Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Enslaved (Kristiansand 01.12.16)

av yngve

15259333 1271033422938525 3502989068789808222 OAnmelder denne kvelden var LyM, fotografier er lånt av Jan Ove Løgevik, som knipset for Festivalguiden denne kvelden. Se flere bilder HER . Tusen takk begge to!!!! (Yj)

***

Enslaved jubilerer i år. Det er, tross 25 års eksistens som band med tretten fullengdere bak seg, en lite selvhøytidelig gjeng som tropper opp på Østsia, byens scene tilknyttet Universitetet.

Man kunne for anledningen forventet en smule engasjement av publikummerne, selv om det er begrenset hvor lenge disse kan ha fulgt bandet når man tenker over det. Gjennomsnittsalderen til de frammøtte ligger man nemlig noen hakk unna. Det er ikke før strobelysene vekker fenrisen på første rad, iført genser i beste 90-tallsstil (Grutle, red.), at det blir action: vilt hengende på gjerdet prøver han, dog tydeligvis forgjeves, å dra andre i det som forblir en enmannsmoshpit. Fenris vart liksom ikke løs allikavel, ass.

En stor del av byens harde kjerne har vel og merke sviktet i kveld, siden dette er andre gang Enslaved besøker Kristiansand på et halvt år. Det skal ikke mer argumentasjon til for å velge bort en konsert, dessverre.

Synd for de fraværende, da setlista er noe utenom det vanlige med flere progressive, lett punka rockelåter - alt innenfor rimelighetens grenser - med en overvekt av relativt unge låter, fra Below The Lights (2003) og oppover. Kveldens lydspor gir inntrykk av en lang låt som strekker seg gjennom hele spilletida, takket være et sammensveiset band som forlengst har funnet sitt uttrykk.

Mens ungdommen nå til dags later til å ha byttet ut HerbalEssences-balsamen, et sikkert kjennetegn for metallmanker, henger Enslaved med musikalsk, år etter år etter år, og klatrer oppover kvalitetsmessig plate etter plate, etter plate. Gjengen kan være utstyrt med en gode dose selvironi, de er nok desto mer bevisste sin musikalske verdi. At de har hatt stabilt lineup siden 2004 kan være sammentreffende, men dagens sammensetning låter til å ha funnet hverandre. Enslaved vet også å bruke sin plass på den norske metallscenen til å takle hvilket som helst publikum. Jada, Enslaved kan fremdeles underholde de, selv på en noe daff torsdagskveld på byens studentscene.

Når det gjelder lokalets akustikk, av de mest tvilsomme, er det mildt sagt fornøyelig å endelig oppleve hvordan den episke låta Fenris egentlig var ment å høres ut (i alle fall i 2016). Sånn er det gjerne når sjæfen, for øvrig velkjent med bandets repertoar og behov, står bak spakene.

15250942 1271033426271858 8021325459867051916 OMange norske metallband jubilerer på et eller annen vis nå om dagen, noe som kan forklare trenden som går ut på å fremføre kultalbum i deres helhet. Enslaved gjør ikke noen uttak: de turnerer nemlig med Vikingligr Veldi (1994), i tillegg som de opererer med blandede konserter med svært forskjellige setlister fra den ene konserten til den andre. Se under for kveldens setlist (forståelig nok uten nevneverdige spoilere).

Anbefalingen er åpenbar: få med dere flere av de konsertene! Det håper forresten at de besøker kristiansandske nisser før vi har blitt ennå daffere...

Takk for i kveld, igjen!

Setlist:

  • Roots of the Mountain
  • Ruun
  • The Watcher
  • Building with Fire
  • Ethica Odini
  • Fenris
  • Path to Vanir
  • Ground
  • One thousand years of Rain