Karmøygeddon 24

Autonomie, unge thrashere

av arni sørlie

Autonomie 21

Bilde, fotograf: ukjent

I vår føljetong om unge band fra vestkysten, og som vi har under paraplyen til Undegrunnsfestivalen i Stavanger (sjekk artikkel på den HER), starter vi med Autonomie, en ung gjeng som drar inn Sepultura, Metallica og Kvelertak som inspirasjon. Arni har tatt på seg å promotere den unge og ville vesten, take it away! Yngve

***

De spiller thrashmetal med inspirasjon fra band som Metallica, Kvelertak og Sepultura for å nevne noen. Musikken deres er hentet fra ulike sjangere så lenge det høres fett ut! De elsker å få god stemning på konsertene sine, så det er bare å komme og avgjøre selv om de fikser det! Snart kommer det noen låter ut, da de nettopp har vært i studio.

Bandnavnet, det har jeg ikke bare lurt på hvordan man uttaler, men også hva det betyr, og hva som er opphavet til nettopp dette bandnavnet?

"Vi uttaler det Autonomy, for det var det vi først valgte å hete, men så fant vi et annet band som heter Autonomy. Pål, som er bandets trommis, søkte opp et annet ord for frihet/selvstyring, og fant da Autonomie. Det er akkurat det samme, bare på fransk. Vi er et band som på en måte ikke har noen regler når det kommer til hva vi spiller innen vår metal/thrash."

Kan du fortelle litt om bandmedlemmene…navn, alder, instrument. Hvor kommer dere fra, og hvordan ble dere et band?

"Markus Andersen er bandets gitarist og vokalist. Du kan godt kalle han bandets voksne som tar litt ansvar. Han kommer fra Hundvåg og er 17 år gammel.

Michael-Høyland Sjøen er bandets lead gitarist, han var med og startet Autonomie. Han er 15 år og kommer fra Hundvåg. Han er sjenert, men når han kommer på scenen er han galen i hodet.

Jonas Tollagsen er bandets bassist, og han kom sist inn i bandet. Han er 15 år og fra Hundvåg.  Han ble med etter at vi hadde en liten klinsj med den gamle bassisten. Vi fikk han med ned til øvingslokalet siden vi visste han kunne spille litt gitar fra før av.

Pål W. Skipnes er bandets trommis og tekstforfatter. Han kommer fra Tasta og er 16 år. 

Markus og Michael kommer som regel med små justeringer.  

Bandet ble startet av Pål som trengte bandmedlemmer til bandet Håndgranat. Det ble litt uenigheter, som ikke er uvanlig i et band, så det opprinnelige bandet ble til to band, og Autonomie ble startet i mars 2021. Siden den gang har vi spilt konserter på flere bydelshus i Stavanger."

Dere er svært unge, men spiller voksent og har et uttrykk som får oss aldrende til å tenke på den gamle thrashen vi hørte (hører seff enda) på for 30 år siden. Hvor kommer inspirasjonen fra, og hvordan blir låtene til i Autonomie?

"Vi tar mye inspirasjon fra band som Metallica, Slayer, Exodus og Kvelertak. Det er som regel Pål og Markus som kommer med riff som vi bygger på og jobber med mens vi er i øvingslokalet. Vi jobber ganske fort sammen som et band, for vi har spilt en god stund sammen. Vi vet hvordan alle tenker når det kommer til trommer, rytmer…osv."

Hvordan er det å være et slikt type metalband i 2021, er det et miljø for det? Er det mye metalheads blant ungdommen?

"Ja, vi føler at det er et miljø fordi det kommer såpass mange folk på konsertene våre. Det gir veldig mye motivasjon til å fortsette. Vi føler at det er en god del metalheads blant ungdommen i dag, mye mer enn vi hadde forventet. Når folk som egentlig ikke er metalheads kommer på konsertene, blir de ganske sjokket over hvor bra det egentlig er. Det skaper jo miljøet større. Vi merker at etter vi startet dette bandet, har metalen vokst veldig fort og at folk digger musikken vi spiller. Hver gang vi har spilt har det vært ganske så stappet med folk."

Dere har vært i studio, og resultatet er jo strålende. Hvor ble det spilt inn, hvem satt bak spakene, hvem mastret? Kommer det ut flere låter?

"Vi har spilt inn på Bridge Burner Recording. Der er det Ørjan Kristoffersen Lund som sitter bak spakene å styrer og mastrer."

Dere har spilt litt rundt på ungdomsklubbene lokalt, og ryktene skryter over fremførelse og proffesjonalitet. Hvor ofte øver dere, hva er planen videre, hva er målet, drømmen, hvor skal Autonomie?

"Vi øver som regel 2 ganger i uken, men om vi vet vi har en konsert i nærmeste framtid, øver vi så å si hver eneste dag i 3 uker før konserten. Drømmen er å komma så langt som mulig, å kunne leva av å spela i band får heile gjengen e drid lei skole :)."