Karmøygeddon 24

Glittertind, snart albumklare

av yngve

Album NettsideTorbjørn og resten av Glittertind har utviklet seg litt bort fra det jeg tror vi dekker her på Heavymetal.no.

Heavymetal.no var vel en av de første mediene som tok tak i bandet når de kom, eller når Torbjørn kom. Alene i styrehuset var det pønk og ganske hard rock som ble blandet, og også under Karmøygeddon-festivalen for noen år siden leverte bandet en knakende bra gi. Når jeg lytter på 'Høyr Min Song', skivas første singel, er det en tanke om at Glittertind beveger seg mye mer mot det folkelige, musikk som slår an hos de med litt ufarligere referanser. Men, jeg kan ta feil, dette er kun en sang. 'Blåne For Blåne', bandets femte utgivelse, kommer 27. april.

'Høyr Min Song' er tilgjengelig digitalt via type Spotify, Wimp og Itunes.

Glittertind@Facebook

Sakset fra hjemmesiden

"Med Blåne for blåne, deres andre album som fulltallig band, fortsetter Glittertind sin reise i historiske stemninger. Der debutalbumet Djevelsvart (2013) utforsket det religiøse meningstapet etter Darwin, og fremveksten av det moderne samfunn på 1800-tallet, så er Blåne for blåne inspirert av stemninger det året da freden kom i 1945, for 70 år siden. Krigen viste mennesket fra sine mest destruktive og nådeløse sider. Men med disse kreftene vokste det også frem en sterk motkraft der varme verdier som frihet, sosial rettferdighet, toleranse og solidaritet ble mye tydeligere for folk. Disse kreftene bidro til oppbygningen av Europa og gav fødsel til velferdsstatene. For Glittertind har evnen krigsgenerasjonen hadde til å skape ny mening etter traumer og meningstap gitt inspirasjon til arbeidet med Blåne for blåne.

Evnen til å reise seg etter mørke gav gjenklang hos tekstforfatter og frontfigur Torbjørn Sandvik. Der forløperen Djevelsvart var dominert av en angstfull og mørk hverdag med en overhengende fare om å miste den en elsker på grunn av sykdom, så antyder derimot Blåne for blåne drømmer rundt det å skape et nytt og mer vitalt liv sammen – om å finne veien tilbake fra storm og mørke til roligere farvann. Albumet inneholder også låter som minner oss om at en kjær generasjon og deres kultur gradvis forsvinner. Låten Enno nær er en hyllest til Torbjørns farmor og til fiskerkvinnene som fungerte som limet i kystsamfunnet før i tiden. Låten Draumen skildrer et møte mellom Torbjørn og Per Sivle sitt dikt Vår-von.

For å underbygge de lyriske vårstemningene på nynorsk så har bandet revitalisert sitt musikalske uttrykk fra den langt mørkere og tyngre forløperen, Djevelsvart. Blåne for blåne er gitt et lysere, luftig, og akustisk uttrykk. Sammen med strykere og blåsere leker bandet seg med ulike instrumenter og elementer fra norskinspirerte folketoner, en klassisk-romantisk tradisjon og anglo-amerikansk indie-folkrock."