Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Cult of Endtime "In Charnel Light"

av rune stordahl

Cult Of Endtime CoverSelskap: Svart Records

Release: 29.05.15

Skal du ha mid-tempo Death Metal med heftig sound og gromlyd kan finske Cult of Endtime være et godt alternativ. De har holdt det gående siden 2010 og fikk ut et par demoer den gang. Siden har det vært stille, men nå er altså deres debutalbum In Charnel Light ute på Svart Records.

Bandet var meg ukjent, men da presseskrivet lovet et femhodet kadaver som spilte Vintage Death Metal (!), ja da måtte man jo bare kjenne sin besøkelsestid. Vintage Death Metal betyr i dette tilfellet Old School Swedish Death Metal, med solid vekt på melodi og med langt grommere produksjon enn skivene som ble gitt ut for mellom 20-25 år siden. Gitarlyden er ikke helt HM-2, men den er ikke så legendarisk her i hus, så i mine ører spiller det ingen rolle. De har uansett fikset en sjukt rund og fyldig vrenglyd som passer materialet helt utmerket.

Et annet punkt de også skiller seg fra svenske-scenen på nittitallet et at så godt som alle låtene ligger i mid-tempo. Det borger for mye groove, men det gjør også at det blir for mye ompa-rocketakter for at det blir innertier for min del. Skiva er likevel mer enn hørbar bare for å ha presisert det. Det de mestrer aller best er faktisk de låtene hvor de kjører løpet fullt ut og lar atmosfære og seighet dominere alt. Da kommer også den surklete dødsrøsten til vokalisten virkelig til sin rett (sjøl om det i rettferdighetens navn skal sies at den er i sitt ess gjennom hele plata).

Platas beste spor heter Discourse with the Dead og hadde hele skiva vært av samme kaliber kunne dette fort ha vært ei skive som ville figurert på årsbeste-lista når 2015 skal summeres opp. Om du ikke sjekker ut hele skiva bør du iallfall gjøre deg selv den tjenesten og høre akkurat den, om ikke annet.

Cult Of Endtime@Facebook

6/10

Tracklist:

  1. A Vast Cosmic Horror
  2. Cairns On Mercury
  3. Prognatus De Sigillum
  4. The Colossus Fell
  5. Hidden Gods
  6. Gnostic Haeresis
  7. Funeral Voyagers
  8. Discourse With The Dead