Karmøygeddon 24

Blastfest er kommet for å bli!

av yngve

16275 10152407200489821 4515027876240483916 NEn ildsjel og hardtarbeidene metalmaur som Yngve@Blastfest er det umulig å overse, om du vil eller ei. Karen fyrer av skudd i alle retninger, tunge skudd, svarte skudd, og når det gjelder mengden band og omfang på Blasfest, er det tydelig at han har gravd godt i arsenalet og trukket fram mitraljøsen. Jeg fisket inn festivalgeneralen (og vokalist/growlemaskin i Blood Red Throne) for å sjekke litt hva som ligger til grunn for årets norske konsept, og en hel del til.

Blasfest finner sted i Bergen i tidsrommet 17. - 20. februar.

Blasfest@Facebook

Bilde fra Bloodstockfestivalen, knipset av (c) Chris Mallett/Daily Telegraph.

Tredje året Yngve, med motgang, slitasje, garantert mange kule øyeblikk, du drar Blasfesten i gang igjen ). Hva er det som driver deg til å ta slike sjanser, eller, å utsette deg for denne syke oppgaven? Er det bare flytende metal i årene på deg?

"Ja tenke seg til, nå er tredje året på trappen her! Og ja, det er det legene sier ihvertfall. Man må da også nøytralisere kroppen med mer metal utenfra, slik at man ikke stivner til. Har man satt seg et mål, kan man jo ikke bare stoppe. Blastfest er kommet for å bli."

Du hadde en blemme med bookingen av dette superband-kjøret i fjor, og siden du jo har din hånd over flere prosjekter, fikk dette konsekvenser for Blasfest? Om jeg tør spørre om slikt? 

"Tidene går opp og ned. Man kan ikke være i dette gamet uten å ta imot slikt også. For meg gjelder det å stå på så mange bein etter hvert, at hver bit vil holde den andre oppe, inntil hver bit sammen holder meg flyvende ;). Skal man vinne stort må man satse stort. Sånn er jeg, og sånn har jeg alltid vært. Tanken her er jo hvorfor jobbe livet av seg med en annen jobb når hjerte og sjel ligger i musikken. Når jobben er lidenskap og hobby, er det lettere å gå all in 24/7 for å få det til. Det blir nok masse mer tap, men det blir samtidig mer suksess også."

Og i år ser man at Blasfest får 150 lapper av Kulturrådet, hvor fett er ikke det? Dette må da gjøre livet lettere for deg? Ikke bare å få spenn, men kanskje også å bli anerkjent, få litt cred for det du gjør?

"Ja det var en nydelig gest av Staten det der! Jeg satte stor pris på det, men det handler, som du er innom, om anerkjennelsen for det man ånder for og har fått til,  alt i betraktning. Jeg håper det blir mer å hente derfra, og fra kommunen, i fremtiden naturligvis. Å ta ut en lønning en gang hadde vært deilig."

Det er en felles drøm vi har altså, tenk å kunne leve av dette vi driver på med. Men tilbake til Yngve og Blastfest; konseptet med å bare kjøre norske band, hvordan synes du det har blitt mottatt?

12345497 518361358342631 403311363143206474 N"På verdensbasis har det blitt meget godt mottatt. Det er jo en stor ting, noe vi ikke har sett før og noe jeg ikke tror noen prøver igjen. Her hjemme virker det som flertallet heller stikker på Satyricon i Oslo. Fjorårets headliner valgte jo å gjøre Nemesis-showet samme dato. Det er jo vanvittig allright! I Norge er folk lite glad i å reise til Bergen. Vi har nok et dårlig rykte på oss blant nordmenn flest, og jeg er vel ikke den som gjør ryktet bedre heller. Jeg blir glad om jeg ser at halvparten av publikum er nordmenn, det er det foreløpig ikke."

Og var det vanskelig å hanke inn band? Jeg vil tro det var en real brainstorming for å komme opp med listen ;).

