Karmøygeddon 24

Arkentype, kontrastfylt og moderne

av yngve

12004051 1614509895470192 6027664311831399391 NNår jeg anmeldte skiva til bandet, som kom rett før jul i fjor, skrev jeg blant annet at "...det Arkentype fikser så bra, er at de holder en hårfin balanse mellom å være harde og ikke, og den balansen synes jeg de holder hele skiva gjennom." Med det vet du hvor det bærer, det dreier seg om moderne metal, med grooves, samplinger, tangenter, variert kost, alt framført av et knippe kraftig flinke musikere. Nå har bandet hatt skiva ute en tid, og de har vært på turne, som ikke gikk som det skulle:alt dette og litt til om du henger deg på intervjuet, som teller tre av fire medlemmer, utrolig kult!

Så har endelig forløsningen kommet, skiva er ute. Gratulerer!

Simen S (trommeslager): "Tusen takk for det! Det føles godt å endelig ha sluppet plata. Og vi håper folk liker den!"

Jeg har jo hatt denne i månedsvis allerede, men vi måtte vente til november før det ble release. Hva var grunnen?

Kjetil (bassist):  "I utgangspunktet hadde vi tenkt å utgi skiven i mai uten plateselskap, men så fort Crime Records signerte oss, ble det naturlig å utsette plateslippet og jobbe sammen med de om promotering fram mot en senere dato som fungerte bedre."

Simen S: "Det var også mye frem og tilbake med opptrykk av platene, design og litt slike ting som gjorde at plateslipp måtte fremskyves litt. Men som Martin Steene fra Crime Records sa: "Det er ingen grunn til å rushe denne utgivelsen". Og det ble vi enige om etterhvert.
Jeg personlig liker jo at ting skjer så fort som mulig, men etter litt prat forsonet jeg at det var lurt å vente."

Arkentype@Facebook

Første gigen dere hadde var lokalt i Kristiansand, hvor to av dere gikk opp til eksamen. Deretter var det vel Southern Discomfort, før support for Dead By April (Bergen) og 1001 Watt-festivalen i Skien. Hvordan har livedebuten og disse andre jobbene vært? Har det gitt den uttellingen og opplevelsen dere hadde håpet på?

Kevin (vokal): "Første gigen var vel Kampen om Skral (Ah, og det var en tevling om å bli plukket til å spille på Skrafestivalen for de som ikke vet det - Yj). Alle konsertene har vært utrolig gøy å spille, og selv mindre konserter som den i Arendal har gitt mye glede. For hver konsert har vi fått både nye venner og fans, og ikke minst masse gode tilbakemeldinger! Vi lærer mer og mer om hvem vi er på scenen, både individuelt, og som band."

Kjetil:  "Alle konsertene har vært bra på sine måter, men det har vært utrolig gøy å merke at både jeg personlig, og vi som band, gjør ting litt bedre på hver eneste konsert som band. Min beste konsertopplevelse med Arkentype så langt har definitivt vært i Arendal. Det var en utrolig spesiell konsert der jeg følte et veldig sterkt bånd mellom oss på scenen og publikum, noe som jeg vil påstå er det viktigste på en konsert."

Simen S: "Vi er jo et relativt ferskt band, og de fleste konsertene vi har spilt har jo vært med allerede etablerte band. Men konsertene har vært helt mega topp. Det har vært mye arbeid for å få ting til å gå opp, og det har vært litt for lite øvinger opp til konserten, men vi har alltid gjort alt som har stått i vår makt til å gjennomføre konsertene så godt som mulig. Det går bedre fra konsert til konsert, og det merkes på bandet at dette er noe vi ønsker å leve av. Vi er klare for å ta over verdenen."

Hvordan kom dere sammen? Et par av dere er jo Kristiansandere, to er fra Skien. Kjente dere hverandre fra før? Mulig en opplagt konklusjon der fra meg.

Kjetil:  "Jeg kjente trommis Simen fra før, gjennom konsen på UiA (Universitetet i Agder - Yj) som tipset meg videre til hans venn Ole Martin Bjerke, grunnleggeren av bandet. Jeg fikk en telefon i november fra Ole Martin, som lurte på om jeg var interessert i å bli med i bandet, og han presenterte noen idéer han og begge Simenene hadde jobbet på, og jeg kicket umiddelbart på det. Da Ole Martin noen måneder senere valgte å satse fullt på popbandet sitt, kom Kevin med i bildet, som var venner med de to andre medlemmene. Samarbeidet klaffet med en gang."

11149533 1614513028803212 8792739558647029651 NSimen S: "Simen H (gitarist - Yj) og jeg fikk kontakt igjennom Ole Martin som jeg tidligere har delt scene med rundt om sammen med Timewaves. Vi delte litt ideer og tanker på Facebook, og bestemte oss for at Simen H skulle komme ned til meg fra Skien (hvor han bor og jobber) den 28. februar 2015. Jeg husker spesifikt datoen, for det er datoen Arkentype ble dannet. 

