Tonsofrock-heavymetal.no-500x80 Bolverk%2023

Voidanth, dyster tung rock.

av yngve

Voidanth (1)

Bilde, fotograf: ukjent

Bandet slapp nylig en femlåters ep, som fikk god mottagelse her på Heavymetal.no., Den ble beskrevet som tung og mørk rock, med inspirasjon fra det gotiske teppet som la seg over musikkscenen på 80-tallet til drypp av noe extremt. Jeg fikk gjengen til å stoppe innom, her er grei info fra et band som garantert dessverre vil gå under radaren til de fleste.

Anmeldelsen av Animus leser du HER .

Død så fett dette var. Har dere klart å komme ut til nok folk? Eller er dette er liten hemmelighet for de fleste fortsatt?

Holter: "Takk for det! Det er nok, ufrivillig fra vår side, en hemmelighet for de fleste. Så klart ikke på nogen måte hjulpet av det faktum at for hoveddelen av bandets levetid har det å nå ut til folk gjennom å spille live ikke vært en mulighet. På ingen måte et problem som kun rammer oss, men meget merkbart for et band hvis eksistens har blitt offentliggjort i løpet av de to siste årene."

Litt mørke, mye dysterhet, en flott lydbilde, mye gotisk rock i bunn, en hel del metal i margen. Hva fikk dere til å havne her?

Sæther: "Det er et veldig vanskelig spørsmål å svare på faktisk, men vi kan vel si såpass vi rygga vel litt inn i denne sjangeren etter diverse demoer, pre-produksjoner, prøving og ikke minst feiling. Medlemmene i bandet har alltid hatt en liten forkjærlighet for 80- tidlig 90-talls goth-rock - det minimalistiske, ærlige og uten staffasje.

Fra et låtskriverperspektiv er denne sjangeren også relativt upløyd mark for oss, selv om vi har vært med et titalls utgivelser i andre band/ prosjekter. Vi har stått for innspilling, mixing og mastering av Animus selv og hadde ganske tidlig i prosessen en slags felles forståelse om hva slags lydbilde vi ønsket oss. Videre hadde vi også lyst til å gi ut Animus selv, først og fremst for å eie utgivelsen så langt det lot seg gjøre, men også for senere utgivelser som er planlagt."

Voidanth@www

Hvor ligger dere tekstmessig? Er det lyrikk som skremmer meg rett ut av godstolen? Siden musikken er såpass lite from, og siden estetikken jo ikke tilsier at det er børsting av kosedyr som står i fokus. 

Holter: "Det avhenger jo i stor grad av hvor lettskremt en er. Hovedintensjonen bak tekstene har ikke på noget tidspunkt vært å sjokkere. Men, kommer man inn indoktrinert med et mer puritansk verdensbilde er det vel nok å ta tak i. Det er vel ingen overraskelse at det tekstmessige ligger på den mer pessimistiske enden av skalaen.

Nå er ikke Animus på nogen måte et konseptalbum, men det er fremdeles gjennomgående tema. En belysning av de mer grunnleggende kreftene som driver en. Det som gjenstår når alle fortrengningsmekanismer som kreves for å fremstå som et fungerende menneske er revet bort. Når det kommer til enkelttekster tenker jeg at vi kan tillate oss at folk gjør seg opp en egen mening og ikke nødvendigvis gis alle detaljer om intensjonen bak."

Hvem er dere forresten? Folka bak? Og hva har dere gjort før, hva gjør dere eventuelt parallelt med Voidanth?

Sæther: "Medlemmene har vel først og fremst bakgrunn fra diverse black metal konstellasjoner, noen større og noen mindre. I Voidanth er vel tanken så lite fokus på person som mulig uten at det blir helt tullete med masker og annet banalt hemmelighold. Vi er alle aktive til en viss grad i andre band med hovedfokus innen black metal-sjangeren."

Voidanth 21

Hva er håpet med denne utgivelsen? Som faktisk kom ut i fjor høst, men som har blitt litt forsinket her hos meg på Heavymetal.no. Har dere oppnådd noe med promoteringen?