"Nei, som tidligere booker jeg det jeg føler for. Litt brainstorming blir det selvfølgelig i sluttfasen, når man må være litt strategisk med kruttet og tenke hvordan kombinere resterende spots og budsjett. Men ellers gikk det fort og greit. Jeg er så heldig å ha et godt nettverk av kjekke musikere og agenter, så man får kjapt svar."

Mange som takket nei? Jeg vet at Tristania har avlyst, men ellers er det stødig all the way?

"Det er noen som selvsagt ikke kunne komme, men slik er det alltid. Man kan ikke prøve samle 500 mennesker og tenke at alle har tid. Og generelt var det veldig få som sa nei, og det var i så fall på grunn av andre turneplaner på datoene. Noen takker man nei til, av normale årsaker som for eksempel budsjett. Når en festival som dette ikke kan selge mer enn 1200 billetter for å bli utsolgt, er ikke budsjettet høyt nok til å bli superivrig på hvem som helst. Men dette har også band forståelse for. Ja, de har kansellert av kjempehyggelige årsaker som jeg bare ble glad for å høre. Det er trist at de ikke kommer selvsagt, men livets gang er livets gang, og vi ser de nok igjen i fremtiden :). Ellers er alt stødig ja."

I fjor var det noe som gikk på at ikke alle kom inn der de ville, grunnet en fordelingspolitikk. Har du/dere tenkt på dette i år? 

"Altså, vi har en mainstage som tar 1200 stk., og en 2nd stage som rommer 300. Vi har ikke overkillbooking i rommet som i fjor, men særlig mer kan man jo ikke gjøre. Folk sier at man må fikse det, hvordan har jeg ikke fått høre, og jeg vet ikke selv heller uten at vi flytter Blastfest til en annen by, eller at vi selger nok billetter i 200 år slik at vi etter hvert kan bygge på venuen. Sånn er det med festival, og folk kan stille seg i kø om de absolutt vil se et band. Jeg hørte fra mange som sa de så alle show oppe, så her er det nok litt opp til folk sjæl. Jeg har dog lagt til en ekstra scene som går parallelt med 2nd Stage inne i Sardinen. Det gjør at folk får litt mer valg og kan se noe fett om de vil enten eller."

Har det skjedd noen store endringer i logistikken siden sist? Har det funnet sted forandringer i scenevalg, hoteller, merch/matsalg…?

"Nei, jeg endrer selve festivalen og innhold samt layout hvert år, men ikke noe dramatisk. Jeg vil at folk skal komme år etter år og fortsatt føle litt som om det er første gang siden de ikke vet hvordan ting ender opp, men særlig mirakler blir vanskelig uten å flytte vegger;)."

Litt tilbake til konseptet og fordelingen av nasjonaliteter. Du har altså lappet sammen en gedigen lineup, igjen, men bare med norske aktører. Hva slags publikumsmasse forventer du? Er det i hovedsak norske billettkjøpere? Eller er det utlandet som kanskje ikke er så blas(t)ert og godt vant, og drar helt til Bergen for å se dette?

"Det er mest solgt til utlandet, og i år som i fjor har vi rundet 40 nasjoner i publikum. Det er jo meget kjekt, og jeg må si meg litt stolt av det som liten tulling fra Bergen med en visjon. Jeg forventer tilsvarende til i fjor, jeg blir glad for mer selvsagt, men gambler ikke noe mer på det enn hva jeg indirekte gjør ved å arranger."

1709 10153707768121675 24293502313584534 NBilde til venstre: In The Woods...

Det jeg har sett fra sidelinjen, er at folk rett og slett har blitt veldig flinke til å stille opp. Ikke bare hos deg, men hos Inferno, Karmøygeddon, andre festivaler, mange gjør det bra. Tons Of Rock. For ikke så mange år siden var det litt «det er for mange festivaler, folk velger, noen vil dø»-holdningen, men nå er det plutselig flere, også innen samme sjanger, som selger ut. Tanker?