Simen H og jeg fant bare ut at dette funker for bra til å kun være et for gøy, studioprosjekt, som det egentlig skulle være. Og vi bestemte oss for å satse fult ut på dette!"

Og hvilke felles plattform hadde dere? Hva søkte dere etter når bandet skulle dannes? Band som fenget, ideer, ambisjoner...

Kjetil: "Periphery har kanskje vært den største fellesinspirasjonen til bandet, men definitivt også band som Meshuggah, TesseracT, Opeth..."

Simen S: "Simen H hadde jo veldig mye demomaterialet klart, som på en måte dannet grunnlaget for soundet vår. Synthgreiene han kommer med er bare helt rått. Så samlet sett har Simen H's Soundcloudlåter vært en viktig del av hva Arkentype er i dag. Tror kanskje den episke soundet Devin Townsend har også har vært litt med på å farge bandet."

Hvor ble skiva spilt inn? Og hva slags opplevelser husker dere? Pluss og minus?

Kjetil: "Alt av trommer og vokal ble spilt inn på UiA, mens gitar og bass ble spilt inn gjennom pre-amper i kjelleren til Simen Sandnes, som forsåvidt var der vi sov og hang mest sammen i løpet av skiveinnspillingen. Fordi Kevin er en fantastisk vokalist, ble faktisk alt av vokal spilt inn og skrevet (med få unntak) på en helg. Hele prosessen var dritgøy, det fordi jeg er så heldig å spille i band med tre folk jeg digger, så de få minusopplevelsene det muligens var er for lengst glemt."

Kevin: "Det var for min del en veldig intens og slitsom prosess, på grunn av tidspress. Men samtidig var det en utfordring jeg tok på strak arm og lærte utrolig mye av. Takket være godt samarbeid og en felles visjon, så falt alle bitene på plass i tide."

Simen S: "Jeg tror jeg snakker på vegne av hele bandet når jeg sier at det er det den verste tiden vi noen gang har hatt. He-he. Heldigvis er vi alle sammen utrolig gode venner som klarer å innrømme feil og har et ærlig forhold, det tror jeg er mye av grunnen til at dette funka. Hele plata ble jo skrevet, arrangert, spilt inn og sendt til mastring på under to måneder. Og vi gjorde alt selv, (utenom mixing og mastring). Vi hadde de siste låtene klare hele 3 dager før jeg skulle i studio og spille inn trommene, så jeg lærte meg og spilte inn de 7 låtene på 3 dager. Det var intenst.

Simen H og jeg som har stått for det meste av innspilling, arrangering og editering, vi gikk så og si annenhver dag uten søvn i 3 uker for å få det til.  Dette var fordi vi fikk en deadline fra Daniel Bergstrand i Sverige på at han måtte ha alle filene tilsendt klar for mixing innen 15. april. Ellers kunne han ikke ta det før etter sommeren, noe som for oss var uaktuelt. Vi lærte utrolig mye av innspillingen."

Coveret, hva lå på bordet av kladder og ideer for å få dette sammen? Og hvordan synes dere resultatet ble, sammenlignet med det dere så for dere før det var ferdig?

Kjetil: "Hovedidéen vår kom fram på albumcoveret, med Erica, som du blir kjent med gjennom konseptplata, og det brennende barndomshjemmet som blir sunget om i Ashes And Dirt, så det digga jeg. Det ble veldig annerledes enn noen av de første idéene som vi så for oss, med tanke på at vi var veldig fan av artworken til Born Of Osiris, men jeg synes resultatet har mye personlighet. Det går jo ikke an å ikke like sitt eget albumcover! He-he. Shoutout til Martin Lie Bø for det!"

Du Simen, du kjenner vi jo fra Timewaves, som både slapp en fet skive og som spilte å Wacken Metal Battle, på selveste Wacken. Angrer du noen gang på at du sluttet?

Simen S: "Det er jo alltids en anger med tanke på hva det kunne ha blitt, men utfra situasjonen og hva jeg personlig følte, var riktig så gjorde jeg det riktige valget. Planen var jo i teorien å ha Timewaves som hovedprosjekt og Arkentype som et gøy studio-/sideprosjekt, men da Timewaves-gutta hadde mye andre planer og ideer for bandet enn jeg så for meg, kræsjet det litt. Håper det skjer ting for gutta i 2016!!"

Og hvordan var det å endre sjanger på denne måten? Du spiller jo litt annerledes i Arkentype, men kanskje er det ikke så forskjellig for deg, at det er mer musikken som har tatt en vri?

Simen S: "Arkentype er jo egentlig mye mer min sjanger. Jeg trives best når jeg får spille vanskelige dobbelpedalpartier og rare markeringer. Slik som Time Collapse-breakdownet, det er jo helt min greie. Da har jeg det som plommen i egget! Hvis jeg skulle beskrevet min sjanger med en sang, hadde det vært Time Collapse. Den er så vanvittig gøy å spille! Timewaves var jo selvfølgelig sykt gøy å spille, men det var jo ofte jeg måtte gjøre musikalske idéer som jeg egentlig ikke stod for, men passet sjangeren best."

