Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Among Gods ser spøkelser...

av yngve

13516587 1046263672093432 1543943818639259304 NSe det, da begynner man å komme i mål med intervjuer som hører til "aiaiaia, såpass lenge siden?"- kategorien. Bergensbandet er uansett ikke veldig datostemplet, kanskje like greit å innse at de er i totale motsatt ende av den skalaen. Doom, growl. groove, driv, dette er et band jeg vil tro de fleste med sansen for tyngde og mørke saker kan bevege nakken til. I fjor kom bandet ut med sitt siste album, 'Ghost Empire', som også representerte første (av forhåpentligvis mange) kapitler sammen med italienske Argonauta Records. Egentlig er det ikke så nøye med slike band, om det er ferskvare i medier, for musikken er tidløs, og ser man på Facebooksiden har det vel strengt tatt ikke skjedd veldig mye siden konserten på Hamar i september - det går med andre ord akkurat slik det skal med doomband, treigt. 

Bandbilder, fotograf: Jarle Hovda Moe

Så, endelig var det på tide å ønske dere velkommen tilbake til Heavymetal.no, det er alltid en glede å gi plass til Among Gods.

Har dere det bra?

Lars: "Hei og takk for sist! Vi har det helt topp for tiden. Bandet har gått gjennom en del utskiftninger siden starten, men vi er nå en solid gjeng med stor iver for bandet.

Kenneth: "Ja, jøss..man har det alltid bra når man har nytt album ute og så er det jo alltid like stas å få spalteplass på Heavymetal.no."

Among Gods@Facebook

Jeg mener det har skjedd en endring i lineupen siden sist? Eller er jeg totalt idiot? Og hvordan ser medlemsmassen ut? For de som kanskje ikke vet om dere.

Among Gods Cover Artwork"Lars: "Neida, ikke helt idiot ;) (tenker du hadde lyst til å skrive heeeeelt :( Yj). Nye medlemmer er Geir Myklebust Sjo på trommer, Ørjan Setvik på bass og Torarinn Garlick på gitar. Alle er dedikerte musikere, og farger musikken på en god måte."

Kenneth: "Korrekt som Lars nevner her, endel utskiftninger siden platen Ghost Empire ble spilt inn, Håkon Schaug (bass) og Roland Røtne (gitar) gjorde en veldig bra jobb på platen, men disse to er nå ute, og Ørjan (som har en fortid som bassist i Syrach) og Torarinn er nye medlemmer i bandet og har gitt AG et solid oppsving både live og i prosessen vi nå er inne i, nemlig å få ned nye låter til et fjerde album."

Oooooo!

Og om dere spiller i andre band samtidig, er det fryktelig kult å plotte det, jeg vet at mange garantert møter dere for første gang her.

Lars: "Kenneth: Gravøl og Feathers and Doom (fra vinter 2016), Ørjan og Lars har bandet Øde, Geir har Ashowa og Morgrim,Torarinn har Sverm."

Kenneth: "Vi er vel alle mer eller mindre aktive i litt andre band og prosjekter, bare sunt å få utløp for andre ideer samt spille med litt andre folk. Noen har hatt band fra før de ble med i AG og har fortsatt med dette."

Det dreier seg om doom, ikke en veldig typisk doom, men samtidig er det en veldig korrekt tolking synes jeg. Det er ikke så mye 70-talls og slikt, som mange velger seg, hvordan vil du forklare Among Gods’ tungskoddhet til en uvitende?

Lars: "Among Gods er tradisjonell dødsmetall med en klype pepper og litt ingefær. Vokalen er slik den skal være, doom-elementer er helt klart tilstede, og det er noe rytmegym i utrykket (prog)."

