Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Byrdi 'Eventyr'

av arni sørlie

Byrdi CoverSelskap: Vardauger Productions

Release: 14.12.15

Norsk akustisk folkemusikk fra en tid der tro og brutal virkelighet var hverdags? Kunne det vært et perfekt innslag mellom kapitlene i en live opplesing fra Sagaen om Isfolket? Er fjell, skog, vinter, klær laget av jaktbytter, steinalder/oldtid, sterk nasjonalisme, sterke bånd, og spenning ord som treffer her? 

Hvis jeg begynner med å sakse lyrikken fra platens andre vise, Skare (her kan jeg bruke ordet vise uten å få kjeft!), tror jeg mange vil ane litt av medlemmenes tilhørighet i hva som inspirerer og mest sannsynlig motiverer gjengen til å lage en plate som Eventyr.

Skare

"Månens barn vil li og sørge.
Tatt av dage, solens tørke
Åker fattig, brann og bråte
Ut av dage, ulveåte
Senvinters skare
Frostbitt og sår
En risning i sjelen
Når marken vekkes til vår
Rimdekket grøde
Nedfall og råte
Mot jordslåtte åtsler
Den evige sirkelens gåte"

Jeg har ingen tvil på spørsmål om at dette er spot on sin sjanger, og sikkert i toppsjiktet hvis noe skal sammenlignes. Selv vet jeg ikke hva jeg skal sammenligne med, for dette er så annerledes og uvant for mine ører at jeg er blank. Det eneste jeg kan si med sikkerhet er at det er massive mengder stemning, og ikke minst, Eventyr i det lytteren blir servert. Det er ikke ofte jeg får så sterke billedlige tankerekker underveis i min lytting på musikk, det var fett å oppleve!

En fyllblods Byrde har vakker fløyte, Furer friskes opp med munnharpe, man hører fiolin, mye akustisk gitar, koring, litt growl, damevokal, melankoli fra start til endes, og jeg spør meg selv, skal de kristne jages, eller er det de kristne som jager? Lytt til lyrikken folkens, det er en stor del av det man får servert.

Helt uten noe å sammenligne med, og null peil på sjanger, lar jeg denne gang karakteren ligge, men håper beskrivelsen og coverart gir deg en liten nysgjerrighetsvekker.

  1. Vardauger
  2. Skare
  3. Tuntroll
  4. En Fullblods Byrde
  5. Fanden Og Kvitekrist
  6. Hovslag
  7. Furer
  8. Speilet