Karmøygeddon 24

Brøler deg i trynet og slår deg rett ned!

av yngve

Octohawk 21

"Octohawk funker som fjell! En tyngre og mer brutal versjon av Mastodon, med like deler stoner og metal som ingredienser." Det var deler av anmeldelsen av skiva, og strengt tatt kan det gjerne stå som en oppsummering. Jeg har vært innom disse karene før, i forskjellige settinger, men dette er debuten i denne sammenhengen, med Octohawk.

Octohawk@Facebook

En tung setting dette, da ønsker man velkommen med tung pust og kraftig håndtrykk. Livet er bra?

"Jo, takk som spør! Vi går jo inn i sommeren med, sol, øl og konserter foran oss, det kunne vært verre! I tillegg har vi nettopp sluppet debutalbumet, så satser på at det blir en fruktbar sommer og konserthøst!"

Octohawk, fortell litt om hvorfor det heter det, og når dette bandet startet:

"Når vi skulle avvikle Mammüth-æraen i 2019 for å starte noe nytt, var vi fast bestemt på å finne et navn som var unikt, og som ga oss fritt spillerom når det gjelder visuelt uttrykk og konsepter. Lista over kandidater var laaaang, men Octohawk passerte alle tester, spesielt publikumstesten (OC-TO-HAWK, OC-TO-HAWK)... Så la oss ikke se en bølge av octorelaterte bandnavn dukke opp nå, ha-ha."

Og jeg kjenner jo til noen navn her, som har dukket opp i diverse orkester i årenes løp. Men for de som ikke er så nerd som meg, lineup-en, hvem er med, og hva har dere gjort, og gjør parallelt med Octo?

"Som Mammüth spilte vi flere konserter med Ninth Circle, og ble gode kompiser med hele gjengen, og derfor ble basschlügger'n fra Slattum, Espen Geitsund (tidligere gitarist i Ninth Circle), en naturlig del av bandet og det nye konseptet. Ellers består lineupen i all hovedsak av samme medlemmer som i Mammüth:

  • Stian Svorkmo: vokal/gitar
  • Steffen Overaa: synth/vokal
  • Christian Schei: gitar
  • David J. Hjellum trommer

Vi fire drammensere har bedrevet innavl og kannibalisme hva gjelder band i rock- og metalmiljøet i Drammen siden midten av 90-tallet, og bak oss har vi band som Cassidy, Dead Sheriff, The Vendettas, Dead By Dawn, Nihilo.... Og noen ymse sideprosjekter som kanskje (ikke) ser dagens lys en dag... Vår gitarhelt, Christian Schei, var også gitarist i Michael Krohn-band og Datsun. Nå er det fullt fokus på å gjøre Octohawk sceneklar, samtidig som vi selvfølgelig alltid har nye låter og prosjekter gående."

Dette er utgitt på Crime, Telemarkselskapet, hva var det som gjorde at dere hoooket med de? Og er det de eller bandet som tar den finansielle støyten på innspilling etc? Det er jo en kjensgjerning at kontrakter i dag ikke er det de var, at artister ofte må ta større bit av kaka.

"Kjetil Ottersen, som står for mix/master av Animist, og som også er en god, gammel kompis av oss, har gjort noen jobber for Crime tidligere. Han tipset de om oss, vi tok et møte og magi skjedde! Makan til fine folk! De likte tydeligvis musikken, og det at vi er et godt, gammelt DIY-band. Selve innspillingen er det Octohawk som har gjort, med god hjelp av gode kompiser som Christian Paulsen (Hellsector, When Mary, Ninth Circle) og Roy Andre Berget. Fysisk opplag er finansiert 100% av Crime Records, og det er vi veldig, veldig takknemlig for! Ildsjeler finnes fortsatt der ute, og vi er stolte av å være en del av stallen til Crime."

Og er kontrakten på dette albumet, eller foreligger det deal på flere?

"Løp og kjøp, så får vi se ;)."

Les anmeldelsen HER .

Og planene er kanskje allerede der? At dere jobber mot neste skive? Pandemien gjør jo promotering i form av konserter vanskelig, da er det jo flere som umiddelbart går mot neste stopp på stasjonen.

