Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Ashowa, tilbake fra Ukraina/Russland

av yngve

Unnamed (3)Bergensbandet har nylig kommet hjem fra turne i disse to landene, hvor man for eksempel ble holdt gissel med pistol mot seg fordi det manglet 40 spenn til taxiregningen, at en sjåfør klarte å krasje seks ganger og problemer i forhold til korrupsjon og grensepoliti. P luss at det vanker konsert i Bergen 24. april, dette og mer til om du henger med. Bandet besvarte spørsmålene samlet til info.

Dette er ikke første gangen dere er i disse områdene, det stemmer det? Hva trekker dere mot disse stedene? Det er jo litt annerledes å se band velge seg inn i Russland og Ukraina, spesielt med tanke på situasjonene der.

"Ashowa har ikke holdt konserter i Russland og Ukraina før, men det har bandet Kraken, hvor også bassisten vår Jonis spiller i. Det var disse kontaktene som inviterte oss på turnè (der ser dere, det blir så mange band å holde orden på at det er dømt til å gå skeis av og til :) Yj).

Det som utgjorde at vi reiste til Russland og Ukraina, var Jonis' erfaringer, samt at folk der borte trenger påfyll av metall. Det er ikke mange utenlandske band som reiser bort der nettopp på grunn av situasjonen. Det er tøffe tider og både russisk og ukrainsk valuta har stupt siden vi booket turneen, men når den først var booket så nektet vi å avlyse. Når man har inntekt på billettene så sier det seg selv at det ikke alltid er like gunstig, så vi sitter på en god bunke rubler og venter på at kursen skal stige igjen… Ellers var vi ganske spent på hvordan den jevne russer og ukrainer ville reagere på at vi turnerte to land som er i konflikt med hverandre. Men det virker som om de fleste vi snakket med mente at de var bra folk på begge sider av grensen, det var bare politikken som var fucked up (pizdets)."

Ashowa@Facebook

Unnamed (5)For de som ikke kjenner til Ashowa av leserne, hvordan vil du kort forklare bandet?

"Ashowa er et Bergensband som startet som et studioprosjekt i 2007. Etter mye omskiftninger av medlemmer, har bandet vokst seg til å bli et solid liveband, og har de siste årene hatt fokus på å gjøre flere, men gode konserter, Russland/Ukraina-Turnèen i 2015 er bandets første utenlandske turnè.  Bandet spiller noe de selv kaller newdoom, med inspirasjoner fra doom-, core-, death- og numetal. Bandet har to EP-er i sekken, og holder i disse dager på å ferdigggjøre debut-albumet Neon Sun."

Du sendte meg en liste over alle byene dere spilte i, uten at jeg helt drar kjensel på flesteparten ;). Hva slags byer er det snakk om? Om man skal sammenligne med norske forhold? Store, små, tett befolkede, fattige?

"De to minste byene vi spilte i er på størrelse med Bergen, i f.eks. Kremenchuk spilte vi på en scene på størrelse med verftet i Bergen. Ellers er byene fra 400 000 og oppover mot millionstørrelse. Småbyer der borte er gjerne på 7-800 000. Ellers en del millionbyer; og selvsagt gigantiske Moskva. I Moskva spilte vi på en scene som lå på et ski-resort midt i byen. Sært, men ganske tøft. Ellers så er Tolyatti en av Russlands mest kriminelle byer. Her ble to av bandmedlemmene våre holdt som gissel med pistol fordi de manglet 200 rubler til drosjeregningen (rundt 40 spenn)."

Og jeg vet fra tidligere saker jeg har kjørt på band som har turnert her, at folket der nede er verdt noen ord. Det er et takknemlig publikum? Det er kanskje ikke så mange som tar turen og turnerer der?

"Det er helt vanvittig. Mer gjestfritt, åpent og varmt folk skal man lete lenge etter. Folk skal hjelpe deg med alt, det er ikke snakk om at du gjøre noe selv. Det er ganske mange band som turnerer de største byene og de byene som har rykte på seg for å være bra konsertbyer slik som Saratov og Kremenchuk. Ellers er det vel sikkert ganske eksotisk å ha en gjeng blåøyde drukkenbolter på besøk. Folk er også genuint musikkinteresserte, og ufattelig åpen i musikkveien. 

Publikum er også helt annerledes enn i Norge; dedikerte til musikken og kjempeengasjerte. De lever helt tydelig i øyeblikket og har en glede når man spiller som er helt unikt. Det er også klart at det er gøy å få tv-intervju (i Kremenchuk) og diverse radiointervjuer underveis, det var tydelig at mange var interessert i å ha oss dit. Ifølge turnémanageren vår kunne han hatt oss gående i over en måned sammenhengende i Russland alene dersom vi var interessert."

Unnamed (4)Hva slags opplevelser hadde dere underveis? Om du/dere skal trekke fram noen anekdoter? Både med positivt og negativt fortegn.

