Karmøygeddon 23 B

Ygfan "Hamvakból..."

av steinar selstø

Ygfan 18Selskap: Fekete Terror

Release: 28.05.18

Fekete terror er en ungarsk tape-label. Denne skiva er dog å få fatt i på CD også, om man foretrekker det formatet blant de fysiske alternativene. 

Stilmessig ligger ungarerne i post metal-land, med tydelig fokus på melodi og atmosfære. Referanser kan tidvis trekkes til Anathema melodisk. I de neddempede partiene, der rolig klimpring på gitaren er i fokus, hinter man faktisk til Seigmen. Den episke renvokalen på sin side gjør at tankene ledes mot Falkenbach. Med andre ord, paralleller kan trekkes til diverse band fra ulike hjørner av rocken/metalen. At man henter litt fra ulike stiler er et pluss. Blant annet er nevnte vokal en klar styrke der den står som en flott kontrast til den grimme varianten.   Totalen er derimot ikke følelsen av plagiat. På ingen måte. Snarere er det atmosfæren som står igjen som det man husker. 

Dysterheten rår. Melodiføringene sørger for at tristessen er til å ta og føle på. Lukker man øynene, kan man la seg føre med. Føre med bort fra hverdagen. Musikken har kvaliteter nok til det. Låtene er nokså lange, i intervallet 5-8 minutter, og dette kjennes akkurat passe. Bandet har teft for å stoppe dem før ideene er dratt ut og tviholdt på for lenge. 

En del kvaliteter til tross, skiva har også åpenbare mangler. Variasjonen fra låt til låt er ikke god nok. Det føles dermed som bandet repeterer seg selv etter hvert som skiva skrider frem. Monotonien er for markant. I tillegg gagner ikke produksjonen totalen. Gitarlyden er skarp og skjærende og kler ikke låtene. Rytmisk er det heller ikke veldig spennende det man bys på. De tyngre og rytmisk fokuserte partiene blir dermed tamme. Foreløpig tåler Ygfan betegnelsen lovende, så får tiden vise hvorvidt utviklingen er positiv.

5/10

Tracklist:

  1. Kezdetben...
  2. Maya
  3. Hamvak alatt...
  4. Csendben...
  5. Vonzásban
  6. Ygfan
  7. Memento Mori