Rockman Hm 2024 500x80

Pagans Mind, Full Circle

av yngve

11825082 10153194769638952 5505142472239548384 NSkiensbandet har som kjent kjørt et prosjekt i en tid, hvor målet var livekonsert på dvd/blu ray/cd. Utgivelsen er basert på såkalt crowfunding, og i motsetning til veldig mange andre, opplevde  Pagans Mind å bli oversvømt av penger, og fikk dekket både til hele sulamitten og en skvett fløte i kaffen. Jeg tok en prat med gitarist Jørn Viggo for å sjekke litt rundt 'Full Circle', som har release 16. oktober.

Pagans Mind@Facebook

Dvd/Bluray, hvordan kom denne ideen på banen? Det er jo en tid siden 'Live Equation' kom, hva trigget ønsket om å slippe en ny liveutgivelse?

"Vel, det lå litt til rette denne gangen. For det første gikk vi med på å fremføre Celestial Entrance i sin helhet (eksklusiv konsert), i tillegg til at vi også skulle spille en drøss andre låter. Det ble altså 2 sett med tilsammen 2 timer og 40 minutter musikk. Det vil også si at med unttak av noen få låter ble låtmaterialet også veldig annerledes enn på Live Equation. Vi visste også i god tid at det kom til å bli så godt som utsolgt (ca. 1500 mann). Venuen hadde også kameraer og opptaksmuligheter, så vi tenkte: Her har vi en mulighet og vi tar den."

Og dere valgte å gå for denne fan-finansierte løsningen, hvor folk betalte inn på forskudd for å sikre midler. Var dette noe som kom på banen etter at dere hadde prøvd andre måter?

"Godt spørsmål. Selv om vi hadde lyst å få dokumentert denne giggen, var det jo ikke sikkert at våre fans hadde lyst på en liveutgivelse til. Det koster mye penger å redigere 2 timer og 40 min med film samt mixe låter, trykke opp etc etc. Så det var Gerwin Bakker (vår manager Frode  Johnsruds høyre hånd he-he ;) som kom opp med denne crowdfunding-ideen. Han er arkitekten bak hele konseptet, så har Frode dratt i tråder og styrt dette. Vi hadde definitivt ikke fått dette til uten at de hadde sparket oss i ræva. Vi tok så tempraturen på vår FB-side, og spurte om folk var gira på med livemateriale fra Pagans Mind. Tilbakemeldingene var overveldene positive, og med det i ryggen sparket vi i gang crowdfunding-prosjektet."

Og som du sier, kraftig bra oppslutning! Det tyder på mange fans og mange dedikerte fans. Ble dere tatt litt på senga? Mange band som kjører slike kampanjer oppnår jo ikke dette.

"Ja, det var helt utrolig, vi ble veldig positivt overrasket. Vi tenkte (fingeren i lufta) at vi måtte ha inn ca. 20 000 euro for å kunne sette dette ut i livet. Vi endte opp med 32 656 euro innen fristen gikk ut. Jeg må igjen gi kred til Gerwin Bakker og Frode Johnsrud for deres tilrettelegging antall perks, dvs. pakker fansen fikk mulighet til å kjøpe. Det var jo flere ting enn bare liveutgivelsen som ble tilbudt for å si det sånn.

Vi måtte sette en strek og si nei da det kom et forslag om å selge kona til Stian Kristoffersen (trommeslager i PM- Yj) he-he ;), men bortsett fra det var omfanget variert, og det var pakker som kostet så mye som 400 euro pr. stk. (10 stk). Det oppsiktsvekkende er at det var de mest komplekse pakkene som ble utsolgt først. Nå skal det også sies at alt vi fikk inn av midler har gått til å ferdigstille produktet, og pakkene til våre funders, men fantastisk at vi nå da har et ferdig produkt som også vil være tilgjengelig for de som ikke var med i crowdfundingen."

12001811 10152974772011783 605235302 O

Til høyre, liveshot fra konserten: Esa Ahola

Og for de som ikke har fått det med seg, hvor ble konserten spilt inn?

"Center Stage, Atlanta Georgia."

Og det er 2 og en halv time med musikk, spiller dere vanligvis så lange konserter?

"Nei, det er lengste giggen vi har gjort (den og warmup-konserten i Skien en uke før) 2 timer og 40 min med Pagans Mind kan nok normalt bli litt i overkant, da vi er et rimelig fremoverlent band. Vi har aldri vært et band som sparer på kruttet. Normalt spiller vi 90 - 100 minutter, og det holder, men akkurat på dette stedet, med så mange dedikerte fans, en konsert delt opp i 2 sett? Jo, det funket som bare det, og jeg er glad vi gjorde det."

Og ble konserten og filmideen plottet samtidig? Eller kom Full Circle-prosjektet på banen etter at konserten var booket?

"Giggen ble booket først. Innholdet i giggen (Celestial Entrance i sin helhet etc.) ble utviklet etterhvert som tiden gikk. Full Circle plottet var Gerwin Bakker sin ide og det gjorde at det ble en ekstraordinær fin ramme rundt denne konserten."

