Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Rise Above, klare til dyst

av yngve

Rise Above 22

"De definerer metalcore/hardcore i denne formen, med tyngde, aggresjon, melodi og dybde" var blant innholdet i anmeldelsen jeg skrev på bandets ferske skive 'Times Of Clarity'. Jeg har fulgt bandet over tid, og det er både naturlig og kult å trekke de inn i varmen igjen når de er aktuelle. Thomas Holler er med meg i svingene.

Rise Above@www

Da er det på tide å dra dere inn i varmen her på Heavymetal.no igjen, det er en tid siden sist. Hva skjer? Er livet bra?

Thomas: "Hei igjen! Ja, det er en stund siden sist nå. Det er vel blitt en del lenger enn en hel pandemi, til og med. Livet er bra! I hvert fall nå. Nå som vi endelig har fått sluppet debutplata vår. Denne dagen har vi venta på i over 3 år, nå."

Om jeg kommer med påstanden om at det er en tid siden bandet har gjort noe ut av seg, er det jeg som er gamle og ikke følger med, eller stemmer det? I så fall, hva har dere brukt tiden til?

"Haha, nei, du har helt rett, vi har vært helt stille i 2 år. Da pandemien kom tok vi et valg om å holde an til den var over – for det kunne jo ikke ta så lang tid, tenkte vi. Det var jo tross alt dags for å slippe plata – og da måtte man jo få spille konserter. Men så gikk jo tiden, da... Og så gikk det litt tid til... Og så ble vi veldig stille mye lengre enn vi først hadde tenkt. Så lenge at folk må ha trodd vi hadde lagt opp. Men når man først har vært stille ett år, er det ikke så vanskelig å være stille litt til. Og litt til. Helt til – hallo! Vi lever! Lenge siden sist! Her er en låt fra plata, musikkvideo, og slippdato for albumet. Sånn omtrent!"

Rise Above 22 Foto Nico Hagen (At South Coast Creative) (1)

Bilde, fotograf: Nico Hagen@South Coast Creative

Og pandemien er jo over ca., har det vært nedetid gjennom hele den? Eller har det vært noe aktivitet?

"Ja, heldigvis, det begynner å se bra ut. Men nei – vi har ikke vært på latsiden – tvert imot. Vi fortsatt å øve. Masse. Mer enn vi gjorde før pandemien, til og med. For noe måtte man jo bruke tiden sin på!"

Hardcorescenen var stor, er den like stor i dag? Er det lett å for eksempel slå ned i scenen med et nytt album i 2022 og få stor uttelling?

"Jeg tror pandemien skadet scenen ganske kraftig. Stort sett vil jo folk si at punk og hardcore best nytes live, og at det er det som er ryggraden i miljøet. Og når man ikke kan spille live eller treffes for å høre på musikk... Vel, ja, da er det plutselig ikke så mye miljø igjen. Men! En gang punker, alltid punker. Miljøet finnes enda, det har kanskje bare blitt litt fragmentert."

Uttrykket på skiva er jo stiltro, og ikke så lang tunna det dere har gjort før, om jeg husker rett. Om noe, hva er de største forskjellene på Rise Above fra sist gang dere var plateaktuelle? Og er det eventuelt forandringer som er bevisste?

"Jada, det høres ut som Rise Above! Men vi har prøvd veldig mye vi ikke har prøvd før. På plata har vi ballade, låter uten skriking, elektroniske låter, ekstremt harde låter... Faktisk en akustisk låt også. Der er det i hvert fall ingen skriking! Men den får man bare om man kjøper plata! Så det er en del nytt. Samtidig som det er stiltro, som du sier. I motsetning til singler eller EP-er, har man jo på et album mange flere låter –  det hadde vel vært litt kjedelig om alt var likt. Jeg tror ikke jeg kan peke på 2 låter på dette albumet som ligner på hverandre. Hver låt har på en måte sitt eget særpreg. Og det er ganske kult."

Rise Above 22 Foto Nico Hagen (At South Coast Creative) (2)

Bilde, fotograf: Nico Hagen@South Coast Creative

Live er det jo et skue å se dere, jeg blir jo tungpustet bare av å se på, haha. Hvordan er det nå som dere jo begynner å, host, bli litt eldre, er det like lett å kjøre full gnu (alternativt brisen sjiraff) gjennom en hel konsert?

"Hah! Ja. Årene stopper ikke å komme, dessverre. Men helt ærlig, etter all øvingen vi har gjort under pandemien... Vi er i mye bedre form nå enn vi noen gang har vært. Og jeg er så sykt klare til å spille live igjen, nå, etter 3 år uten, at jeg mer enn 24 timer før releasekonserten vår sitter med adrenalin i kroppen bare av å tenke på den. Vi er så sykt klare. Det er dette vi har ventet på."

Er det greit ok å fiske inn jobber for tiden da? Jeg føler selv at det er mange om beinet, og mange bookinger henger jo igjen, og utsettes, så friske jobber er ikke alltid så lett å få fatt i.

"I motsetning til før, kjører vi nå ting selv. Vi gidder ikke vente på at noen andre skal booke konserter for oss, eller at vi skal bli med noen andre og spille. Skal du ha det gjort må du gjørra det sjæl! I slutten av september, den 29., stikker vi til Oslo og Vaterland, og har med oss Life Lessons og Kingseeker som support. Og så skal vi til Bergen, også. Og Stavanger. Og Trondheim. Og, og, og... Lista er lang! Nå er det bare å komme seg ut på veien og spille konsert!"

Innspillingen, hva er de røffe punktene der? Hvor, når, hvordan? Og stemmer sluttresultatet bra med det dere hadde hørt for dere?

"Veldig! Tror ikke jeg overdriver når jeg sier vi har gått frem og tilbake minst 30 runder for å ende opp der vi er i dag. Det låter skamfett. Akkurat sånn vi så for oss!"

Tekster og tematikk, coveret er jo litt apokalyptisk, hva vil Rise Above si med sin musikk og sine tekster? Og er politikk og/eller samfunnsengasjement såpass viktig at det er likeverdig med musikken?

"Ja, det kan du si. Tidligere har vel samfunnsengasjementet, eller samfunnskritikken, mer som, vært i førersetet for tekstene når jeg skriver dem. Men jeg ble litt lei av det, egentlig. Jeg mener fremdeles mye – det er ikke det – men jeg synes det er mye mer interessant å skrive om seg selv, og sine opplevelser. Det føles mer ekte ut, på en måte. Så alle tekstene på denne plata handler om livet mitt, rett og slett. Det blir mer tidløst på den måten. Jeg kan gå tilbake og lese disse tekstene om 10 år, og føle på de samme følelsene jeg hadde den gangen. Det er introspektivt, så aktualitetsfokuset bortfaller. Men så bruker jeg jo masse metaforer da, så det er ikke veldig åpenbart hva hver låt sånn egentlig handler om. Kanskje jeg røper det etter hvert. Hvem vet?"

Tusen takk, setter stor pris på at du tok tid til å stoppe innom Heavymetal.no! Linker, merch eller oppfordringer, hatmeldinger, ros, her er stedet å legge igjen alt slikt:

"Bare hyggelig! Veldig gøy å være her. Takk for intervjuet! Har egentlig ikke noen andre oppfordringer enn å be leseren sjekke ut debutplata vår, Times of Clarity, på Spotify eller Apple Music (eller tilsvarende)! Eller så kan man jo kjøpe den på vinyl, da, hvis man foretrekker det. Ha det bra!"