Rockman Hm 2024 500x80

Tonic Breed, metal fra Sarpsborg

av yngve

Outsold"Nei, jeg må si meg svært fornøyd med denne, jeg hadde ikke sett for meg at Tonic Breed skulle hoste opp en såpass spennende sak." Dette er sakset fra anmeldelsen min av 'Outsold', Tonic Breeds siste utgivelse. Bli med og sjekk hva bandet selv har å fortelle og om dette kanskje er en gjeng du bør sjekke ut nærmere.

Dette var overraskende. Nå husker jeg ikke hvordan dere låt sist, men det er slik jeg minnes flere hakk opp. Hvordan ser dere selv utviklingen?

"Det er vel naturlig å sitte med en følelse av at ditt siste produkt er det beste, og for vår del ville det vært uaktuelt å gitt ut en ny skive hvis vi ikke følte det kunne overgå det forrige. Vi er svært fornøyde med hvordan denne skiva har utviklet seg til å bli. Noe vi kanskje slet med ved forrige utgivelse var at vi ville gjøre alt mulig. Nå har vi fått implementert den velkjente røde tråden, og dette albumet har en mer tydelig rød tråd enn det forrige."

Tonic Breed@Facebook

Og thrash, det er jo thrash, men allikevel er det noe som holder dere litt tilbake og gjør at det hele tiden låter streit metal i deler av materialet. Hvor føler dere selv at dere ligger? Om et i det hele tatt er viktig?

"Erfaringsmessig skal vi være forsiktige med å putte oss selv i en sjanger. Sjangerpolitiet nøler ikke med å angripe dersom det strider imot deres eget selvdefinerte sjangerleksikon. I de tilfeller vi blir spurt svarer vi enkelt Heavy Metal. Vi overlater sjangerdefinisjonen til ekspertene."

Ha-ha, sjangerpolitiet er bare noe juggel uansett, kjør på, thrash er uansett mer enn korrekt danderte nagler og retro i bånn :)

Tonic Breed@www

'Outsold', for meg smakte ikke tittelen helt korrekt engelsk, men det ligger kanskje noe bak? Og hva er koblingen mellom tittel, cover og tekster?

68 Rudi Golimo

"Uten å analysere egne tekster for mye, kan jeg skrape overflaten. Tittelsporet Outsold (altså ikke sold out) tar opp temaet hvorvidt mye av verden blir styrt av de aller rikeste, deriblant eiere av sentralbanker og oljeselskaper. Med penger styrer de mediene, og er dermed i stand til å manipulere mennesket. Ikke overraskende nok kjøper mennesket det (ikke akkurat første gang i historien) og makteliten vinner budrunden nok en gang. Det kan dras paralleller til alle låtene på en eller flere måter. Noen omhandler krig og opprør, andre om tanker som kan oppstå. Coverets hensikt er å skape en stemning rundt nettopp disse temaene."

Nå har dere holdt det gående en tid, når var det dere startet opp? Og har det vært utskiftninger av betydning underveis?

"Vi startet opp i 2007. Bandet har dessverre ofte lidd under utskifte av medlemmer. Skoler, jobb og militæret er blant grunnene. To gitarister og en trommis har allerede forsvunnet, og pr. dags dato er vår nåværende leadgitarist også på vei vekk grunnet ny jobb. Kun to personer er nå igjen fra originalbesetningen. Det finnes musikere overalt, men å finne de virkelig motiverte menneskene er vanskelig, derfor har vi nå slitt litt med å finne en erstatter på ledende øks. Det vanskeligste med å drive et band er å være et band - hvis man har ambisjoner."

64 Patrik Svendsen

Og hva er ambisjonene? Jobber dere mye med å pushe bandet? Og hva har dere oppnådd?

"Vi hadde nok stått med null utgivelser dersom vi ikke hadde høye ambisjoner. Ønsket er selvfølgelig å gå big, dette til tross for at vi er fullt klare over at konkurransen er beinhard. Vi gjør det ikke akkurat enklere for oss selv ved å ikke følge trendene å spille. Vi har egentlig aldri vurdert å modernisere oss kun for å smiske med plateselskapene. Skulle vi gjort et stilskifte måtte det vært fordi vi trodde på det selv og at det var til det bedre.

Vi har alltid jobbet med å pushe bandet. Som nevnt over var det viktig for oss å levere et produkt ved denne utgivelsen vi selv mener overgår den forrige. Vi har også en trang for å utvikle oss live, og søker forbedringer fra konsert til konsert."

Om dere får kul livelyd og framfører låtene bra, er jo dette garantert en kul opplevelse både for bandet og publikum. Spiller dere mye? Og stemmer mine antagelser, liker folk det de får servert?

"Jeg snakker vel for ganske mange band der ute når jeg sier at konsertene er det ganske store høydepunktet i bandsammenheng, derfor har vi alltid vært opptatte av å spille mye live når vi har vært et komplett band. Vi har eksperimentert mye med både liveshow, egne lydmenn og sceneansvarlige. Vi har gjort dette for å prøve å skape et uttrykk folk vil kjenne igjen. Noen ganger har det funka, andre ikke, det gjelder både det visuelle og lydmessige. Vi tar med oss feedback og sørger for å gjøre neste gig enda bedre. Alt i alt liker vi å tro folk liker det de får servert. Vi satser på at jubelen i slutten av hver gig er fordi vi har gjort en bra jobb, og ikke er fordi vi forlater scenen!"

Denne er spilt inn lokalt? Lydlageret? Hva lå til grunn for å velge akkurat denne plassen?

"Denne historien går egentlig helt tilbake til 2011, da vi gjorde en spontandeltagelse i en konkurranse, som vi vant. Denne hadde noe studiotid hos Lydlageret, Sarpsborg, som førstepremie. Vi hadde til da ingen nye låter klare, så studio måtte vente. Lars Andresen har et godt rykte som lydteknikker, og det høres også på skiva. Innspilling og grovklipping ble gjort i hans studio. Siste finish ble gjort i Toproom Studio.

Og Toproom, var det verdt spenna å bruke Finstads hule for å mikse samt mastre innholdet?

59 Tonic Breed Metal

"Helt klart! Børge gjorde en suveren jobb, han skjønte fort hvilken sound vi ville ha. I tillegg til Toproom hadde vi fått prøvemikser fra seks andre studioer. Toprooms versjon raget høyest."

Siden dere ligger og vaker mellom thrash og metal, hva hører dere på? Litt av hvert, for så blande godt?

"I tilfeldig rekkefølge er dette noen av banda som kom opp da spørsmålet ble tatt opp i plenum: Slayer, Megadeth, Metallica, Pantera, Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple, Tonic Breed, Lamb of God, The Beatles, Gluecifer, Bee Gees, Testament, Exodus, Anthrax, Ozzy Osbourne, Wintersun, DOWN, Kiss..."

Nei, dette var rett og slett en positiv overraskelse. Jeg har såpass mange skiver liggende at det av og til tar litt tid. Denne hadde jeg glemt bort litt, men jeg er happy med turen jeg hadde med skiva. Har dere noen avsluttende ord er det bare å skrike ut:

"Mad nice med et intervju his Heavymetal.no! Takk for det! Support the underground and stay heavy!"