Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Vanir "The Glorious Dead"

av steinar selstø

Pmz121Selskap: Mighty Music

Release:  20.10.14

Vanir er kommet til album nummer tre, uten at undertegnede har stiftet bekjentskap med dem før. Dette er en sjanger, pagan/folk metal, som i utgangspunktet sjelden tiltaler meg, så ha det i bakhodet.

Vanir@Facebook

Det er en nokså røff versjon av sjangeren Vanir står for. Det er mye heavy metal som ligger i bunn her, ikke noe ompa-ompa, og tyngden er veldig godt ivaretatt. Gitarsoloen i March Of The Giants er et tydelig eksempel på at røttene er solid festet i klassisk heavy metal, og det rytmiske fundamentet viser det samme. Det er lite av det musikalske som er hentet fra black metal eller power metal her. Et unntak er vokalen, som er en mørk og grov ekstremvariant som av og til dras opp til det grimme. Det resterende er sugende tung og riffbasert metal.

Litt egenart prøver danskene å sørge for, og dette gjøres først og fremst i form av sekkepipen som den kvinnelige bestanddelen av bandet spiller. Instrumentet brukes nokså hyppig, og selv om det rett nok gir bandet særpreg, så fungerer det ikke optimalt. Jeg synes ikke metalen og sekkepipen er så godt integrerte som de burde vært, og den irriterer derfor mer enn den tilfører. 

Materialet er jevnt og solid, men ikke veldig spennende. Tittellåta har en sterk melodi som fester seg veldig lett og ikke slipper taket. Ellers er det meste på det jevne. Låtene er strukturelt enkle saker, og man når derfor et delvis sammenlignbart band som Einherjer sånn cirka opp til navlen. 

5/10 

Tracklist:

  1. Fall of the Eagle 
  2. March of the Giants 
  3. Written in Blood 
  4. The Glorious Dead 
  5. I valkyriernes skød 
  6. Overlord 
  7. The Flame of Lindisfarne 
  8. Blood Sacrifice 
  9. The God Emperor