Banner Heavymetalno 23september2022 Summermetalfest Update

Vanvidd "Under Ei Morken Rot"

av steinar selstø

Vanvidd Album 21Selskap: Private

Release: 21.05.21

Vanvidd traff bra på debuten, tilbake i 2016. Oppfølgeren er gledelig nok enda noen hakk bedre. 

Først må det deles ut lovord vedrørende det visuelle. Bookleten i CD-utgaven er herlig, og for fans av episk metal og Ringenes Herre-estetikk, er den en reinspikka innertier. Covermotivet er også flott og understreker ytterligere seriøsiteten bandet åpenbart besitter. Skaffer man seg den limiterte doble vinylen, kommer dette selvsagt enda bedre til sin rett. Kudos!

Vanvidd@Facebook  

Musikalsk er til å kjenne igjen, men man har samtidig gått noen skritt videre. Det låter ikke helt likt. Jeg kan ikke med overbevisning si at materialet treffer meg så mye bedre enn sist, snarere omtrent nøyaktig som da, men totalinntrykket av utgivelsen er jo flere hakk bedre takket være det ovennevnte. 

Folkmetal er på ingen måte det som spilles mest her i huset, men at Vanvidd ikke står tilbake for anerkjente band i sjangeren, er jeg overhodet ikke i tvil om. Skiva åpner med en lang introlåt og materialet deretter favner vidt alt hva en normalt finner innen denne typen metal. Man kan både dra på å være ganske mørke og aggressive med gitarmelodikk hentet fra black metalen. På den andre siden finner man også disse typiske ompa-partiene som unektelig er supercatchy, og også grandiose allsangvennlige partier. Allerede i den første ordinære låta, Havtrollet, dukker alt dette opp. 

Og slik fortsetter det i grunn. Variasjonen er veldig solid. Lengden på låtene følger ingen mal. Man får ytterligere en rolig instrumental og også et spor som baseres på kvinnelig koring. Gjestemusikere er hentet inn. Det skjer en god del, med andre ord. Låtene framstår videre som gjennomtenkte og velarrangerte. Ikke minst er det en del herlige melodiske innslag å kose seg med. 

Å finne mangler er vrient. Jeg blir aldri sittende og ønske meg verken ditt eller datt annet enn kanskje en smule mer egenart. Atypisk for mitt vedkommende, som normalt synes bra er bra, uavhengig av graden av originalitet. Folk metal har aldri truffet meg bedre enn hva Vintersorg gjorde på debuten, og egenarten var en av årsakene. Det føltes friskt og nytt. Helt der er ikke Vanvidd, men om en digger catchy, storslått og episk folk metal, vil man garantert digge denne skiva. Lille Vanvidd fra Arendal står virkelig ikke tilbake for noen i sjangeren. 

7,5/10

Tekst: Steinar Selstø

***

Jeg har hørt skiva selv, og vil understreke, som Steinar er inne på, at dette ikke står tilbake for noen av de store banda innen sjangerne. Faktisk er det detaljer og løsninger her som gjør at de skiller seg litt fra de ølkrussvingende finnene og andre suspekte vesener. 

For meg låter det som en blanding av første til Falconer og Vømmøl Spellemannslag, alt blandet i en extrem kopp. Er du inne på folkmetal med extreme kanter, og med en hel del tøff rytmikk og melodier, støtt opp om Arendalsbandet.

Yngve

Tracklist:

 1. Preludium
 2. Havtrollet
 3. Blodsjord
 4. Nekroalkymi
 5. Fjellheimen
 6. Ved Rundarne
 7. Storm
 8. Om Å Drikke Tvimenning
 9. Fenalår
 10. Orm
 11. Under Ei Morken Rot