Rockman Hm 2024 500x80

WarteX, drammensere med debutskive

av yngve

Wartex (3)Drammensbandet WarteX er skiveklare, noe de har understreket lenge i form av veldig bra promotering. Å bruke spesielt nettet til å opparbeide et klimaks før et slipp skal ikke undervurderes, men nå som skiva snart er ute, må den jo som i gamle dager leve sitt liv og generere kjøpere og fans. Jeg hanket inn gitarist/vokalist Morten for en prat.

Nå er det ikke lenge til skiva slippes, for ikke før har folk kommet seg ned etter 17. mai-feiringen, slippes 'When It All Fades To Black'. Hva har dere av feel før release? Er det kun gode vibber?

"Ja, endelig er vi her, og det føles utrolig godt - ikke minst spennende. Vi har en veldig god følelse før utgivelsen, men det har nok med at vi mener vi jobbet optimalt mens vi var i studio, men vi fikk også muligheten til å være kreative underveis. Derfor endte vi opp med et annerledes, og bedre, produkt enn det vi opprinnelig hadde. Så ja, kun gode vibber.

Wartex@Facebook

Vil det bli solgt fysiske kopier også? I disse dager er det jo faktisk et nødvendig spørsmål :)

"Vi var aldri i tvil, vi er såpass retro av oss at fysisk format er et must. Siden vi står for utgivelsen selv, og budsjettet er relativt lite, har vi trykket opp 300 ex av When It All Fades To Black på CD, og et lite opplag vinyl kommer senere på sommeren.

Vinylen har fått en velfortjent renessanse, og cd-en i disse dager har i de fleste tilfeller status som mediet for musikk i bilen. Vi får vi stadig forespørsler om disse formatene, derfor trykker vi opp noen små opplag i første omgang for å gjøre skiva tilgjengelig for så mange som mulig."

Og hvordan tenker dere i format-spørsmålet? Er det digitalt som er mest økonomisk og lettest (naturligvis) å gjøre sakene på?

"Altså, jeg har igjennom mange år vært ivrig vinyljunkie, har en god cd-samling og kom meg først inn på Spotify nå i år. Jeg er såpass avhengig av musikk i hverdagen, og føler at disse formatene fyller hverandre ut, da settingen man nyter musikken i gjerne er forskjellig. Derfor kjører vi på med vinyl, cd og digitalt.

Digitalt format er helt klart det enkleste mediet å få musikken ut til flere på kort tid, og med lav økonomisk innsats. Men så er også bakdelen ved digitalt at den økonomiske gevinsten for utøveren også er lav - i hvert fall i den sjangeren vi opererer i."

Det bli releaseparty i hjembyen Drammen 31. mai. Først trodde jeg skiva kom samme dag, noe jeg mener å ha hørt, men jeg leser at det nå er 20 mai, stemmer det? Begynner jeg å rote eller har det skjedd en endring?

"Nei, du har helt rett. Den opprinnelige planen var å slippe både digital versjon og cd på det som skal være vår 10-års jubileumsfeiring 31. mai, men vi tenkte at siden skiva var klar for digital opplasting, så hoppet vi bare i det. Det skal også sies at de digitale utsalgsstedene får skivene ut på nett i veldig ulikt tempo, så for å sikre at When It All Fades To Black er tilgjengelig for massene til jubileums-/releasekonserten, så satt vi en relativt tidlig dato for digital utgivelse. Cd-ene vil være tilgjengelig på releasen og direkte fra oss i ettertid.

Videoen til Ugly kom online for kort tid siden, hva var tanken bak? Hva ligger i teksten og koblingen til videoen?

"Teksten til The Ugly omhandler whisky-fylla, så den koblinga er vel ganske åpenbar, he-he."

Og hvem hjalp dere med klippet? Eller gjorde dere alt selv?

"Som tidligere nevnt har vi dessverre ikke de store budsjettene til å flippe ut med fancy videoer som ytterst få ser allikevel, så videoen ble laget av tekstforfatteren; Marius. En enkel og grei oldschool-harry-rølpe-video.. Vi synes den passet låta fint!"

Drammen og omegn, om vi holder oss litt der, hva skjer? Det har jo vært litt stille fra denne kanten i det siste. Er det mange aktive band for tiden? Kanskje noen bare har en timeout? Unge og nye fjes vi bør vite om?

"Jeg vil si at Drammen hadde et oppsving med gode band på sent 90-/tidlig 2000-tall, men det fislet sakte men sikkert ut. Allikevel er det flere hardtrockende band som holder det gående; Mammüth, Ælvin, Forbidden Forest og Myrkskog er band som absolutt er verdt å sjekke ut!

Jeg vil særlig nevne Atena, som er en samling unggutter som opererer i djent-/deathcorelandskapet. De er helt fantastisk gode, og til og med en gammel rocker som meg kan ikke annet enn å la meg imponere av det de får til, både live og på skive."