Crime, hva visste dere om selskapet før dere signerte? Og selskapet er jo Skiensbasert, var det en kobling mellom gøtta i bandet og Crime som hjalp dere i mål?

Kjetil: "Det var Simen Handeland som introduserte meg for selskapet, og det eneste forholdet jeg hadde til selskapet var at Handeland stolte på selskapet, da følte jeg meg trygg på det."

Simen S: "Simen H hadde kontakt med dem, og de var interesserte i oss da vi slapp singlen Ashes & Dirt, og de hadde vel fått med seg noen av teaserene vi hadde lagt ut. Da plata kom fra master, sendte vi den til Crime, og de ville signere oss. Det var veldig gøy å få en form for bekreftelse på at produktet vi hadde jobbet så hardt for ble godtatt."

Hvordan jobber dere framover? Med promotering, å bygge bandet? Satser dere mye, kanskje alt, på å komme ut og spille? Og er det eventuelt noe som stenger litt for fullt øs? Utdannelse eller jobb?

Kjetil: "Vi vil ut og spille, og har begynt å planlegge en del neste vår og neste sommer. Vi har lyst tilbake i studio igjen også, og jobber mot en session i februar. Vi skal leve av Arkentype alle sammen, og gjør det vi trenger for å ende opp der. Det er selvsagt utfordringer forbundet med at vi har en vokalist i militæret, og en gitarist ute i arbeid, og spesielt meg i Tyskland fram til februar, men det er ingenting som har vært for vanskelig å hanskes med."

Les anmeldelsen av Disorientated HER.

Edit. Bandet var på en "turne" nylig, det ville jeg gjerne snakke om. Pluss at fikk bassist Kjetil om å oppdatere oss litt på hva som har skjedd siden albumreleasen. 

Så, hva har skjedd, utenom denne turneen, siden skiva kom? Tilbakemeldinger, om dere synes forventningene er oppfylt - hva dere selv så for dere skulle skje når albumet var ute.

Kjetil: "Konsertmessig har det vært ganske rolig. Vi var i kontakt med Leprous angående å være support på en av turnéene deres, men på grunn av dårlig kommunikasjon ble dessverre ikke det noe av. Vi krysser fingrene for at vi kan bli med de ved en seinere anledning

Arkentype har spilt én konsert i Oslo sammen med label-vennene våre Vingulmork, med vikarbassist Kim André Tønnesen (knallkar!). Tromme-Simen har hatt plenty av prosjekter gående for tiden, spesielt i desember, så vi ble enige om å ta en liten pause den måneden. Jeg har tatt et semester i Tyskland og er tilbake i midten av februar, så det har også bremset litt farten vår. Utenom det skriver jeg og gitar-Simen låter hele tiden for et nytt album! Gleder meg til å ha Kevin mer med på låtskrivingsprosessen denne gangen også, han ble veldig kastet inn i bandet kort tid før deadline på mix.

Tilbakemeldingene på plata har vært veldig bra! Vi lager først og fremst musikken for vår egen del, og da kan man ikke gå og tenke på om alle andre vil like det, det viktigste er at vi er fornøyde selv. Man må bare krysse fingrene, og heldigvis for oss så falt den i smak til og med for folk som ikke er så bekjente i metal-sjangeren. Enkelte fans har vært litt ambivalente angående den store variasjonen fra låt til låt i plata, men den hardeste kritikeren har forsåvidt vært min mor. Hun slo av plata vår sekundet der Kevin begynte å growle, og slo heller på plata til storebroren min i Rendezvous Point. Heldigvis digger pappa plata, så det veier opp!"

Denne turneen er jo verdt et avsnitt, kan du ratte sammen en fastfoodversjon av hva som skjedde?

Kjetil: "Ha-ha, det var litt av en opplevelse. I korte ord fikk vi beskjed om at vi var booket til giger som ikke egentlig eksisterte, sammen med et par andre band. Promoteringen vi var lovt var nærmest ikke-eksisterende, gratis mat og drikke var ikke gratis. Masse feilinformasjon fra vår kjære uvenn Lukas Palatinus fra Black Cloud Pictures! Heldigvis er det noe hele gjengen klarer å le av. God lærdom mot musikernaivitet!"

Les hele statementet bandet gjorde HER.

Jeg håper skiva slår godt an der ute, og at Arkentype kommer seg ut, jobber seg opp og kommer tilbake som kjendiser. Lykke til folkens, og uansett hvor store dere blir, er Heavymetal.no alltid her med ledig spalteplass - har dere noen avsluttende ord eller saker dere vil klage på? her er akkurat plassen å gjøre det:

Kjetil: "Jeg vil bare si tusen, tusen takk til Heavymetal.no for så mye kjærlighet og varme. Det betyr utrolig masse!

Simen S: "Tusen takk for all hjelp, promotering og oppmerksomhet fra Heavymetal.no! Det settes så veldig stor pris på."

Takk for fete ord! Da avslutter vi like godt med videoen til Ashes & Dirt, så stikker du ut og shopper deg skive.