Karmøygeddon 24

Gaahls Wyrd "GastiR - Ghosts Invited"

av steinar selstø

Gaahls Wyrd 19Selskap: Indie Recordings

Release: 24.05.19

Jeg var høyst usikker på hva jeg ville bli møtt med på debuten til Gaahls Wyrd. Forventningene var vel ikke skyhøye, muligens en konsekvens av såpeoperaen rundt Gorgoroth, men jommen ble jeg positivt overrasket. 

Ghosts Invited er nemlig en svært så spennende utgivelse. Det er fint å konstatere at man har funnet sin egen lille flik av metalen der man tilsynelatende lar kreativiteten få ganske så frie tøyler. Bredden i materialet er nemlig stor, og man har endt opp som en skive der hver ny låt byr på et eller annet spennende. Kjeder seg gjør man dermed aldri. Ikke minst viser dette seg i perlen Carving The Voices, som overrasker stort med sin fantastisk flotte, melodiøse åpningssekvens. En melodi som med hell brukes videre i låta for øvrig. Hovedriffet i Through And Past And Past er et annet eksempel på lekenheten bandet viser, for groovy riff som dette dukker normalt opp på skiver innen helt andre sjangere. Skiva avsluttes med en låt med en markant rituell følelse, og det hele dermed rundes dermed av veldig naturlig. 

Bandet er flinke til å bruke monotoni som virkemiddel, men samtidig flette inn småting som pirrer oppmerksomheten. Åpningslåta er et godt eksempel. Rytmisk bygger den seg gradvis opp, med veldig forsiktig progresjon, mot det som føles som et refreng, etter nesten fire minutter. (Et parti som kun dukker opp en gang.) I dette oppbyggende partiet er stemningen lik og grunnmuren monoton black metal. Underveis dukker det opp litt annerledes vokal og litt dempet gitar. Det dukker opp noe utenom det vanlige. Dette er nokså subtile ting, og det er gjort kløktig og elegant. Skiva løftes betraktelig av den slags effektfulle elementer. 

Gaahls vokal er framifrå, og også den variert. Dypt snakkende til tider, mer framoverlent og aggressiv andre ganger. Den særegne rene vokalen bidrar til ytterligere spennvidde. 

Gaahls Wyrd@Facebook

Bandet er altså i aller høyeste grad inne på noe spennende. Det føles som om man er kapable til å skrive en moderne klassiker en gang i framtida dersom man drar strikken ytterligere noen hakk i retningen den er dratt og man treffer innertier med riff og melodier. 

8/10

Tracklist:

  1. Ek Erilar
  2. From the Spear
  3. Ghosts Invited
  4. Carving the Voices
  5. Veiztu Hve
  6. The Speech and the Self
  7. Through and Past and Past
  8. Within the Voice of Existence