musikk er det viktigst å fange energi og tilstedeværelse. Jeg har aldri vært noen fan av Neo-Prog, Prog-Metall og lignende (finnes noen unntak). Det er helt klart den stemningsfulle og mystiske progrocken som står mitt hjerte nærmest. Kan nevne Camel, Änglagård, Landberk, Thule, Tusmørke, Høst… Det blir en lang liste!"

Kassetten dere slapp, hvordan er bakteppet for den? Hva fikk dere til å droppe kassetter på folket?

"Bakgrunnen for utgivelsen er at jeg har pusla med noen låter i stua en god stund. Kassetter var vel et greit valg. Jeg kan kopiere dem selv i stua og det koster ikke all verden. Vinyl og CD hadde jo selvfølgelig vært stas, men jeg tenker at det muligens kan komme etterhvert når vi har fått gjort noen konserter og spilt litt rundt.

Dette er foreløpig ikke et band i tradisjonell forstand, men mer et slags soloprosjekt. Det er konserter planlagt i april, så satser på at besetninga er spikra i god tid før det!"

Og selve innspillingen, var dette en lang prosess? Var det år med forberedelser, langtekkelig planlegging? Eller en kjapp og brutal, kløktig planlagt handling?

A1146166955 16

"Alle trommesporene er first takes faktisk, så her gikk det unna! Vi hadde en uke intens øving før en konsert i juni, så låtene på kassetten er vel tilnærmet lik det setlista var den kvelden. Jeg har gjort alt sjøl, og det er min første «produksjon» i bandsammenheng, så det har vært en artig og lærerik prosess. Jeg tipper det meste ble gjort på to uker."

Nå hører jeg en del referanser i musikken til Jordsjø, det fordi jeg har hørt på prog i årevis og fordi jeg nok har likheter med dere når det gjelder innhold i platesamlingen ;) Hva ligger til grunn for at  dere ønsket å begynne med denne formen for musikk?

"Ja, jeg er stor fan av Landberk, Änglagård og Thule som jeg veit at du har stående i hylla…

Jeg oppdaget progressiv rock gjennom Pro/Gres/Siv-spalten i Scream Magazine da jeg var rundt 16-17 år, og ble umiddelbart frelst. Herlig coverart, fantasifulle låter, mystikk og spennende bruk av instrumenter. Så ble det mye jazz, freelance og slikt utover i 20-åra, men proggen har alltid vært der. Jeg har nok blitt inspirert av å gå på konserter med nyere band som Tusmørke, The Chronicles of Father Robin, Wobbler og lignende, så det var vel egentlig bare et tidsspørsmål før jeg måtte starte noe eget…"

Og hva gjør dere ellers? Er dere aktive i andre band, i andre stiler?

"Trommeslageren og jeg har spilt sammen i haugevis av prosjekter og band siden ungdomsskolen, og spiller mye sammen fortsatt. Jeg jobber også litt freelance og som musikk- og gitarlærer og har noen elever i tverrfløyte også (til tross for at dette instrumentet er en relativt ny beskjeftigelse fra min side), så det er en variert musikalsk hverdag, for å si det mildt...

Siden dette er Heavymetal.no kan jeg nevne Tungwoltzen. Vi gav ut en digital sak i fjor, men det har ikke blitt så mye mer (Sjekk HER - Yj). Jeg er egentlig ganske fornøyd med den innspillinga, det er artig å spille høyt, fort og sakte!"

Fortiden da? Hva har dere på samvittigheten av skiver og demoer?

11954771 1522447654712296 8195730582670262562 N

Trommeslageren og jeg spilte i et band som het Tomb da vi fortsatt bodde i Østfold. Vi ga ut en kassett med litt fantasy-inspirert Black Metal i 2004, men interessen dalte, jmf. oppdagelsen av Prog, Psych, Folk osv… Men det var en fantastisk tid. Moped, Metal og skogsturer."

