210525 Heavymetal No Bannerannonse Kg2022 80x500px

Ovërhead feirer 10 år som Motörhead-tributeband

av arni sørlie

10923625 806956572705178 2535495572633777159 NNår man som musiker er så fan av et band at man til slutt har et tribute band, og i tillegg er så heldig å få feire 10 års jubileum, da blir man imponert. Ovërhead har gjort nettopp dette, og i den forbindelse drylte jeg noen spørsmål over til frontfigur og evig rockhead Håvard Hommelad. Les videre og få litt innblikk i Ovërheads verden.

Bandfoto til venstre er knipset av Anne Ueland

For å komme på tanken av å starte et tribute band må man naturlig nok være bra interessert i bandet man vil hedre. Hvem frontet Ovërhead ideèn når dere for 10 år siden startet opp, og hvordan ble Ovërhead  egentlig til?

"Ja, for min egen del var jeg solgt når jeg hørte Motörheads 'No sleep til Hammersmith' tilbake i 81, 12 år gammel...og det er fortsatt en av mine absolutte favorittplater. Men tilbake til starten: Meg selv og Jan Cato spilte i coverbandet Ripoff, en gjeng med kompiser som spilte gamle klassikere fra Metallica, Maiden, Priest, Manowar, Slayer og masse annet digg, og jeg ville jo seff spille en Motörhead-låt også i settet, Ace Of Spades og maste en del om den.  Jeg må vel kanskje nevne at jeg spilte gitar på den tiden, og hadde vel aldri tatt i en bass:). Men problemet var at vokalisten hadde mer stemme for de lysere låtene, og hadde ikke så lyst til å synge den. Og bassisten spilte ikke med plekter og ville heller ikke av den grunn, så jeg tenkte fuck it, jeg prøver selv. 

Ovërhead@Facebook

Jeg lånte en bass og øvde den inn, og når vi etterhvert spilte den på konserter fikk vi så gode tilbakemeldinger på likheten til originalen at jeg og Jan Cato bestemte oss for å øve inn fire låter på moro og ta en fredag med noen øl for å teste ut ! I mellomtiden hadde jeg truffet Geir, som Jan Cato forøvrig også spilte med i et annet band (Melizza) på puben, og spurte om han ville bli med på denne øving, noe han selvfølgelig ville :).  Vi ble enige om å øve inn fire låter hjemme, og møttes i lokalet, plugget i - og resten er historie!

Det svingte noe sinnsykt, og vi var alle enige om at dette var for bra til ikke gjøre noe med, så her er vi, 10 år etter...he-he.  Jeg kan jo nevne at Geir hadde solgt Harlyen og kjøpt studio rett før dette, så vi fikk spilt inn to cd-er som vi spredte rundt til spillesteder og magasiner, det hjalp oss veldig i starten når vi skulle booke jobber."

(Og noen av disse fant veien hit til Heavymetal.no, som faktisk har fulgt bandet helt fra starten :) Yngve)

Selv syns jeg det kan være interessant å vite litt bakgrunn til medlemmer i et band, kan vi få en liten personprofil på nåværende medlemmer….litt hvem, hva, hvor, og har det vært mange skifter av medlemmer gjennom årene?

"Vi har vært samme trio i alle de 10 årene! Ellers er har vi jo Division 12 med samme trio, Bonerpunk snekret selv og Howlin HoundDogs, fortsatt med samme trio, pluss Rolf Nymark på bass! Kan jo nevne at Geir også drar strenger i Råstoff og Elephant Riders, og Jan Cato trakterer trommene i Savn. Geir og Jan Cato har også en historie i Melizza, bare for å nevne ett band, og jeg selv i 12 og Plague og Steel Commandos. Pluss masse andre prosjekt oppover tidene.  Jeg kan jo for moro skyld nevne at første bandet til Geir i ungdommen het Powerhead, og som han sa så bra selv..: "Faen. Begynte karrièren i Powerhead, og nå tusen år etter, spiller jeg i Ovërhead, så langt har jeg kommet." He-he :)."