Hva slags tilbakemeldinger har dere fått på skiva? Ikke bare fra musikkbransjen, men også familie og venner, er det stemning for dette?

546336 395049597201939 1895640976 N"Jeg er ikke høy på pæra av natur, men dersom det er slik at de som ikke liker skiva holder kjeft til oss, så er tilbakemeldingene utelukkende gode - og det gleder jo et gammelt rockehjerte, når man da endelig slipper babyen sin. Vi har fått tilbakemeldinger fra lyttere som egentlig har vært lunkne til våre tidligere utgivelser om at de får gåsehud (på en god måte) av When It All Fades To Black, og at de får enormt lyst til å drikke øl ved gjennomlyttingen (Ah, kanskje derfor den ikke helt traff meg :) Yj). Dette tolker jeg som at vi har klart å skape ei skive som i hvert fall får lytteren til å føle noe, og det er viktig for meg."

Hva ligger til grunn når det gjelder inspirasjoner? Jeg hører jo en del Lemmy og gammel metal, er jeg på noenlunde riktig kurs?

"WarteX ble opprinnelig startet med et ønske om å skape den perfekte miksen av rock'n'roll og thrash-metal. Folk som har hørt våre tidligere utgivelser mener vi på disse hørtes ut som et rock'n'roll band som forsøkte å spille metall, mens tilbakemeldingene på den kommende skiva sier at vi nå låter som et metallband som flørter med rock'n'rollen - så vi er på vei mot målet i hvert fall.

De musikalske inspirasjonskildene er de klassiske; Motörhead, Ramones, Kiss, Slayer, Megadeth og Overkill."

Hvordan har besetningen holdt stand? Har det vært noen utskiftninger underveis? Eller er det den samme gjengen som fortsatt gnisser instrumentene sine sammen i øvingslokalet?

Wartex (1)

"Det som har vist seg å være den største utfordringen er å finne en trommeslager som makter å spille så aggressivt vi ønsker, og som samtidig har chops nok til å bevare rockefeelen vi mener behøves. Derfor har vi brukt lang tid på å finne trommisen vi har i dag, Stian, og dette har også vært en medvirkende faktor til at vår første fullengder kommer etter så lang tid. Vi har hatt 7 trommeslagere innom på korte eller lengre engasjementer, uten at det førte til noe annet enn bortkastet tid.

På disse ti årene har vi tre i front vært faste: Marius (vok, git), Stian J. (bass, vok) og meg selv, Morten (git, vok)."

Hvordan jobber dere med å promotere skiva? Er det full pakke, maks utsendelse, spamming, ringing etc.? Eller tar dere det litt rolig og jobber jevnt og trutt?

"Vi kommer i første omgang til å promotere selv og gjøre det på grasrotnivå, men kommer til å sende ut skiver til medier, labels og bookingselskaper som kan være aktuelle samarbeidspartnere på veien videre. Man merker jo det at det krever en del å bli lagt merke til, men nå føler vi at vi har et såpass godt produkt at det ikke gjør noe å stå på litt allikevel. I tillegg er vi allerede i planleggingsfasen av skive nummer to. Vi har nytt materiale nok til halvannen skive allerede, dette må selvsagt settes sammen og poleres – men planen er å få kommet seg i studio igjen i løpet av 2014."

De som kjøper skiva eller kommer på konsertene, hva, med dine ord, vil folk få servert?

"Jeg mener de som kjøper skiva vil få det vi faktisk leverer fra oss på konsertene - et godt rock'n'roll-show uten dill og dall, kjappe aggressive låter som man ikke kan unngå å få rockefot av, og en enorm øltørste!"

Får vi fem ultrasyktviktige band/utgivelser for nettopp deg? De du ikke kan leve uten, øde-øy-eblikkene?

"Musikk har alltid vært enormt viktig for meg, så jeg har mange band jeg hører på daglig, men om jeg skal koke det ned til øde øy-skivene, så blir det disse:

  • Overkill The Years Of Decay
  • Megadeth Killing Is My Business...And Business Is Good!
  • Ramones  Leave Home
  • Frank Zappa  Sheik Yerbouti
  • Zeke Death Alley."

Man bukker og sier tusen takk for at dere tok dere tid til å stoppe innom Heavymetal.no. Har dere noen å hate, noen som trenger litt kos eller fortjener en diplom i lokalmiljøet eller ellers? Her er stedet å skrible ned alt slikt:

"Vi var så heldige å jobbe med dyktige folk under produksjonen av When It All Fades To Black, og de fortjener en takk, uten de hadde vi hverken sett eller hørtes bra ut - Christian Paulsen i Battlefront Audio Studios, Kjetil Ottersen - mix og master, Stian Svorkmo - coverart og layout og Mick Olsen - foto.

I tillegg takker vi Heavymetal.no for muligheten til å stikke fram de stygge trynene våre, og oppfordrer rockehungrige folk til å sjekke ut skiva.Takk!"

Wartex (4)Wartex (5)

Wartex (6)Wartex (2)