Kilanerin-a_war_against_the_world-add_kort-500-opt

Panychida "Haereticalia - The Night Battles"

av steinar selstø

A3491610764 16Selskap: Cursed

Release: 30.05.2016

Pagan metal er ikke min store lidenskap, det skal innrømmes. Jeg husker likevel forrige skive fra Panychida som en positiv opplevelse. Denne gangen har man etter sigende gitt seg i kast med en konseptskive. 

Og tsjekkerne fortsetter i den samme tralten, så vidt jeg kan erindre. Vokalen, både grimme innslag og growling, er det mest markant ekstreme innslaget i et ellers melodiøst og episk uttrykk. Til tider er pompøst et dekkende ord. Samtidig er det hele variert, med akustiske innslag som det ene ytterpunktet. I den andre enden av skalaen finner man orkestrering i symbiose med kompakt og tung metal i retning Amon Amarth i en låt som Josafat (The Gathering). De ulike partiene, og for så vidt også låtene, er sømløst sydd sammen til en velfungerende enhet, slik man skal og må, spesielt på en konseptskive. Spennvidden er en stor styrke. Jeg klarer ikke å kjede meg. Det skjer for mye ulikt som pirrer lyttesansen. Bandet har lyktes godt hva gjelder arrangementer og altså helhetsfølelsen en konseptskive skal ha, uten at man er i nærheten av Operation Mindcrime-nivå. 

Hva er så minusene når Panychida virker å gjøre så mye rett? Vel, melodisk er det mye å gå. Gitardrevne melodier er et av de mest grunnleggende elementene her, orkestreringen er å anse som krydder, men det er for sjelden man lar seg begeistre av kvaliteten på melodilinjene. Det er lite som fester seg i slik en grad at man blir gående og nynne ubevisst i hverdagen. De orkestrale partiene bergtar dessuten heller ikke og framstår snarere som litt billige.

Panychida@Facebook

For øvrig er det snurrig å innlemme to livekutt avslutningsvis dersom man ønsker å rendyrke et konsept, men det lurer sikkert en god forklaring i skyggene et sted i Tsjekkia … 

7/10

Tracklist:

 1. The Wild Hunt Assembly 
 2. Procession of the Dead 
 3. The Night Consumes the Light 
 4. Josafat (The Gathering) 
 5. In Striacium 
 6. Hunting the Witches 
 7. ...for I Don't Cause the Evil 
 8. The Livonian Werewolf 
 9. Perchtenlaufen 
 10. Alatyrĭ (live) 
 11. Three Pillars (live)