10897953 789449411122561 7497466366087418946 NJeg har fulgt litt med på Ovërhead de siste årene, og har inntrykk av at dere er veldig aktive, at det blir spilt mange konserter. Hvor mange konserter snaker vi ca. totalt, hvor spiller Ovërhead, og har dere en konsert som sitter ekstra godt i minnet….tenker da både god opplevelse, og dårlig?

"Det har blitt mange konserter ja, vi har jo hatt noen Norgesturneer etter hvert, så vi nærmer oss nok 300 giger på de årene. Ovërhead har besøkt de aller fleste byer/steder i Norge, alt fra Hammerfest, Alta og Tromsø i nord til Mandal, Kristiansand og Farsund i sør. Flest konserter har vi nok hatt i Oslo, rundt 20 jobber der. Bare på Elm Street spilte vi 10 ganger før de la ned, vi fikk faktisk æren av å være det nest siste bandet ever på Elmscenen :)."

Angående beste konsertopplevelser er det mange, og selv om jeg svarer for meg selv her, tror jeg vi er nokså enige om at den første konserten i Oslo, på Elm Street, i hvert fall var topp tre! Konsertene på Folken og Rockefeller med våre venner i Valentourettes ligger også høyt på lista, men de to gangene vi fylte teltet til randen på Norway Rockfestival er nok de feteste jobbene vi har gjort :).

Vi har vært noen kjipe også. Den gang vi dro helt Alta for å spille for kun barbetjeningen var litt kjedelig, he-he. Det viste seg at det var en svær festival rett utenfor byen som alle var på samme kvelden, men det var en godt betalt øving:) Dagen etter dro vi til Hammerfest og hadde en kongegig, så helga ble bra uansett! Den verste opplevelsen var vel når vi skulle til Ørsta og spille, men flyet måtte nødlande i Stord på grunn av snøstorm. Vi ble satt på en buss i fire timer, uten øl, kom frem til Ørsta klokken tre på natta, vi måtte stå i snøstorm en halvtime å vente på skyss som skulle kjøre oss til hytta de hadde ordnet, bilen kjørte seg fast og vi måtte vasse i en meter snø i 500 meter og lete etter en hytte vi ikke visste hvor var midt på natta. Vi var ikke så høye i hatten da kan du si. Og når vi kom frem var det faen ikke øl i hytta heller!! Men vi kom oss til Ålesund dagen etter og fikk gitt folket Motörhead :)."

10920935 789712194429616 5169682127464125873 N

Jeg regner ikke med at 10 års jubileet går forbi i stillhet, hvordan feirer Overhead, skal det markeres på noe vis…konserter, plate, bandtur, fest…??

"Vi feiret selve dagen lørdag 21 februar, og det ble også starten på årets turne: 10 years of beerdrinkin and Hellraisin tour på hjemmebane, nemlig Ambolten Pub på Kverneland. Som gjester hadde vi med Ranomes og Tore St Moren for å gjøre kvelden perfekt!! Ellers har vi booket 13-14 giger landet rundt allerede, og flere blir det nok etter hvert :). Å være på tur er jo en fest i seg selv, så feiringa varer vel til siste konsert på Tribute i desember, he-he.""

Hva er fremtidsplanene for Ovërhead, har bandet noe mål, og hva kan publikum forvente seg?

"Vi kjører på så lenge det er morsomt og folk gidder høre på oss, utover det tar vi det som det kommer. Det blir muligens noen utenlandsturer etter hvert, men det får dere vite om hvis det skjer:). Interessen for Ovërhead der ute er der i hvert fall!"

Noe dere vil dele med leserne her helt på tampen? Fyr løs…

"Hmm, ja.. GOD MUSIKK og gode opplevelser fra scenen deler vi jo gjerne, så håper at flest mulig rockere, kjente og ukjente rundt om i landet, kommer på konsert og tar en fest og en skål med oss når vi spiller i nærheten :)."