Kenneth: "Jeg personlig har ikke sansen for den moderne retro-doomen mange band kaster seg på, for meg handler klassisk doom metal om å gå tilbake i tid og finne band som har disse elementene i seg. Mange som starter opp doomband i dag vet neppe at f.eks Witchfinder General faktisk er like mye et doomband som et NWOBHM. Jeg er jo en svoren fan av NWOBHM, selv om kanskje ikke dette høres i AG sitt uttrykk ;). Men vi kommer fra røtter i doomen samt at vi har mye death metal i oss som f.eks de tidlige svenske bandene som Entombed/Grave, dette er jo musikk vi vokste opp med sent 80-/ 90-tall når vi var ungdom/unge voksne, så dette har jo selvsagt satt sine spor (heldigvis!). Og vi finner ingen glede i å kaste oss over musikktrender som dukker opp, vi holder på med vårt og lager jo musikk vi selv liker, så får resten være opp til dem som lytter på...men ser jo at vi sikkert kunne være mer attraktiv for hordene om vi puttet på endel elementer som er in, men igjen, ingen vits å selge sjelen sin."

Nytt album, 'Ghost Empire', lite fett å få det ut skikkelig? På cd og digitalt …

Lars: "Vi retter en stor takk til intervjuer her, siden label-deal spant ut i fra vår kontakt med HM.NO. Argonauta Records ser ut til å være et bra selskap for oss. Vi tror det er et skritt fremover, og er selvsagt spent på feedback og aktivitet på Ghost Empire-albumet."

Kenneth: "Å få ut albumet føles som en befrielse, godt å ha dette ute på markedet samt at dette albumet kommer på nytt selskap, Argonauta Records fra Italia. Album er ute på cd samt digitalt, så dette håper vi blir bra. Du, Yngve, er jo litt delaktig for at det ble Italia på oss, så vi bukker dypt for at kontakten gikk via Heavymetal.no, label og tilbake til oss."

Det der er nada, viktige er jo at folk får hørt dere, for jeg husker at planen jo var å slippe selv om det ikke ble deal, greit å spare dere for litt jobbing :).

Les min anmeldelse av skiva HER.

Og foreligger det planer om LP? Og vil det være samme selskap eventuelt, eller er dere fristilt til å hente inn andre alternativer?

Lars: "Vi har fysiske versjoner fra begge de to forrige utgivelsene våre (Among Gods på LP og CD, Monument på CD) liggende, og ønsker selvsagt å gi ut Ghost-plata på vinyl. Men man må tenke litt fornuftig i forhold til etterspørsel/salg. Mulig at vi nå velger å legge penger i noe som er mer viktig for bandet nå."

Kenneth: "Vi er fristilt i henhold til vinyl, så her kan vi gjøre hva vi vil. Cpveret på albumet skriker jo etter vinylformatet, og som den vinylelskeren jeg er, må jeg si at det frister å gi ut denne på vinyl selv. Dette gjorde vi på debuten, på eget selskap City Of The Dead Records. Så drømmen er jo helt klart å få ut både Monument (forrige album) og Ghost Empire på vinyl, så om det er selskap der ute som er villige til dette, get in touch! Jeg etterspurte selvsagt vinylpress når vi skulle gi ut albumet, men Argonauta Records gjør ikke dette, men gir bandene mulighet til å trykke selv og få plateselskaplogo på vinylen samt distro. via selskapet for vinyl."

Er det lett å være Among Gods da? Å få spillejobber, åpner dørene seg for dere lett? Eller er det som med mange band som ikke følger de tidstypiske sporene, en tung og vanskelig vei?

Lars: "Å være Among Gods er i seg selv ganske så fett ;). Veien er tung og vanskelig, ja, men det er ikke nødvendigvis negativt. Ting vil nok løsne, og vi er underveis."

13939490 1078205025565963 50352446393357788 NKenneth: "Jeg føler nok at det alltid har vært en tung & vanskelig vei for band som oss, vi hopper ikke på trender i tiden og da er man ikke alltid like interessante for spillesteder o.l. Men jeg tror allikevel at AG treffer en masse der ute, og vi får bare jobbe på så hardt vi kan for å nå ut til folk og for å få spillejobber. Jo mer og hardere vi jobber, jo bedre smaker en spillejobb, og det er vel verdt strevet."

Det er som vanlig en dysterhet i riffingen, og en knusende groove som ofte identifiserer dere godt. Så doomen dere spiller er ikke nødvendigvis blytung hele tiden. Hva tenker dere her? Hva slags elementer føler dere forklarer sjangeren? Er det soundet, tempoet, stemningen…? Innen doom har man uansett veldig mange sjangre, om man begynner å spa litt.

