Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Khemmis "Desolation"

av yngve

Khemmis 18Selskap: Nuclear Blast

Release: 22.06.18

Klassisk metal med en tvist.

Amerikanerne leverte bra med forrige skive, Hunted, og følger opp med sin tidsriktige retrobaserte klassiske metal. De trekker inspirasjon fra både de eldre hardrockerne og metalheltene pluss at de stikker inn litt tyngre toner.

Khemmis@Facebook

Man kan krangle hvorvidt det å blande bestanddeler som er der ute, og har vært det lenge, er veldig innovativt, og om det i seg selv er et must. For meg er det det, eller, ikke et must, men jeg faller som oftest tilbake på de eldre jeg vokste opp med. Av de nyere er det svært mange spennende band, men de forsvinner litt ut av periferien etter et par år - om de ikke klarer å etablere seg i en sterk grad. Khemmis er et slikt spennende band, som ligger litt der Grand Magus befinner seg. Der man ikke er så renskåret kopiist, men hvor man smører på med litt tankespinn. Khemmis er litt kulere enn mange, og jeg har ingen problemer med denne skiva, eller den forrige. Og det blir litt som Greta Van Fleet; det er fett, men i lengden vil det trolig ikke være et band jeg personlig vil falle tilbake på. Sammenligningen med GVF er selvsagt bare generell.

Det krydres med Thin Lizzy-aktige gitarløsninger, og en del Mastodon-inspirasjon. Vokalen er hverken superbra eller dårlig, den er midt på treet med en fin melodiøs snert. Ikke så ulik Opeth kanskje? Men låtene i seg selv er kule, de er ikke knagget på å trenge refrenger for å overleve, dette er låtstrukturer som nok gjør at bandet ikke vil vokse utover det å være et bra halvstort nisjeband. 

Det levner ingen tvil om at bandet er flinke, har sansen for estetikk (platecoverene er kule), litt halvmystisk image, og hvor alt foruten enkelte growlpartier er skodd over 80-tallets hardrock- og metallest. Og med innstikk fra noe 90-talls.

En spennende og kurant skive, som er bra i øyeblikket, men som kommer fra et band jeg ikke ser utover denne bølgen med retroband. Jeg håper jo de klarer det, vi snakkes om et par-tre år og ser hvor grafen beveger seg.

7/10

Tracklist:

  1. Bloodletting
  2. Isolation
  3. Flesh to Nothing 
  4. The Seer
  5. Maw of Time
  6. From Ruin