Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Galar "De Gjenlevende"

av steinar selstø

10614175 10152256768437116 1964246575970713874 NSelskap: Dark Essence

Release: 16.03.15

Jeg husker godt at debuten fra denne gjengen falt i smak. Det forrige albumet gikk meg hus forbi, og det var dermed med en viss forventning promoen av 'De Gjenlevende' ble spunnet for første gang. Det tok ikke lang tid før ting falt på plass …

Galar er så visst lett gjenkjennelige på denne skiva, noe som vitner klart og tydelig om at man for lengst har funnet sitt uttrykk og sin nisje. Det er fortsatt melodiøs pagan metal det går i, og det er fortsatt kvalitet over det bandet gjør der teft for både gode låter og melodier står igjen som sentrale punkter. 

Bandet er dyktig til å variere, både tempo og innhold. Mye går fort unna og mye av det musikalske er hentet fra black metal, men jevnt og trutt dras det hele ned i form av roligere, instrumentale partier. Her benyttes gjerne også andre instrumenter, som piano eller fagott. Låta Ljós er i sin helhet instrumental. Vokalt varieres det også over en lav sko, og kontrasten mellom den grimme vokalen og den rene løfter materialet. Skiva har altså en dynamikk som er flott. I tillegg har den denne fine balansen mellom det umiddelbare og dybde slik at musikken fenger lett samtidig som den varer.

På minuskontoen er det ingen prekære ting å sette, men jeg synes nok en del enkeltpartier blir langdryge, for eksempel siste halvdel, rundt regnet, av Bøkens Hymne. Det rytmiske blir i overkant repetitivt og anonymt både her og flere andre steder. Dessuten lider man av det samme problemet nesten alle metalband gjør, nemlig den vanvittige mengden utgivelser som ser dagens lys og gjør det særdeles vanskelig å skille seg ut fra mengden. 

Galar@Facebook

7/10

Tracklist:

  1. De gjenlevende 
  2. Natt … og taust et forglemt liv 
  3. Bøkens hymne 
  4. Ljós 
  5. Gjeternes tunge steg 
  6. Tusen kall til solsang ny