"Ja, det er godt oppmøte generelt. Vi har nok fortsatt et stykke igjen her på Blastfest når det gjelder lokalt publikum, men det er noe som tar år å få til. Festivaler funker bedre og bedre foreløpig, MEN klubbshows ellers i året er en tung business. Her er det alvorlig problemer, og jeg trapper selv kraftig ned etter sommeren her. Folk gidder ikke, fordi de ser de samme band på festivaler. Request and demand er dessverre ikke like ofte i balanse med hva det koster å arrangere."

Du er også aktiv som vokalist i Blood Red Throne igjen, etter en pause. Hva var grunnen til at du plutselig fant ut at du ville skvise enda mer inn i tidsskjemaet? Har du avviklet noe? Eller er det bare snakk om en kar som rett og slett ikke klarer å se sine begrensinger? :)

"Vel, BRT og jeg måtte skille lag etter Blastfest, det ble altfor mye arbeid med festival og shows til å kunne levere tilfredsstillende. Men når ting begynte å komme på stell igjen, og hodet var mer på riktig kjøl, så kom savnet etter å stå på scenen. Det er jo musiker man egentlig er, og BRT er blitt bandet i mitt metalhjerte. Jeg har også helt klart et begrensningproblem. Jeg liker å gjøre det jeg vil, og er det en utfordring så må man bare bruke hodet og være kreativ og stå på for å få det til!"

Hvordan er interessen fra mediene? Har det økt i forkant av neste års festival? Det er jo litt spesielt, for det er band som ikke er så vanlig å se, og jeg vil tro at noen skribenter kommer langveisfra for å oppleve for eksempel In The Woods.

"Joda, det er mye metalpresse som er interessert, men allmennmedier har ikke vist særlig interesse enda. Jeg tror ikke det er noe som må forventes i en større by med så mye annet som skjer, som er spiselig for folk flest. Metal er en nisje, og interessen, og omfanget av interesse, er det stort sett bare vi metalfolk som vet om. På en annen side, vi i sjangrene får som regel ting med oss, allmenn presse gir ikke mye mersalg eller interesse bygging uansett vil jeg anta."

Du har aldri tenkt på å senke antall band og holde bookingutgiftene nede? Eller er så mange dager og så mange band det Blasfest må gjøre for å overleve?

"Dette er et veldig vanskelig spørsmål. For å selge til utlandet, som vi er avhengig av, må man ha en viss størrelse. Man kan booke færre og større band, men da er det jo så mange band man ønsker å booke som man ikke får med. Jeg booker jo band jeg ønsker å se, så det gjør kabalen i strategisk perspektiv utrolig vanskelig. Å finne nok band er enkelt, å eliminere for salg er heller vanskelig. Som jeg sier, generelt, blir hvert år forskjellig. Jeg gjør det jeg føler for, så kanskje det blir 1000 band neste år, kanskje det blir 15. Who knows;). Det blir som regel avgjort veldig plutselig, eller ikke i det hele tatt;). He-he."

1280x720Bilde til høyre, albumaktuelle Abbath.

Jeg har stor respekt for det du driver på med, selv om mange av banda ikke treffer meg personlig. Du fortjener alt godt Yngve, tommel opp fra Heavymetal.no! Har du noen oppfordringer, at folk må kjappe seg om de vil sikre seg billetter etc., her er plassen å gjøre det, og whatever du vil legge til :):

"Takk for det, og respekten sendes rett tilbake for det du gjør for scenen med Heavymetal.no! Blastfest begynner å blir en stor og flott ting for Norges metalmiljø. Men HeavyMetal.no er en institusjon! Honnør!

Jeg håper folk tar turen til Bergen, blir med på en kjempefin helg med mye feite band og hygge. Vi er totalt avhengig av salget for å fortsette, så jeg håper folk tar seg tid, og viser interesse for festivalen. Alle er velkommen, og de som kommer er de som blir hørt når det gjelder ønsker for fremtiden :). 

Og som alltid en generell melding til profilbildeløse idioter med falske navn i sosiale medier og forum. Bli voksen, slutt å troll! Sjekk ut Metalheads Against Bullying og støtt dem!"

Absolutt, de metalliske antimobberne er det plikt å sjekke ut :). Gå inn på Facebook og lik siden.