Til forskjell fra mange andre, har Pagans Mind bestått lenge med samme besetning, lite utskiftinger, om noen. Kun dette tragiske tapet av Thorstein for syv år siden. Hva gjør at dere fortsatt tåler trynet på hverandre? :)

"Du har rett, ingen utskiftinger. Thorstein sluttet i Pagans Mind i 2003, 4 år før han tragisk døde i 2007. Han er en savnet i musikkmiljøet i Grenland, og han har absolutt satt igjen sitt fotavtrykk.

Men ja, det er helt utrolig at det fortsatt er samme gjengen. Det har definitivt vært en reise på godt og vondt (som i de fleste band). Det har nok vært flere medlemmer i bandet som på ulike tidspunkt seriøst har vurdert og hoppe av. Det er for eksempel alltid temperatur når vi møtes for å jobbe. Noen ganger fungerer det dårlig, andre ganger blir det fantastisk musikk ut av det. Trolig et nødvendig onde for å få det resultatet vi gjør. Den dagen alle plutselig skal være enige i alt, kommer vi trolig til å begynne å gi ut dårlige plater. Det må vi unngå.

Vi står her, samme gjengen enda, og vi er godt i gang med nye album. Vi har musikalsk noe unikt sammen, et sound som er vårt og som er særegent, det er det verdt å ta vare på så lenge ønske om å skrive bra musikk er tilstede."

Tittelen, 'Full Circle', peker det mot noe spesielt? At dere blir filmet fra alle vinkler eller at noe har kommet full sirkel?

"Tja, det  er vel litt det siste. Progpower USA (2003) var ett av de første stedene vi kom og ble mottatt og hyllet som rockestjerner. Det var en opplevelse som har betydd mye for oss som band. Vi har siden besøkt festivalen, og Atlanta, i 2007, 2009 og nå 2014, som trolig blir bandets siste opptreden der. I tillegg er konserten en reise som tar for seg materiale fra hele vår karrière. Således passet tittelen godt, og som en hyllest til våre fantastiske og lojale fans som har fulgt oss alle disse årene."

Du Jørn Viggo har gjort og gjør sikkert andre musikalske saker utenom Pagans Mind, hva er statusen din nå?

"Jeg var nok hakket mer aktiv på den fronten tidligere. Som noen muligens har fått med seg spilte og skrev jeg låter i Jorn fra 2002 til 2008, og var en sentral brikke å å bygge det bandet opp. Både PM og Jorn eskalerte på samme tidspunkt, og det ble umulig å være tilstede i begge leire. Det var litt vemodig å gi seg der, når jeg sammen med Lande var primus motor i det bandet og ikke hadde kapasitet til å bli med videre.

Jeg har også skrevet ferdig ei fet skive sammen med Floor Jansen (Nightwish). Vi har nylig snakket om å ferdigstille dette i 2016/2017, so let's see what will happend.

12037693 10152974773341783 1115620368 O

Livebilde til venstre (fra konserten), foto: Jim Wilkinson

De siste årene har jeg også skrevet masse låter og gjort demoer etc. Du skjønner, melodiøs rock/hard rock har alltid ligget nær mitt hjerte, og jeg elsker band som Foo Fighters, Van Halen etc. Drivende fete rock'n roll-riff krydret med attityde, solide arrangementer og melodier. Jeg gjorde jo litt av det i Jorn, men Jorn ble mer i retning classic hard rock/metal ala Black Sabbath, låter som er tunge på labben, mens det jeg her illustrerer er mer lekent løst og lett på labben. kke så seriøst og sort, mer feelgood! Jeg har alltid likt denne sjangeren, og vil like den helt til hjertet mitt slutter å slå. Så naturlig nok tenker jeg på å sette et prosjekt ut i livet, et nytt frø som jeg kan bruke tid på ved siden av PM - og som etterhvert får mer fokus den dagen PM eventuelt ruller inn årene. Og nei, PM har ingen planer om å stoppe enda, og jeg har heller ingen planer om å hoppe av det toget, men ingen skigard varer evig. Vil trolig gjøre ei debutskive innen noen år, dette blir ikke et soloprosjekt, men et band som blir presentert. I'm addicted to writing music, så jeg vil alltid søke utløp for den delen av meg."

De som var med å betalte kalaset i forkant, jeg var blakk på det tidspunktet dessverre, hva får de av fordeler? Tidlig release? Og vi andre? Når kan denne handles?

"Det er naturlig en del eksklusive produkter som de får tilgang til som ikke alle får, samt at det trolig ble litt billigere for dem (noe må en jo få igjen når en er med å investere i et produkt;), og ja, det er de første som får tilsendt materialet. Men det vil bli gitt ut også. Offentlig utgivelse blir 16. oktober 2015, og det gis ut av SPV/Steamhammer. Det som helt sikkert vil bli tilgjengelig for alle er dvd/bluray, cdog lp av giggen. Vi har også kjøpt tilbake alle rettigheter til vår backkatalog, det vil si at vi etterhvert vil slippe våre 4 første utgivelser på vinyl. Dette vil settes i ut i livet etter at Full Circle er utgitt, og så kommer det ny skive i 2016."

Takk for at Heavymetal.no ønsket litt info om status i leiren. Viktig og kult at du (dere) fortsatt gir jernet! Stay Frosty ;)."