Lars: "Vi smir fremdeles på stålet og jobber mye med uttrykket. Det kan beskrives som god gammel dødsmetall, hvor man ofte hadde samme vinkling som Among Gods har nå. Ikke så kompliserte greier, altså, men en viss form for ekthet. Deler av tyngde, driv og melankoli, samt et vokaluttrykk som river i sjela. I dag er det vel altfor mange om beinet, så man må være tro mot det man holder på med."

Kenneth: "Her kan jeg lett skrive noen sider, he-he..men jeg skal forholde meg kort, doom i mitt hode skal være tung, mørk, dyster og melankolsk. Men samtidig skal den treffe deg på et vis, som en knytteneve på steder du neppe vil ha en knytteneve plantet ;) I en låt som Tundra Ghost Empire har vi jo en slags blanding av vakre partier og en brutalitet av riff, med en slik setting får man vandre gjennom mange landskap og stemninger, og dette er fett. Om man kan være klisjeaktig så kan det jo symbolisere livet, man har gode dager og man har dårlige/mørke dager."

Coveret, det ser veldig symbolikk ut, hva legger dere i det? Er det en form for fritenking eller er det et eksisterende tegn/symbol?

Lars: "Kunstneren fikk frie tøyler og har kommet opp med noe han følte passet tekst/musikk. Vi er mer enn fornøyd."

Kenneth: "Coveret er rett og slett fantastisk, både i fargevalg og uttrykk. Artisten fikk frie tøyler samt at vi var med i prosessen hele veien, og så fikk vi jo med litt skulls som seg hør og bør..gjerne i en litt annen form enn et typisk dødsmetallband, der det er mye blod og gørr på skallene ;). Men tanken vår hele tiden er vel å gjøre noe utypisk for sjangeren, selv om vi holder oss godt innenfor. Så covermessig er estetikk viktig for oss, derfor har valget falt ned på denne artisten som har gjort mange store band men allikevel ser hvert band for seg selv."

Og hvem står bak coveret/layouten?

Lars: "Metastasiz fra Frankrike har gjort arbeidet. Han brukte vi også på vår forrige utgivelse."

Har opplevelsen med Argonauta Records vært såpass at det frister å henge der? Det er jo i utgangspunktet et selskap jeg personlig mener er i tråd med Among Gods og som burde passe i hvert fall.

Lars: "Argonauta/Among virker som en bra match. Et videre samarbeid er absolutt aktuelt fra vår side."

Kenneth: "Argonauta har vel så langt gjort alt riktig, overholdt datoer og avtaler til punkt og prikke - og har en bra distribusjon i våre øyne. Så det virker som om Argonauta Records og AG passer godt sammen, så håper vi at plateselskapet tenker det samme og er fornøyd med å ha oss i stallen. Så langt som til hvilket plateselskap som gir ut neste AG-album har jeg ikke tenkt enda, men selskap renner jo ikke akkurat ned dørene til undergrunnsband som oss, så funker samarbeidet som det gjør nå, er vi fornøyd om neste også kommer på samme selskap (nå fikk jeg jo tenkt litt, ha-ha)."

Og dere shoppet litt her hjemme, men der møtte ikke Among Gods veldig mye støtte eller interesse. Er det profeter i eget land-reglen som gjelder tror du? At det kanskje blir lettere å komme hjem for spillejobber og mulig avtaler nå som dere har et album ute på selskap?

Lars: "Norge har utrolig mange bra band å ta av, og det kan være en av grunnene til at vi ofte blir oversett. En annen grunn er selvsagt at vi fremdeles er ganske ferske som band. Dette vil nok rette seg betraktelig om en tjue års tid, he-he."

Kenneth: "Godt mulig at jeg banner i kirken nå, men føler at i Norge får de samme bandene oppmerksomhet gang på gang. Dette er selvsagt fortjent, men du verden så mange bra band som finnes under overflaten og dessverre aldri kommer opp der de fortjener å være. Nå snakker jeg ikke om oss, det ville vært for cocky, men masse av band der ute er superflinke og lager fet musikk uten å få særlig sjanse til å vise dette for et større publikum. Å høre om de store norske metallbandene gang på gang er dørgende kjedelig for meg personlig, og jeg må få benytte anledningen til å berømme Heavymetal.no for å dra frem band som jeg snakker om over her, gi dem litt omtale og ros og faktisk vise at det finne andre band enn the big 4 liksom..."

