Karmøygeddon 23 B

Hva er Escapetor så redde for?

av yngve
140693190019898300 Resized

Bandet slapp for ikke så lenge siden skiva 'Fear', den ble behørig lyttet på og anmeldt her på Heavymetal.no, link finner du i artikkelen. Det har gått litt tid siden dette intervjuet ble gjennomført, men det er høyaktuelt uansett, for vi snakker definitivt ikke om datostemplet musikk. Escapetor har nye ansikt i besetningen siden sist, det og mer til om du henger med på samtalen jeg og Ragnar hadde.

Sånn, da var det på tide å inkludere Escapetor på Heavymetral.no igjen Hvordan går det? Og velkommen!

"Hei og takk Yngve og HM.no. Joda det går veldig bra for tiden med mye spennende som skjer rundt Escapetor for tiden."

Tidligere har dere valgt å framstå som litt splittet musikalsk, hvor spesielt denne kråkesangen skilte seg ut. Nå og sist gang har dere samlet det hele og levert solide thrashere – var dette en bevisst handling, det å fokusere og samle trådene? Selv om Escapetor-sangen har elementer av allsang og litt annerledes vinkling.

"Escapetor har aldri hatt en sånn veldig masterplan, men alltid ønsket å spille det vi liker. Av og til skjer det at vi trår litt utenfor banen, om mann kan si det sånn. Kråke-visa er jo et godt eksempel, men det er sånn vi liker det.

Escapetor@Facebook

For en del år siden da Henning kom inn, satte vi oss ned og tenkte litt mer i de baner med den røde tråden og retning. Det er i grunnen det vi har gjort en del av fram til nå. Escapetor-visen var en sang vi syns fortjente en make-over, så den ble med på platen. Vi syns det er en knakanes god vise."

Jeg sitter igjen med et inntrykk av 'Fear' som er bra, og jeg hører at det er jobbet mye med låter og lyd. Var det en stor produksjon dere måtte gjennom før det ferdige resultatet forelå?

"Vi har brukt MYE tid og jeg har brukt mye penger på denne produksjonen og jeg hadde iallfall et mål som jeg ville nå. Sangene våre er og har forsåvidt alltid vært litt retro, men denne gangen ønsket vi å gjøre produksjonen litt nærmere nåtiden. Det ble i grunnen en ganske stor produksjon og kanskje større og mer tid-krevende enn det vi hadde sett for oss. Vi er iallfall veldig godt fornøyd."

Og jeg er jo fan av genuin thrash jeg, og siden de fleste spiller retro eller hybrider, er det godt å høre et band som Escapetor. Men samtidig er det jo også vanskelig å markedsføre metal som ikke er umiddelbar i disse dager. Alle er bortskjemte og hopper raskt over til neste om det ikke smeller i løpet av det først minuttet eller to - tenker dere på dette aspektet?

140693188512683400 Resized"I grunnen har det aldri kommet opp eller vært aktuelt å gjøre noe annet enn det vi er komfortable med og kanskje kan best. Som du sier så er det band/personer som hele tiden søker å finne opp noe nytt og eksplosivt, og det trengs jo, men det er nok ikke oss. Jeg tror følelsen i bandet er at gjør vi det vi liker, er det nok noen der ute som føler det samme. Vi spiller nok ikke musikk for å tilfredsstille andre enn oss selv. Noe som slår begge veier."

Besetningen er endret siden sist, får vi en gjennomgang på det? Dan kjenner jeg jo til, men Claudius? 

"Mats Henning Reppen (vokal) forlot oss for en stund tilbake, det samme gjorde Henning Jansen (bass), av diverse årsaker. For et par år siden var vi i Tyskland og spilte sammen med Tyrant Eyes (bandet til Claudius som er barndomsvenn av Axel), og vi fant vel tonen ganske fort. Når Mats Henning forlot oss, var det naturlig å høre med ham (Claudius) om han ville legge vokal på. 

Mot slutten av innspillingen, når Henning forlot oss, stod vi uten bassist. Vi hadde 2 gigger linet opp, og vi spurte Dan om han var interessert i å hjelpe oss på disse giggene. Han stilte på flekken og han hadde da lyst til å joine bandet."

Jeg likte spesielt gitarene på denne skiva, det er MYE snacks om man setter seg ned og lytter. Hva er inspirasjonene for deg Ragnar? Det er jo både melodier og råfete thrashfriff. 

