Rockman Hm 2024 500x80

Tidsvokterne med full kontroll

av yngve

Got Sdc 15 Boris DanielsenGuardians Of Time har, etter et lite avbrekk og rokering i besetningen, plutselig sluppet tre skiver, fem total, og begynner å klatre opp til et bra nivå. Faktisk er det vel mer aktivitet der nå enn det var når bandet slapp de to første, klassiske skivene. Siste ut i rekken av skiver er 'Rage And Fire', som har fått en god del fet feedback, samtidig som bandet jobber hardt med å presentere låtene live. Etter en fet!! konsert på Southern Discomfort, bar det rett nedover i Europa for et knippe konserter. Bassist Jonkis stoppet innom Heavymetal.no.

Fotograf, alle bilder (Southern Discomfort 15): Boris Danielsen

Les anmeldelsen av 'Rage And Fire' HER.

Guardians Of Time, bandet som nekter å dø, som ikke lar seg påvirke av endringer - føler dere at det stemmer? 

"Ja, vil nok si at det stemmer. Men vi vil si vi har blitt renere enn det vi var på de tre foregående platene. Edge var ganske rett fram happymetall, Machines var mer allsidig og Atrocity var mer progga. Rage and Fire er der vi vil være! Pure heavy metal!"

'Rage And Fire' ja, nytt album, og jeg vet fra en samtale jeg hadde med en av dere at dette er en skiva som rager høyt. Føler dere selv at denne overgår alt, at den er et steg opp fra sist? 

"Den er absolutt et steg opp. Et steg opp fra alt egentlig, mener vi. Den har mye mer energi, melodier og er generelt mer metal enn de foregående platene."

Hva føler dere selv har endret seg mest fra den forrige til denne nye? Jeg påpeker at det er en større tiltrekningskraft fra debuten her på 'Rage And Fire', at bandet ser seg litt tilbake. Tenker dere selv slik? 

"Vi ser oss ikke tilbake men lager det vi selv synes er kult. Vi luker vekk det vi ikke synes funket sist og rådyrker det vi synes er fett, enkelt og greit. Besetningen har endret seg og det er en mulighet for at begeistringen for uttrykk som klisjeer og overkill har blitt en smule større... Ordet klisjé er i seg selv en klisjé. Vi spiser brødskiver med makrell i tomat til frokost nå, og vi gjorde det i 1985, fordi det funker! :)".

Var dere på noe tidspunkt bevisste på hvordan bandet og skiva skulle bli? Eller kom alt naturlig, det som skjedde, det skjedde?

"It all happened for a reason, dude! Vi bestemte oss for at denne skiva skulle bli vår raskeste, mest intense og den skulle være rett i trynet. Mye av resultatet kom etter intensive studiosessions og tidspress, noe som gjør at skiva låter litt friskere enn sine forgjengere."

Guardiasn Of Time Sdc 15 Boris Danielsen

Det er et variert album, fra de klisjefylte powermetal-låtene til min favoritt, 'Empire'. Det er en styrke synes jeg, og jeg vil nesten si at dere har funnet litt av debuten, men beholdt den balanserte variasjonen dere hadde på 'Machines' og nesteskiva. Kommer variasjonen fra hvem som lager låtene? Om det er flere som deltar i låtsnekringen selvsagt.

"Du har mye riktig her, Yngve! Det er flere involvert i låtskrivingen nå enn før da det var stort sett Pål, Rune og Bernt som skrev sanger. Nå er alle mye mer i utviklingen av detaljer og arrangementer.Vi spiller gjennom alt på øving og ideer til komp og riff kastes rundt som bløtkaker i en Benny Hill-sketsj. Til slutt finner Bernt alltid frem tryllefløyta si når det gjelder melodier. Vi vet ordet tryllefløyte kan misoppfattes men vi tenker ikke på Bernts forplantningsorgan her, men evnen til å trylle frem melodier. Legg også merke til at vi skriver ordet trylle i hermetegn fordi Bernt kan ikke trylle på ordentlig. Noe annet ville være for sært å påstå."

Hehe.

Guardians Of Time@Facebook

Hva var grunnen til at trommingen ble tatt hånd om av Jan Willy? Var Geir Øyvind ikke fast medlem i denne perioden? Jeg så Geir Øyvind traktere trommene på releasepartyet, og det var lite å utsette på hans innsats, men bare litt om grunnen?

"Øivind hadde en pause fra bandet en liten periode og i den perioden startet vi også coverbandet Metalworx og Willy var med på trommer der. Så fant vi ut vi skulle spille inn plate og booket miksing. Willy sa seg villig til å spille på plata så sånn ble det. Og det ble fett!"

Coveret er iøynefallende, det kan faktisk være salgsfremmende, som jeg påpeker i anmeldelsen. Jeg ser det ligger en story bak det hele, som det jo har gjort på hver utgivelse. Hvem er denne karen, ildfyren? Og hva i all verden gjør den ondepaven med bilene?