We aim to please :). Dessuten er jo hovedagendaen, og det har det vært helt siden starten, å gi alle den samme muligheten, at man ikke må ha svære selskaper, kjente folk eller salgspoenger med gjester og kjente bak seg for å få intervjuer og omtaler.

Og siden jeg er kjempehappy med forrigeskiva, hva er forskjellene etter deres mening?

Lars: "Forskjellene er ikke gigantiske i grunn. På konsert med Among Gods vil man se den røde tråden helt fra debuten til den nye plata. I grove trekk har Monument mye driv og melankoli i seg, mens Ghost Empire nærmest er en blanding av debut og Monument. Produsent, Andreas Johansen, la ned utrolig mye arbeid i nye skiva. Vi fant på en måte en felles visjon om type lydlandskap og jobbet med mye analogt utstyr."

Kenneth: "Vi er på en måte samme band med samme tilnærming, vi gir lite ved dørene og kjører vår greie. Men Ghost Empire har et annet lydbilde enn forgjengere Monument, så jeg føler vel at vi har utviklet oss som band, nye albumet er mer rett frem på en måte. Når det skal være sagt, så satser vi på at Monument kommer ut i en re-utgivelse iløpet av vinteren med en ny miks, så dette kan de innbitte fansene glede seg til, den låter kanon. Mulig at det også blir en liten bonus godbit på re-utgivelsen også, hvem vet ;)."

Man ønsker jo å sjekke hvilke låter bandet liker, hvilke favoritter dere har selv. Så, hvilket av barna er favoritten? Og hvorfor?

Lars: "Tundra."

Geir: "Deliver Us From Evil på grunn av den aggressive og seige grooven som mater fra start til slutt."

Kenneth: "Jeg holder vel en knapp på to låter, Tempest, fordi at denne symboliserer en driv og kraft som jeg er glad i samt at den inneholder noen up-tempo riff som er fantastiske om man lytter etter - og Wolves, mye på grunn av at det var en av de låtene jeg likte dårligst før vi gikk i studio, men når vokalen kom på (denne kom litt ut fra intet og jeg ble særs fornøyd..) så fikk låten et driv og in your face-trøkk som det oser lokomotiv av, låten ble også kortet noe ned i studio, noe jeg personlig synes kler låten bedre."

Among Gods er litt på sidelinjen i Norge, det er et band som ikke nødvendigvis alle kjenner til, men jeg tror de fleste som er i eller nær målgruppen, og som hører dere, vil like det. Hva er grunnen til at det er slik? At det er så vanskelig å få innpass i promoteringen, synligheten, i Norge for dere?

Lars: "Noen synspunkt rundt dette er allerede luftet, men igjen, vi ser på det som en utfordring. Utrolig mange band rundt om som har det på samme måten og det er vel på en måte sunt. Litt konkurranse er greit, så lenge det ikke er snakk om svingstang og bukk ;)."

Jeg bukker og neier, jeg setter STOR pris på at dere tar dere tid til å stoppe innom Heavymetal.no. Har dere noen spydigheter, kjærlighetserklæringer, hatfulle utsagn eller kos til noen/noe?

Lars: "Takk for støtte helt fra den spede start. Vi ser Heavymetal.no som en avgjørende faktor i bransjen, og ønsker lykke til med det viktige arbeidet!"

Kenneth: "Henger meg på Lars her og ytrer respekt for det arbeidet Heavymetal.no legger ned, masse band får oppmerksomhet og for veldig mange er dette en viktig brikke for å fortsette sitt utrettelige arbeid med musikken. Og ikke minst så liker jeg ærligheten til Heavymetal.no, man vet at man får meninger og ord som er ekte, ikke bare skrevet for å tilfredsstille enkelte personer, bransjer eller enkelte maktpersoner innen musikken.

Vi burde jo hatt noe slikt fåkk off!! rock`n`roll-snakk her også, men vi er jo snille og greie menn som er svigermors drøm..eller.."