"Det meste av dette materialet på Fear kommer fra Axel, og som vi har da Escapetor-ifisert. Axel hadde det meste klart, og vi brukte en del tid på å øve inn og spille flere av sangene live for å få en feeling og se om de fungerte. Axel og materialet han tok med seg passer oss som band og personer perfekt. Jeg må jo legge til at alle i bandet har lagt på sine ting og ideer for å få det til å høres ut som det gjør i dag."

Les anmeldelse av 'Fear' HER

Hva har gjort at dere to, Ragnar og Leif, har hengt sammen så lenge? Og ikke blitt leie eller valgt å gå hver deres vei?

"Ja, godt spørsmål og det har vi diskutert en del sammen i godt lag, men det er vel 2 ting: Musikken - og at vi passer godt sammen som personer/venner. Den kjente kjemien? Det er vel derfor Escapetor fortsatt er i sving etter 15+ år."

Ser framtiden lys ut for Escapetor? Er det planer utover skiveslippet som underbygger at bandet vil få et fin år, og kanskje også et bra 2015?

"Vi tror framtiden er lys og spennende for bandet nå framover. Det kommer masse reviews inn, og vi arbeider med konserter både her og i utlandet. Tyskland er jo en naturlig destinasjon for oss siden Claudius bor der, og Axel kommer derfra. Escapetor har spilt der før og vil gjerne tilbake."

Studio Valhalla, det har eksistert noen år nå, ikke sant? Var det vanskelig å gjøre produksjon på eget band, var det et stort forventningspress?

"Ja, studioet har vært oppe noen år nå, men jeg har i grunnen trappet det ned en del de siste årene på grun av personlige endringer. Det ble alt for mye arbeid i tillegg til vanlig arbeid fra 8-16, kjøring fram og tilbake. Jeg hadde i grunnen ikke vett til å si nei til prosjekter. Det førte til at jeg aldri helt ble ferdig med ett før neste var i full gang. Du brenner deg selv ut i alle ender.

Angående forventningspress er nok Escapetor en del enklere enn å jobbe med enn andre band. I Escapetor hadde jeg er plan og en idé om hvordan det skulle låte, så det ble mer en prosess med å utføre. Når andre band kommer inn er det ofte veldig vanskelig å finne ut hvordan de vil ha det til å høres ut. Mange av bandene hadde aldri vært i studio før, og heller ingen store visjoner om hvordan ting skulle/kunne høres ut. Da ble det ofte til at vi fant gitar- og basslyd og smurte de sammen."

EscapetorCoveret, jeg har jo en forkjærlighet for skaller, hvorfor er skallen på 'Fear' så vag? Og hva vil dere si med bildet og tittel? Hva er dere redde for? Eller, hva skal vi andre være redde for? 

"Hodeskallen er en logo som har fulgt oss i flere år nå, og nok blitt vårt kjennemerke, så det var naturlig å bake den inn i coveret. Sangene våre har ganske mørke tekster om det å bli gammel, depresjon og andre utfordringer med livet generelt. Selve coveret fant vi hos Bloodboy, og han bakte skallen inn i den brennende byen. FEAR."

Dere har selskap av Dimension Psychosfear på Crime Records, som også slipper album samtidig. Var det noe kontakt dere pre releasen, som førte til at ett av banda hang seg på? Eller var dere ikke klar over hverandre?

"Under innspillingen av platen var vi heldige og kom i kontakt med Crime Records, som ville gjøre en release på den. (Takk Kristin). Det var Crime Records som tipset oss om Dimenzion:psychosphere og at de hadde release et par uker før oss. Spennende band."

Blir det noe turnering sammen med Dimension? Setter selskapet opp noen jobber, finansierer de noe utover skiva? 

"Crime Records er nok et rent distribusjonsselskap, så de har forsåvidt ingen funksjoner utover dette. Hvis vi finner tonen sammen, hvem vet."

Og dere fikk kanskje ikke budsjett? Det er jo relativt vanlig i disse dager at band må spille inn og at selskapene står for trykking og spredning.

"Escapetor har stått for all innspillings- og coverkostnader, så er det Crime Records som ordner med trykking og distribusjon. Vi er veldig godt fornøyd med arbeidet Crime Records har gjort for oss, nå er det opp til oss å utnytte situasjonen på best mulig måte."

Her på Heavymetal.no er Escapetor alltid velkomne, jeg ønsker dere lykke til framover! Har dere noe avsluttende ord å føye til, her er stedet å gjøre det:

"Tusen takk Yngve og HM.no for all support oppover og håper det går enda lengre. Platen kan kjøpes hos Crime Records , gå inn på shoppen der, ta med dere noen spennende plater. Vi blir nok å finne på de vanlige digitaliserte medier også.

Som noen i bandet sier: Stay Panzer."