"Den kjekke karen på coveret er en av The Guardians Of Time. Egentlig er han en stille og omgjengelig fyr som heter Kjell Atle, men han trua med bank om vi nevnte det i coveret. 

Plata har to historier og hva er en god historie uten en biljakt?? Tror alle som er på Heavymetal.no kan si seg enig i at alle filmer er bedre med biljakt!!"

11006422 971729456172317 2474525556066335501 N

Tekstene myste jeg gjennom, uten at jeg helt fikk med meg en rød tråd. Jeg vil tro du Bernt har baktanker og at det ligger en del jobb i lyrikken. Får vi en fastfoodversjon?

"Det er som sagt to historier på denne plata. Vi har delt opp sangene i fortid og nåtid - og når vi snakker fortid er det nærmere 7000 år tilbake. Fortidsdelen omhandler Sumerrikets fall og Abraham-religionenes opphav. Det er trukket mye inspirasjon fra klassikere som Moby Dick og Call Of Cthulhu. Andre del foregår forsåvidt også i fortiden da handlinga er lagt til 70tallet, men men. Noen friheter må man ta seg…:). Det omhandler en ung historiker som finner spor av Vatikanets verste hemmeligheter og prøver (forgjeves) å få dette ut til offentligheten. Igjen er det Moby Dick-temaet som går igjen. En person hvis besettelse blir hans undergang."

Hva er det som driver dere? Om et par år snakker vi 20-årsjubileum, selv om det jo var en liten pause. Hva får dere til å gå på øving, spille inn skive, bruke tid på konserter, på tross av at det nok ikke er veldig tykke seddelbunter å hente i Guardians Of Time pr nå...?

"The joy of music! Kicket av å lage musikk og å stå på scenen! Gleden 5 menn har av å kjøre 6000 km i Shiteliner i stram lukt og lett homoerotisk stemning med dårlige vitser, lite søvn og way too much Red Bull, chips og nudler!"

Og jeg ser dere turnerer en del i Øst Europa, er det en grunn til det? Er det et marked, eller har dere rett og slett bygget dere en base i enkelte land? Og hvordan blir dere tatt imot? Mye folk, godt salg etc.?

"Holdningen til metal er en helt annen der enn hjemme. Masser av dedikerte metalfans! Det er dritgøy der nede og vi merker fanbasen bygger seg opp. Folk her hjemme synes det høres veldig merkelig ut, men universiteter setter faktisk opp norsk/skandinavisk som valgfag KUN pga begeistringen for norsk blackmetal og våre norrøne røtter. Når folk der nede får høre at norsk blackmetal ikke er dominerende på hitlister og radio, skjønner de ingenting. Siden metal faktisk er vår største kulturelle eksport er det i grunnen sant. Men en opera i Oslo kan vi bygge.....HVA SKJER!!???"

Hvordan er satsingen her hjemme? Blir det lagt til rette for turnering eller spillejobber i Norge?

"Vi bruker ledig tid på turneer i utlandet og så prioriterer vi de festivalene i Norge som vil ha oss."

Karmøygeddon 2016 folkens, der vil dere få se Guardians Of Time.

Og skiva, det koster å spille inn og finansiere slikt, går det greit økonomisk i det å drifte Guardians? Eller er det så gøy å gjøre dette at bare det å gå i null smaker greit?

"Sist plate spilte vi inn i ei hytte langt inni skogen i Telemark. Vi spilte inn alt selv og sendte det til miks hos Studio Fredman i Sverige. Studioet er kjent for samarbeid med Dimmu Borgir, Hammerfall, In Flames, Firewind osv. Dermed brukte vi heller pengene på proff miks og sparte likevel sparte masse penger på å ikke sitte i studio i ukesvis. Økonomisk sett er ikke GoT en gullgruve, men vi er på riktig side av null og da kan man da ikke klage. Vi gjør jo dette fordi det er en lidenskap!"

Besetningen har vært ganske stabil en tid, det må bety at det er et godt samhold innad i bandet? 

"Jepp, samholdet er veldig bra! Det krangles så og si aldri, og om det skulle skje så er det om hvem som er kulest av Nikola Tesla og Thomas Edison, kulest av Brian Johnson og Bon Scott eller hva som er den beste Helloween-skiva. Ja, vi har faktisk bandmedlemmer som ikke rangerer Keeper II høyest....!!!!!"

Det er vel helt naturlig? Er jo Walls som er #1 :).

Da sier jeg tusen takk for at dere hadde mulighet til å stoppe innom Heavymetal.no, hvor Guardians Of Time alltid har vært velkomne. Har dere noe å slenge på helt på tampen, noen dere vil trekke fram, pluss eller minus, eller om det var noe jeg glemte å spørre om? Her er stedet, alt er lov, så lenge norsk lov følges:

"Keep it stiff!"