Jeg vil gjerne stoppe innom formatvalget igjen, litt, for det er litt trendy å slippe kassetter idag, flere og flere begynner å dra fram dette. Foruten et smalt nisjemarked innen deler av svartmetallen, som  har kjørt tapes nonstop, er det jo relativt uvanlig?

"Vet ikke hvor mange som faktisk hører på de fysiske kassettene, he-he… (+1 her :) Yj). For min del handler det mye om å ha musikken tilgjengelig på et fysisk format. Jeg samler på musikk selv, og synes det er morsomt å ha et eksemplar av musikken jeg liker i hylla. Plate-, CD- og kassettspiller står på plass i stua og brukes daglig.

På en annen side koster det mye å gi ut plater og cd’er, og jeg er litt sløv når det kommer til å skrive søknader, ordne promotering, sende rundt demoer og slikt, da er det lettere å gjøre det selv hjemme i stua og selge til dem som har interesse av det."

Låtene er å få fatt i digitalt, er det noe gryn å hente her? Eller anser dere musikken som noe som ikke skal gå i null? De fleste band vil nok nikke gjenkjennende til ordet minus, men mange har jo et  ønske om å tjene – har Jordsjø det? Eller er denne hjemmekoselige progressive rocken noe dere bare  gjør for å kose dere, og som dere ikke jobber veldig hardt med å gjøre midler på?

"Det har blitt flere utgifter enn inntekter for å si det sånn! Men med fast jobb på siden, er det ikke så nøye. Jeg koser meg vanvittig med å lage musikk, så dette er bare moro! På en annen side skulle jeg mer enn gjerne levd av å reise rundt med Jordsjø. Jeg drømmer om en Finnmarksturné!"

Nå tipper jeg at dere har gjort alt selv, det stemmer? Hva brukte dere av utstyr? Og med egenprodusering kommer jo også et minimalt behov for inntjening på plass. Vil dere, om det blir  mulighet, for eksempel gå i et større studio, eller betale andre for å feste Jordsjø på bånd? Eller er  spiriten kun DIY?

"Kassetter ble kjøpt inn fra Tapeline i England, coveret ble tegnet av Elling Borgersrud (fra Gatas Parlament og en kollega av meg) og trykket her i Oslo, ellers er resten gjort selv. Innspillingen er gjort så enkelt at det nesten er flaut, he-he… Tre mikrofoner på trommene, diverse keyboard tatt opp hjemme i stua og bass, gitar og fløyte tatt opp på skolen der jeg jobber. Vi har brukt datamaskin og 2-kanals lydkort, men jeg synes lyden ble overraskende grei!"

Hva skjedde med kassetten da? Jeg vet det gikk noen kopier i starten, en til meg, er det flere igjen?  Og vil det bli et eventuelt nytrykk? Eller er dere diehards på å la folk med førstepresser sitte og glise i  et hjørne?

"Vi kopierte opp 15 deluxeutgaver på sparkling grønn kassett, den ble vel utsolgt i løpet av et par dager, så det var moro! Et par eksemplarer er sendt til diverse distroer og noen har blitt solgt av Katakomben i Oslo. Selv sitter jeg igjen med 5 stk., men har fortsatt ikke gitt noen til venner og familie, så de ryker vel snart, he-he… Om musikken slår an, hadde det vært artig med en litt proffere utgivelse i framtiden, men det er ikke hovedprioritet. Akkurat nå trives jeg med å gjøre alt sjøl og gi ut musikken i små opplag for de interesserte."

Jeg takker og bukker for at dere ville besøke Heavymetal.no, og har dere noen avsluttende ord, oppfordringer, linker, promotering, her er stedet å hamre inn alt slikt:

"Støtt opp om undergrunnen! Det skjer utrolig mye spennende musikalsk i Norge for tida, så kjøp skiver, gå på konserter og vær ålreit!

Vi holder på med innspilling av ny kassett nå, og jeg gjør mitt ytterste for at den skal være ute før året er omme! Det blir fire låter, bl.a. I Atuans Gravkammer, Svarthelleren og Den Klaustrofobiske Masken…"

Hør I Atuans Gravkammer her: