Karmøygeddon 23 B

Kal-El + Saint Karloff (Kristiansand, 12.10.18)

av yngve

Kal El Kristiansand 121018 Lars Normann (1)Av tre konserter å velge i, ble det Tolv Bord og stonerrock/-metal som ble valgt. Litt av grunnen var at jeg valgte bort Kal-El sist de spilte på Tons Of Rock, til fordel for Red Harvest, og da var det naturlig å prøve å stille opp når de endelig kom innom Sørlandets hovedstad. Med seg hadde de trioen Saint Karloff, et band jeg kun hadde hørt et par låter av fra før.

Bilder: Lars Normann. Til venstre: Kal-El.

Kal-El var nok litt bedre sist de gjestet byen, det begynner å bli en tid siden, men som band er de stort sett det samme. De holder stilen, det er liten bevegelse på det musikalske, og de jobber like hardt nå som den gang. Som faktisk er over tre år siden.

Kvelden startet med et element som dessverre dempet litt av trøkket de kunne ha hatt, en litt skurrende lyd i bass eller gitar, tror jeg. Men det rettet på seg, og jeg beveget meg relativt greit i lokalet og fikk en bra opplevelse samlet. Jeg liker best å stå helt ved scenen om jeg kan, det er bedre for banda, men for lydens del var det kurant å stå litt bak. Det var godt med folk, og når Kal-El spilte gjennom settet sitt, var det liv på det jevne hele veien. Imponerende. Men bandet har en base her, de har begynt å bygge seg en fanskare i sør.

Og selve kapteinen, Ståle, som er svært flink til å formidle glede ved å stå på scenen, at han og bandet ikke tar for gitt at folk kommer og beveger seg, hadde øyeblikk der stemmen nesten sprakk. Han presser seg bra godt noen ganger, og ligger svært nær smertegrensen. Han blir også tydelig sliten, men har låter og partier der vokalen finner seg godt til rette. Som på den briljante coverversjonen av Cocaine. Den er så bra i studioversjon!, og live var det kanskje den, sammen med et par av originalene de spilte, kveldens vinner.

Det er en bra opplevelse å se Kal-El, for de jobber og leverer, trommisen der bak er nesten like svett som Ståle på vokal, men jobber tre ganger så hardt :). Den litt anonyme gitaristen Roffe kunne med fordel ha spisset tennene og vært der ute på scenekanten sammen med Ståle. Bassist Elisabeth er så flink og har relativt lite spillerom til å frike ut, for en bassist. Makan.

Summert var dette en bra konsert, jeg har sett de bedre, det virket som om vokalen nok ble litt utmattet og stressa litt oppunder takhøyden, de koste seg, de fikk bra feedback, det var tydelig at flere av bandets egne låter begynner å få fotfeste og noe folk kjenner igjen, de gjør det bra ute i den store verden, skive kommer neste år, de har scoret innertier på coverart og bandkunst generelt, de har fått tommel opp av Sabbath, mye kan gå Kal-El's vei om kortene faller riktig.

Og det som skjedde før Kal-El gikk på scenen, var at oppvarmerne la igjen hakket mer svartrøyk enn hovedbandet.

Saint Karloff er en trio som dyrker Sabbath, stoner, og som gjør det de gjør spesielt fett. En låt falt litt av vogna for meg, jeg mener det var den nest siste, men det var et par spor som var råbrutalt fete.

Samspillet med bassist og trommis, som begge leverte til medaljeplass, gjorde en stor del av Saint Karloffs uttrykk. Gitarist og vokalist Mads kunne lett drive på med sitt mens rytmeseksjonen nesten tok liv denne kvelden. Vokalen er sånn som vokal ofte er innen denne stilen, ikke av typen som utmerker seg, men den gjør jobben. Hadde de hatt koringer eller en større vekt på vokalen, hadde de mulig tjent på det, men samtidig er dette en trio som har funnet sin greie. Og det fungerte veldig bra på Tolv Bord. Et minus var det dårlige oppmøtet foran scene, alle foruten meg og et par til satt ute eller langt bak - det er viktig å klare å skjønne at det gagner banda om folk faktisk gidder å gi litt av seg selv. Om ikke totalt utfriking, ihvertfall det å trekke litt opp mot de som jobber på scenen.

Lyden var råbra, hadde Kal-El hatt den samme tyngde hadde vi kanskje snakket om en delt seier. Men Saint Karloff var akkurat der de skulle være, alt bare falt på plass.

Sånn, der var mine ærlig ord om stonerkvelden i Kristiansand denne oktoberkvelden, som faktisk ikke sluttet før halv tre på natten. Tusen takk til Tolv Bord og banda for at jeg fikk komme :). 

Bilder under: To første er Kal-El, nederst er Saint Karloff.

Kal El Kristiansand 121018 Lars Normann (4)Kal El Kristiansand 121018 Lars Normann (2)

Saint Karloff Kristiansand 121018 Lars Normann