"Vi hadde en ganske udugelig sjåfør til å begynne med, han krasjet til sammen hele 6 ganger. Han hadde heller ikke GPS i bilen, og slet til tider med å finne veien. Til slutt gav vi ham sparken og ansatte en ny en. Det var helt fantastisk å sitte i en bil der man følte seg trygg og i tillegg visste at sjåføren både kunne finne veien og vite ca når man var fremme....

Ellers har vi jo alle disse korrupsjonsgreiene, som er uvant for nordmenn. Grensevaktene skjønte at vi hadde dårlig tid for å rekke neste konsert i Ukraina, og ville ha betalt for å ikke gå gjennom all bagasjen vår.  Den ene gitaristen vår stod 20 meter unna hotellet uten pass, endte opp med at vi måtte betale politiet for å slippe en arrestert gitarist. Etc, etc, etc....

De positive anekdotene er selvsagt alle folka du møter. I Samara åpnet noen av gutta i det ene oppvarmingsbandet opp en egen pub i nærheten etter stengetid, og vi kunne drikke hva vi ville gratis. Der satt vi med en gjeng med rakettforskere og drakk til den store gullmedaljen. Han ene professoren var en ganske festlig type som gikk rundt i bar overkropp og skinnfrakk og påstod han het Adolph. Når vi sa at gitaristen vår Alf het Alfdolf, så var stemningen satt….

I Saratov spilte vi i et gammelt kulturhus, hvor det arrangeres flere konserter i måneden. Dette var definitivt en av de beste konsertene vi gjorde under turnèen, da publikum var helt fantastisk. Folk som jobbet der var svært profesjonelle, og vi må rette en stor takk til de som var involvert, og Anastasia selvfølgelig.

I Bryansk, en by på ca 4-500 000 innbyggere headlinet vi en minifestival med 9 band. Det var en fantastisk avslutning på de 9 konsertene vi spilte i Russland. Når festivalen var over kom de ut med et brett vodka, det var tradisjon å ta en vodka for reisen, og ikke pokker om vi fikk si nei. Når vi tok en vodka, kom det med en til. Og enda en. Og en til….. .. i tillegg kom den med en bråte med lokalprodusert konjakk. Ellers er det utallige flere gode historier om overskjenking av vodka, og vi fikk ord på oss at vi kunne drikke som russere. Det må det vel stå heder og ære av? (Ikke i min avholdsbok, kunne altså aldri ha vært der jeg med andre ord :) Yj).

Unnamed (6)Når vi skulle spille siste konserten på turneen, i Dnipropetrovsk, fikk vi vite når vi kom dit at det nettopp hadde vært rundt 50 væpnede politifolk på klubben og krevd at stedet skulle holde stengt i minst en uke. Dette fordi en oligark skulle opereres på sykehuset på andre siden av gaten og ville ha hvile. En av fansene tok affære og ringte inn til et annet utested og vi fikk flyttet konserten dit. Vi fikk avsluttet turneen med et smell likevel! (TAKK ALISA!!!!)

Hva sitter dere igjen med av følelser etter turen? Var det heseblesende, bare positivt, utmattende, sterke saker? Og trigget dette at dere vil nedover flere ganger?

"Det er klart at enkelte ting kunne blitt gjort annerledes, men det å spille konsert hver kveld, og det å møte nye mennesker som digger det du holder på med er en fantastisk følelse. En følelse som gjør at man kun vil ut igjen å spille. Det er ingen ting i veien for at vi reiser tilbake til Russland/Ukraina, og vi er allerede i snakk med organisatorer om festivaljobber i sommer."

Det vanker gig i Bergen i april, hva er detaljene der? Og det må være deilig å være så innspilt etter en turne og komme hjem for å hamre litt? :)

"Vi spiller på Hulen fredag 24. april, hvor vi kommer til å presentere en del nytt materiale. Vi har også med oss våre gode venner i One Hundred And First, og Void Of Sense. Det blir en salig blanding av hardcore, Rock og metall, med andre ord en kveld man ikke bør gå glipp av."

Arrangementet på Facebook

Hva skjer ellers? Ny skive?

"Vi gav ut nok en EP med de låtene som var klare fra den nye skiven vår (vår fjerde i rekken). Det gjenstår noe arbeid igjen i studio før den er helt ferdig. Slik vi er blitt forespeilet er den klar til høsten. Som en liten teaser har vi allerede sluppet en av låtene med tilhørende video fra turnèen. Absolutt verdt å sjekke ut."

Sleng gjerne med noe på tampen om det er noe jeg har glemt eller om det er noe dere vil promotere eller pushe :)

"Vi ønsker selfølgelig å takke de flotte folka vi har møtt på turnèen, og ikke minst vår fenomenale lysmann/roadie Rudi! Takk til Yngve og resten av Heavymetal.no, dere gjør en fenomenal jobb og vi er faste lesere alle sammen. Nå er det opp til våre Bergenske venner å komme på Hulen 24. april. Vi lover god musikk, stemning og fest!"

Ashowa: Geir, Andreas, Jonis, Kenneth, Roland og Alf

(Bildet under er knipset av Valeriy Pervomayskiy)

Unnamed (2)