Sæther: "Skal vel være såpass ærlige at promoteringsbiten av utgivelsen kanskje ikke ga helt de resultatene vi ønsket. Som nevnt over er dette første utgivelsen vi har stått for selv uavhengig av andre band vi har gitt ut med tidligere. Det ble en krapp og bratt læringskurve for å si det sånn. Det hjalp ikke helt at promoteringsfirma vi brukte var under enhver kritikk. Så kun sett noen få anmeldelser og spilt på noen obskure radiostasjoner så vidt jeg har fått med meg."

Siden musikken er lett og vanskelig å forklare, og jeg hører ganske mange tidsepoker i dette, hva er inspirasjonene? Hva slags bestanddeler består Voidanth av? Om dere skal leke litt med tanken om ikke annet.

Sæther: "I Voidanth er vi tre aktive låtskrivere, alle med sine egne inspirasjoner, erfaringer, stil og teknikk. Vi jobber både individuelt og sammen i forskjellige konstellasjoner. Dette kombinert med det faktum at vi ikke har viet oss til en spesifikk genre som begrenser oss, men heller skriver musikken vi vil og jobber med å få det inn i et nogenlunde unisont lydbilde, preger åpenbart musikken i stor grad. Det er mulig å høre mange tidsepoker i dette nettopp på grunn av at vi mellom oss går bredt ut når vi henter inspirasjon. Ikke bare i rock og metal men også fullstendig urelaterte sjangere. Nå består Animus av kun fem låter, og dette vil mest sannsynlig bli enda mer hørbart enn på en lengre utgivelse med flere låter."

Holter: "Når det kommer til å definere bestanddeler er ikke det nødvendigvis det enkleste spørsmålet å svare på. Som nevnt tidligere er det unektelig en solid mengde gothrock i bunnen ispedd en hel del tungrock, og med et litt skjult bakteppe av elektronisk musikk av mer eller mindre industriell karakter. Det er vel også en umulighet at lang fartstid innen black metal ikke påvirker nogen av de musikalske valgene vi tar, selv om vi har andre hovedutløp for akkurat det. Derfra blir det vanskeligere å definere nøyaktige bestanddeler og det vil vel være godt med variasjon mellom enkeltlåter."

Ser dere for dere at Voidanth fortsetter framover, gir ut skive etter skive og gjør mye ut av seg? Er det planer opp mot å satse? Eller er det et tilfelle av at dette nå er gjort, kanskje gjør dere andre ting, vi får se hva som skjer, om det skjer er det fett?

Sæther: "Ja, i hvert fall er en fullengder målet i bandet per nå og noe vi jobber aktivt mot. Vi ligger ganske godt an med materialet til et album og håper på innspilling senhøsten i år. Videre satser vi i alle fall på å få skaffet en 2-3 konserter i Norge i forbindelse med plateslipp."

Coveret er litt avantgarde, hva skjedde der? Hvem tegnet, hva fikk vedkommende av pekepinner, hva gjør tittelen i samspill, om noe?

Holter: "Det er Aleksander Antoni Malinowski som har malt bildet vi bruker på coveret. Det er ikke et bestillingsverk, så pekepinner fra vår side har det vært lite av. Når det er sagt er det jo valgt fordi vi tenker at det tematisk og stemningsmessig passer godt overens med det vi formidler musikalsk. Animus ligger jo etymologisk i krysningspunktet mellom det fiendtlige og det dyriske, og beskriver en underliggende, og ofte skjult, drivkraft. Dette klarer jo coveret absolutt å representere. Så setter vi også pris på å ha et cover som ikke er en mindre variasjon over noe man har sett tusen ganger tidligere."

Jeg ønsker dere lykke til framover, hold meg gjerne oppdatert. Har dere noen avsluttende ord, oppfordringer, merch, linker, alt er lov her, så lenge det holder seg innenfor norsk lov:

Sæther; Tusen takk for intervjuet og oppmerksomheten! Håper så mange som mulig av leserne gidder stikke innom Spotify/Bandcamp for å sjekke ut Animus! Alle relevante lenker kan finnes HER ."