210525 Heavymetal No Bannerannonse Kg2022 80x500px

Ring Van Möbius "The 3rd Majesty"

av yngve

Ring Van 20Selskap: Apollon Records

Release: 30.10.20

Progressiv musikk fra gjengen i vest.

Jeg elsker prog, og har ingen problem med å skjønne hvorfor dette bandet gjør det bra i progressive kretser. 

Ring Van Möbius@Facebook

Men, jeg skiller mellom det å være progressiv og kopiere de som var progressive. Det siste er tilfelle her, men de gjør det veldig bra. Mye tid har garantert gått med til å jobbe fram lyder, sound og spillestil, alt for å framstå som genuine i nyere tid. 

Jeg har samlet prog i mange år, helt fra breaket over til 1990-91 ca. og hører mye av de klassiske banda her hos Ring-gøtta. Tangentbruken, trommene, vokalen, de lange låtene, alle elementene er krysset av på lista over det man MÅ ha med for å spille 70-talls progrock. Trioen her fikser det utmerket, og jeg vil tro at bandet kan appellere både til de som vokste opp den gang, eller som meg, som har fulgt sjangeren i noen tiår, eller som et band som tilbyr denne sjangeren i en bra støyp i 2021. De fleste gamlingene er jo ikke der at de leverer gullet som de gjorde, for enten var de så progressive i ordets forstand at de beveget seg over i andre sjangre, eller de har sluttet, blitt for gamle. Slikt sett har Ring Van Möbius livets rett i å være en fanebærer for dagens publikum. 

Trioen består av Dag Olav på trommer (som vi kjenner fra thrasherne i Vesen blant annet), Thor Erik (som var en av to i kjernen hos svartmetalbandet Throne Of Katarsis) på vokal, Hammond, Mellotron etc., og for meg ukjente Håvard Rasmussen på Barytonbass og effekter. Gitar sier du? Ikke i følge den infoen jeg har, og når jeg lyttet kunne jeg hører at bandets musikk levde godt uten. Faktisk. Om det er gjemt noe der er det uansett vanskelig å skille ut, for det er mye lyd, effekter og lydlandskaper. 

Tre kvarter med progressiv rock etter boka, spilt inn 100% analogt naturligvis, spilt med finesse og mye liv, energi og korrekt sound. Det er hva du får om du setter på The 3rd Majesty. Klassisk skodd fra et band som har gravd godt og gjenskapt gullet fra tiden de fleste av oss her ikke var store nok til å oppleve under høytiden. Det er mange toner og slag her, kjøper du denne er det god valuta for kronene slikt sett :).

Karakter? Skal jeg trekke fram noe som ikke ga meg så mye, må det være fordi de ikke har så mye egenart. Samtidig er det stort å høre et norsk band gjennomføre såpass habil progrock. Et lite kompromiss, hvor syveren føltes helt ok å slippe på denne. Vil du ha flere referanser og lange, detaljerte anmeldelser, kjør et Googlesøk, jeg nøyer meg å ha hørt mye på skiva, og som anmeldelsen her sikter på, anbefaler jeg folk å sjekke ut.

Tips om du vil sjekke ut et annet norsk band som løser det hele litt på samme måte, ta det gamle og bruke pussefilla på det i nyere tid; D'Accord. Sisteutgivelsen der, III, er enorm!

7/10

Tracklist:

  1. The Seven Movements Of The Third Majesty
  2. Illuminati
  3. Distant Sphere
  4. The Möbius Ring