"Det går mot lysere tider hva gjelder konserter, og det tar opp mye av fokuset vårt om dagen. Animist er også veldig fersk, så vi håper den kan stjele litt fokus mens vi jobber i det skjulte med neste runde galskap. Skal heller ikke se bort i fra at det dukker opp noen nye musikkvideoer etter hvert, for vi er sjeldent arbeidsledige."

Coveret er flott, jeg liker den grønnfargen, den er enormt fet. 'Animist', tittelen, og coveret, er de knyttet sammen? Og hvem mekka coveret, og eventuelt, hva fikk vedkommende av retningslinjer?

"Grønt??? Coveret er da rødt?!?! Fargeblind??

Fra spør til revolver, takk for meget hyggelig tilbakemelding på fargen, som er grønn ja.

Animist er kort fortalt en som tror at alt i naturen er levende, noe som gir grobunn for et lekent tema, som forhåpentligvis reflekteres i musikken, så vel som coverdesign. Stian, vår egen potet og multitalent, har stått for coveret, og med litt retningslinjer fra tekstforfatter og ordsmed Steffen, ble det skaubonanza med masse levende vesener og tydeligvis en deilig grønnfarge."

Og bookleten er påkostet og svært fin, var dette type kriterium? At dere ønsket så fin digipack? Eller var det litt drakamp på hvordan det endre opp? I dag er det jo kjent at det digitale dustemarkedet spiser opp det fysiske, og mange legger ikke så mye jobb ned i cd-er og lp-er. Men dere har definitivt gitt meg som samler valuta.

"Her har vi som band vært meget heldige med å komme under paraplyen til Crime. De ønsker alltid delikate produkter, noe man ser mange eksempler på hvis man besøker Crime-shoppen. Ingen kompromisser, begge parter ønsket et deilig sluttresultat, noe Stian var meget fornøyd med. At vi kan tilfredsstille deg, din skjeggete samler-metalnerd, må vi ta som et kjempekompliment!"

Octohawk 21

Tekstene, jeg har myst gjennom, og de virker store, mektige, og med ordbruk som står til musikken, og vokalen. Hva er tematikken her? Det er jo ikke så lett å lese seg til hva dere vil, om det er et budskap da. 

"Det viktigste kriteriet for tekstene er at de passer musikken, så takk for det. Gode punchlines er viktig for en effektiv vokal som når frem til lytteren. Konseptet med "Animist" spinner mye på store ting på genetikk, evolusjon, DNA og kosmiske aspekter, men andre temaer er også med i tekstene. Vi har jobbet ganske fritt med tekstene, noen har blitt slått sammen, andre brutt opp og satt sammen igjen. Generelt gir Octohawk-navnet ganske fritt spillerom."

Lokalt miljø, hvordan er det hos dere? Og hvilke band bør man sjekke ut?

"Som de gamle ildsjelene vi er, har vi vært en del av det lokalmiljøet i mange år, og sett hvordan det har endret seg med tiden. Vi er hodene bak Massive Destruction-festivalen som ble arrangert i perioden 2011-2016 i Drammen, så vi liker å følge med på det som kryper og krabber i undergrunnen i regionen. Igjen, som de gamle ildsjelene vi er, har vi huset noen knallgode band i vårt Octohawk HQ opp igjennom årene, blant annet Atena og ikke minst Frostbitt som fortsatt holder rede hos oss. Ellers må vi nevne band som Loxodrom, Fleshmeadow, Kambodsja, Kiowa..."

Jeg håper dette albumet kommer greit opp og fram, og at bandet rir greit i mål. Hva slags feedback har dere fått så langt?

"Når det gjelder anmeldelser hittil på singler og skiva, er vi overveldet! Tilbakemeldingene har vært veldig positive, noe vi setter veldig pris på, samtidig som vi merker at folk oppfatter albumet på forskjellige måter. Mange sjangere blir nevnt, referanser vi ikke har hørt om, noe som er helt nydelig! Og litt artig... På alt vi har gitt under Mammüth og Octohawk, har den verste kritikken vært lengden på utgivelsene. Vi får se om vi lærer. Lite tyder på det..."