Karmøygeddon 23 B

Ormskrik "S/t"

av steinar selstø

Ormskrik 20Selskap: Fysisk format

Release: 05.06.20

Vow!

Bandnavnet vekket ikke den helt store iveren på forhånd. Ta to ord som høres litt metal ut og sett dem sammen-greia er veldig sjeldent vellykket. Musikken som presenteres på denne debuten derimot, den er simpelthen helt magisk! Faktisk er dette her så bra at jeg ser det som høyst reelt sannsynlig at dette er årets skive for mitt vedkommende.

Ormskrik@Facebook

Originalt er dette slettes ikke. Det er egentlig generelt lite som er spesielt med Ormskrik. Ikke annet enn at de dundrer kompromissløst på og leverer metal på så stabilt høyt nivå på denne skiva at det er en forbannet fryd, og det er selvsagt det viktigste av alt når man mekker musikk.

Stilmessig er vi et slags crossoverland, der essensielle bestanddeler er thrash og hardcore mens man samtidig henter mye riffmessig fra andrebølge-black metal. Deathwind på sin side inneholder melodi med klare hint mot svensk death metal. Miksen sørger for et variert resultat og bidrar til at skiva ikke inneholder ett eneste kjedelig sekund. Det er likevel ikke sjangermiksing i seg selv som gjør dette så fantastisk bra …

Essensen her er at Sandnesbandet er fantastisk kreative sjeler og i tillegg svært dyktige låtskrivere. Det er tatt i bruk så enormt mange gode ideer her og låtene er så velarrangerte at jeg knapt har ord til å forsøke å beskrive hvor imponerende det hele er. Godriffene dukker opp jevnt og trutt. Desto viktigere er det dog at man vet nøyaktig når man skal legge inn et lite brekk i en låt og at det stadig  dukker opp en eller annen fantastisk kul detalj som sørger for at man ikke blir lei. Lei kan man nemlig  lett bli av denne typen høyoktan energimetal. Ofte føles mye i overkant likt på skiver i denne gata,  men altså ikke her.

Som sagt, det finnes ikke et pokkers kjedelig sekund, og små høydepunkter  dukker opp kontinuerlig. Du får rå energi, vanvittig heftig groove og flott melodi i skjønn forening.

Kudos skal de også ha for de to korte intermezzoene, Oblation og Vegen Til. Ikke et mye brukt trekk innen denne type metal, men de funker begge helt glimrende, og bygger fint opp til påfølgende spor.

Energien må også framheves. Det starter heftig med Occultness, som er en kjapp og sint rakker. Drivet i denne låta er helt strålende. Dette deilige øset, pluss en vokalist som vræler så det virkelig høres ut som om han mener det, gjør låta til en energipille av dimensjoner. Nå finnes det flere låter her som inneholder mye midtempo metal, som Hecatomb og Deathwind, og det er dermed ikke bare kjør og øs hele veien. Låtene eller låtpartiene som er kjappe og aggressive er dog alle utrolig herlig  energiske på en fantastisk smittende måte.

Vokalen er for øvrig veldig variert, innenfor spekteret  black metal og hardcore, men den ektefølte energien er uansett til stede.  Legg til at produksjonen er på plass, og du har det aller meste som skal til for at Ormskrik med denne  debuten fortjener enorme mengder anerkjennelse. Altså, en old school-purist vil ikke like lyden de  har skrudd, dette låter langt mer moderne, men trøkket og energien er særdeles godt ivaretatt av  produksjonen på skiva. 

Nok en gang, vow!

9,5/10

Tracklist:

 1. Occultness
 2. Destroyer of Worlds
 3. Oblation
 4. March of the Dead
 5. Descend to Madness
 6. Deathwind
 7. Vegen Til
 8. Helheim
 9. The Morbid Arrives
 10. Hecatomb
 11. Eye for an Eye